在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都是為了湊現2歲半的女,辭掉做了8年的工作,離開comfort zone. 6月底是last day.心中有點前路茫茫的,連做2日夢,將來幾年後女大了,我需要工作時,找不到公司請我。你們有同感嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

第日有冇公司要你, 係未知之數. 冇果陣, 唯有降低要求, 問題係你肯唔肯去做, 新移民都係咁求存.

我做ftm 8年幾, 移民, 初初都會諗以前, 而家冇諗啦. 少我全權自己管和教仔女, 對得住自己有餘. 另外令我對家庭同人生有另一番見解. 不過咁多年黎煮野食仲係一pat 野咁, 諗下就嬲.

遲d 細女返學, 我覺得重生, 搵工又得去進修又得, 做人有更大自由,直頭係返老還童.

大宅

其實好多野都係要取捨, 當你覺得將來無左份好工GE時候, 你又何償唔係賺左同小朋友GE時光呢, 小朋友最需要唔係玩具, 而係父母的陪伴, 愛...
一個有愛的小朋友走出泥係同其他小朋友唔同的....

自己一手一腳帶大小朋友, 你可以按自己方式管教, 知道晒佢的皮性, 習慣, 好處數之不盡; 將來望返轉頭, 只會覺得自己選擇無錯, 相信我

複式洋房

bosch 發表於 17-5-29 21:07
第日有冇公司要你, 係未知之數. 冇果陣, 唯有降低要求, 問題係你肯唔肯去做, 新移民都係咁求存.

我做ftm ...

好有見地。果然是過來人,thz

複式洋房

chiubbbb 發表於 17-5-31 00:19
其實好多野都係要取捨, 當你覺得將來無左份好工GE時候, 你又何償唔係賺左同小朋友GE時光呢, 小朋友最需要唔 ...

多謝分享和支持,現在很需要人的支持

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Kato88 發表於 17-5-31 16:39
好有見地。果然是過來人,thz

初初總會有不安感, 甚至否定自己, 好多ftm 都係咁, 嘗試向好方面去諗. 正如一d 工作, 有大把人出語詆"毁" 呢d 職業, 如果局內人唔堅持向好方面諗, 份工亦都會打唔長, 極端d 係會一事無成.

最緊要你老公支持你, 自己支持自己.

伯爵府

系小朋友10mths時我辭職做ftm,當時爭扎佐好奈,直情放完產假衷心希望公司炒我,等我唔使1516。c6唔支持我。但我直係好想試,而且無話ftm要做一世,於是自己儲/plan好未來一年無業使費,就resign了。最後做佐20個月ftm.小朋友入k1前我重新搵工,好幸運遇到appreciate ftm的上司(公司大部分員工都有小朋友)佢請佐我而且比上一份工待遇更好。
唔需要擔心太多,船到橋頭自然直。

夏落特    發表於 17-6-3 10:35

大宅

1月終於last day, 放棄左份薪金唔錯,做左8年的工,2月自己做ftm 。仔2歲

成日都會諗返,或俾人問:
1. 咁高學歷,ftm?
2. 本行咁好,ftm?
3. 你地夠錢駛架喇?

但唔想請工人,亦唔想長老湊(家居安全同長睇YouTube 問題),所以都係決定自己湊到仔仔返全日班先算。

每朝起身,梳洗,早餐,玩玩具,自己做家務,換校服,去公園,午餐,返學校,買餸,湊放學,午睡,準備晚餐,又家務,晚餐,沖涼,玩,睇圖書,睡覺

咁,就一日。真係忙過返工,亦有勞氣。

有日接仔放學,
老師問我:「你而家湊佢,慣唔慣呀?」
「都慣喇?:)」
老師「不過佢呢個月大小肌肉都有力左,進步左好多。而且說話都有信心左,成個人開心左好多!我地都睇得出」

嘩!真係開心到呢~
其實都覺得自己湊,佢乖左,我都有返媽媽威嚴,佢會知要聽我講。同埋食野多左(佢本身係奀仔)。但聽埋老師咁講,真係好開心呀

男爵府

回覆樓主:

如果煮野唔叻,做ftm會好大壓力嗎?
早午晚都傷腦筋又功夫但出來又唔係好食

大宅

Kato88 發表於 17-5-29 00:43
我都是為了湊現2歲半的女,辭掉做了8年的工作,離開comfort zone. 6月底是last day.心中有點前路茫茫的,連 ...

生亞仔之前,我quit左做了十幾年丶薪金丶福利丶同事上司關係唔錯的工作,我都掙扎左好耐才決定離開公司,我亦都怕之後搵唔返咁好待遇的工作,但是我很希望自己可以每日親自見証小孩的成長,同埋自己又唔放心請工人姐姐湊B,幸好C6和家人都支持我。

將來搵唔搵到自己鍾意的工作,到時才算吧,或者你會好enjoy ftm 的生活,繼續做ftm。

加油吧!好好照顧好小朋友!

複式洋房

Handsomewoman 發表於 17-6-2 11:32
...

我就是唔叻煮飯,做了8個月ftm .剛返回打工2日,但又想湊返個女。好煩惱

男爵府

CHRISTY7209 發表於 17-6-2 22:44
我就是唔叻煮飯,做了8個月ftm .剛返回打工2日,但又想湊返個女。好煩惱
...

返工邊個湊?

複式洋房

複式洋房

Handsomewoman 發表於 17-6-2 22:45
返工邊個湊?

婆婆,但老人家定下好多見面規則。都辛苦。

瑪瑙宮

Handsomewoman 發表於 17-6-2 11:32
...

我未至於有好大壓力, 不過會煮到超級炆就真... 落晒心機同功夫, 煮出黎唔好睇或唔好食, 真係會爆粗. 味道差極有個譜, 唔好睇真係睇到就眼火爆架....

我唯有多睇 youtube 取經同埋學d煮食技巧, 隔離烹飪版同埋睇朋友d 食物相去參考. 仲有出去餐廳食過乜, 我有時都會番屋企跟住配搭.

我輪住煮唔同地方菜式, 有新鮮感之餘, 又唔自迫自己煮d 大堆頭既野. 有好多食譜都簡單方便, 要慢慢發掘.

男爵府

bosch 發表於 17-6-3 18:31
我未至於有好大壓力, 不過會煮到超級炆就真... 落晒心機同功夫, 煮出黎唔好睇或唔好食, 真係會爆粗. 味 ...

係啦,我最忟係明明跟足食譜,但出來唔係果樣野!仲有就係有時去到街巿超市好迷惘,唔想日日去,一次過買完一堆野返來頭痛點配搭一係買左啲野好耐都用唔晒放琦過期

好佩服啲媽媽好叻,在雪櫃求其拎啲食材都變到又快整到又美味菜式出來。

大宅

我原本係事業第一位嘅女人,結婚頭五年原全冇諗過要小朋友。有咗之後因為作小產日日又嘔又唔舒服,就冇做嘢喺屋企,決定初頭都好掙扎,生完後一定失去好多機會。但而家喺屋企,望住個肚仔開始現,覺得最緊要喺bb,生完都想自己親自教佢陪佢。相信自己嘅決定,支持妳!

複式洋房

ccnine 發表於 17-6-1 23:43
1月終於last day, 放棄左份薪金唔錯,做左8年的工,2月自己做ftm 。仔2歲

成日都會諗返,或俾人問:

見到小朋友的改變,真是安慰,待你開心

複式洋房

...

我都係地不識煮飯的,下廚時連自己也不愛吃

複式洋房

bosch 發表於 17-6-1 04:59
初初總會有不安感, 甚至否定自己, 好多ftm 都係咁, 嘗試向好方面去諗. 正如一d 工作, 有大把人出語詆"毁 ...

我連晚上做夢也見到自已有一日家庭經濟不景氣時,要出來找工時,但找不到的茫然。老公聽了,但他不明白我的心情不安。

首頁

尾頁

跳至