烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

點樣揀為之靚?? 請指教.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

表面帶光澤 結實 去皮切片蒸15分鐘 放涼 以 油 醋 糖 調味 入 玻璃樽備用
http://lifestyle.etnet.com.hk/co ... cancercooking/32546

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

紅菜頭生食都得架,比煮熟更甜更多營養。唔慣就連皮蒸或水煮,熟咗就去皮切片/粒/塊,放落沙律度,撈勻就食得,我有時甚至就咁食紅菜頭,咩都唔落,原汁原味。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 17-5-29 13:37
紅菜頭生食都得架,比煮熟更甜更多營養。唔慣就連皮蒸或水煮,熟咗就去皮切片/粒/塊,放落沙律度,撈勻就食 ...
謝謝你呀玫瑰版主.

我買咗兩個, 一個係隔水連皮蒸熟(網上話15分鐘,不過仲好硬所以蒸多15-20分鐘), 之後撕皮切粒, 試咗味,好好味呀~

另一個就試下生食啦, 但生食係未有陣草青味架?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rita 發表於 17-5-29 14:01
謝謝你呀玫瑰版主.

我買咗兩個, 一個係隔水連皮蒸熟(網上話15分鐘,不過仲好硬所以蒸多15-20分鐘), ...

去皮就ok, 我好鍾意生食,真係甜d, 我女就鍾意熟食,話冇咁硬,你睇下鍾意邊種食法。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 17-5-29 14:07
去皮就ok, 我好鍾意生食,真係甜d, 我女就鍾意熟食,話冇咁硬,你睇下鍾意邊種食法。
...
好的, 謝謝你~~

侯爵府

好媽媽勳章

Rita 發表於 17-5-29 14:14
好的, 謝謝你~~

我柞汁飲,加埋萍果
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

伯爵府

回覆樓主:

好好味,我用唻煲湯,煮粥,煮粉
小朋友好鍾意

伯爵府

白烚三分鐘,乜都唔落,都好甜

首頁

尾頁

跳至