跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 mycoconutbaby 的帖子

我 sent 咗 PM 俾你

別墅

highfive 發表於 17-6-2 13:18
我地年底會搬, 準備好小朋友一月開學.

恭喜晒!我地舊年年底state nomination ,依家仲等緊批⋯

別墅

回覆 joyjj 的帖子

謝謝你。perth 申請可以甘快有消息真係好呀,唔駛擔心甘耐。

大宅

我覺得,state 多數問題不大,鬆D,我果D文件,全部都係 copy 就得,冇需要 正本同 verify。其中一個原因,可能各 state都存在競爭,大家都想要你 188A 或 188B 尼類人過去做生意或投資以振興經濟。
至於下一步移民局,先見真章,佢係聯邦國家層面,樣樣都緊,乜都要 正本,乜都可能會問。

不過澳洲有一樣好;就係如果你D分數 criteria 樣樣夠,如果佢唔批但又講不出合理理由,你可以上訴的。

唔似新加坡;我聽講前年有人樣樣都夠條件都唔批但講唔出理由

別墅

joyjj 發表於 17-5-30 23:50
我自己本打算做 188B, 上年7月搵咗香港 agent, 佢地 challenge 我尼樣爭果樣缺,卒之個 agent 介埋個會計師 ...

可否pm我妳用的agent嗎?佢做 188A嗎? 謝。

民房

可否pm我妳用的agent嗎?Thx

別墅

請教 ... 請問188A , 如果己經夠分是否可以唔考IELTS ?

大宅

回覆 goobegoo 的帖子

已 sent PM 給你了

大宅

大宅

mycoconutbaby 發表於 17-6-4 17:46
請教 ... 請問188A , 如果己經夠分是否可以唔考IELTS ?

我當時都係夠晒分但係 agent 第一個步驟就係叫我地兩公婆考晒 IELTS 先. 佢地講到係 requirement.

別墅

睇WEBSITE睇唔到話一定要考IELTS, 只係見到IELTS 5分, 有5 POINTS

大宅

mycoconutbaby 發表於 17-6-5 17:17
睇WEBSITE睇唔到話一定要考IELTS, 只係見到IELTS 5分, 有5 POINTS

https://www.acacia-au.com/business-innovation-points-test.php

"There is no minimum English language requirement for the new business migration subclasses. However, applicants with less than functional English will need to pay an English Language Charge before receiving their visas."

複式洋房

joyjj 發表於 17-6-4 21:51

你好!請問可否pm agent 資料呢?我也是準備用188A申請,謝謝!

別墅

Thks Highfive, I better take the IELTS first

大宅

mycoconutbaby 發表於 17-6-7 14:03
Thks Highfive, I better take the IELTS first

個額外費用應該對配偶都適用, 所以最好兩公婆都去考. "Functional English" 定義只係 IELTS 平均 4.5 (唔需要 4 項都 4.5), 應該幾容易. 主申請人要攞額外 5 分就要 "Vocational English", 即係 4 個 5, 都唔難.

大宅

回覆 aj8 的帖子

已 PM 你了

大宅

回覆 joyjj 的帖子

希望你唔好介意,可否介紹你間agent 比我?因我也找了數間但也話我個case 好複雜及收費over $20萬,希望你可PM我,謝謝你!

別墅

$20萬 好貴, 最驚中途又加價呀

別墅

回覆樓主:

想問下188a係咪唔包medicare同小朋友係某些state讀書要比錢?

大宅

HxH 發表於 17-6-10 18:52
想問下188a係咪唔包medicare同小朋友係某些state讀書要比錢?

代樓主答 - 188a 應該係頭兩年 TR, 冇 medicare, 讀 state school 唔肯定洗唔洗錢, 你最好直接問學校, 兩年後轉到 PR 就一定有齊兩樣.

我地係 188b, 要 TR 4 年先可以轉 PR, 而我地報私校, 佢地話 188 visa 係當 domestic student 收費, 唔洗畀 international student 價錢 (通常起碼貴一倍).

首頁
12345...8

尾頁

跳至