想生BB

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

3月Day 10去照輸卵管造影:左邊閉塞
Day 17到台灣

4月20開針,5月5抽卵
成績: 抽15顆卵,受精14顆
Day 5胎有 : 3AA*1顆    4BA*1顆   3BC*1顆   (這三顆做PGS) 還有8顆正在培養
最後Day 6 共雪了10顆胚胎,PGS 合格
目前等待放胎

大宅

回覆樓主:

滴雞精 - 想孕 & 杜仲

Supplements 我吃過太多
以下係我呢半年所食過的

特別想提下就係我選購elevit 澳洲版
係因為不含維他命A
而且有Iodine

仲有孕婦營養沖劑飲品
因為吸收得快d,吞藥無飲落肚咁吸收
而且打排卵針,食雌激素藥,會令人食欲不振,作嘔,所以我選擇用飲用方式去補充營養,遲d有幸孕吐也不用擔心營養不足

大宅

Mrs1991 發表於 17-6-1 10:51
滴雞精 - 想孕 & 杜仲

Supplements 我吃過太多

我見到你呢個post,點解又重新開post 既?

大宅

回覆樓主:

介紹下愛群價錢和環境
還有做NGS-PGS的好處

最新胚胎著床前基因診斷 ngs pgs

我們進行胚胎切片進行染色體的分析,最主要還是針對高齡不孕症婦女,
(1)年紀大的患者仍佔PGS一半以上的比例,
(2)其次為習慣性流產,
(3)有基因上的平衡轉位,
(4)單一基因遺傳疾病。

為什麼要做胚胎切片?
因為胚胎的染色體本來就有很多的異常,
分析了19000個囊胚期胚胎發現,
染色體異常的比例,
小於35歲佔30%,
35~37歲為40%,
38~40歲為60%,
如果是41~42歲會高達80%。
因此,前一陣子媒體報導好像39歲的林志玲冷凍了9顆卵子,這樣夠嗎?
我們知道,在超過35歲的婦女卵子裡,每一顆卵子製造出一個孩子的機率大概只有6~8%,
所以35歲以上的婦女如果要冷凍卵子,基於:
1. 卵子染色體的異常。
2. 胚胎染色體的異常。
這兩點,會建議冷凍20顆。在美國冷凍卵子,
需要2次的取卵來進行冷凍。比較保險

PGS的基礎有五個:
1. 我們做出來的囊胚期胚胎有一半以上是染色體異常。
2. 胚胎染色體異常是隨著年紀增加而增加。
3. 這種年紀增加導致胚胎染色體異常是絕對不可逆的,相對而言,它會減少胚胎著床的機會;也就是說,年紀愈大,著床率愈低。
4. 做胚胎切片進行PGS,它的錯誤率為不到2%,是很準確的,大約是98.7%。
5. 胚胎切片不會傷到第五天的胚胎,因為在200~300細胞的情況下,你只切了5個細胞做分析,不會有太大的影響。

因此胚胎切片進行PGS至少有以下兩點好處:
1. 胚胎著床率增加2倍。
2. 可以消除因為年紀大帶來的懷孕率或胚胎著床率降低的風險。

大宅

bb2015 發表於 17-6-1 11:12
我見到你呢個post,點解又重新開post 既?

大宅

Mrs1991 發表於 17-6-1 11:18
之前用100815xx & BK100815的account被封,我應該係因為我招攬左Wxapps group,犯了谷規,所以我不會再犯! ...

原來係咁,因為我見過你個post好hit, 所以見到你無啦啦又再重複個post覺得好奇怪,我純粹問下,咁你而家點樣啊,因為我唔係成日追,

別墅

支持樓主

大宅

支持樓主

男爵府

支持,樓主預計幾時放胎?

大宅

ananlove 發表於 17-6-2 06:58
支持,樓主預計幾時放胎?

6月10號

男爵府

Mrs1991 發表於 17-6-2 12:24
6月10號

祝好孕

男爵府

開心吸收勳章

加油。祝福你!!

大宅

今日有d時間想講解下去愛群睇翁翁嘅程序
首先預約愛群,email係 [email protected]
直接預約你想去嘅日子,如果Day2初診,可以當月開針(當然Day 2朝早你去聯合檢驗所驗左性激素先啦)
初診唔一定係day 2去,只係無論你幾時去,都係下個day 2開針,您day 30去都得。
另外唔好再問我檢驗項目係自己決定定醫生決定,為左您自己早日成功懷孕,請鼓起勇氣,把所有凝血免疫及與懷孕有關的項目通通打tick *而且聯合檢驗所不需要預約

當你主動搵出不育原因,醫生可以根據報告為你揀選最適合嘅懷孕方法

一般我建議去聯合檢驗所都係朝早九點就到,空肚抽個血
最佳建議係星期六一早驗血,星期二去愛群(因為有些報告需要星期二才會發出,期間會陸續把報告email給您)
我自己花了四天才收齊報告。

聯合檢驗所去捷運站有點距離,建議大家就酒店搭的士去聯合檢驗所(emoji)(emoji)回程先行去大安站啦。(晨早流流唔好食早餐就唔好辛苦自己去搭捷運啦)
周一至周六早上8點至晚上21點
週日至中午12點
地 址:. 10665 台北市大安區復興南路二段151巷33號

而愛群亦都係大安站,去3號出口,一上到地面,左手邊有間7-11,嗰度就係入口啦,直接上2/F前台,到時會有前台護士服務你,你帶齊過往的病歷紀錄,而聯合檢驗所嘅報告你可以主動同前台護士講,麻煩佢哋幫你影印出嚟,您email比佢,到時候佢會帶入去比翁醫生睇。

當你預約左,愛群會email 回覆你: 您的看診號xx號,你將會需要填寫自己和丈夫的私人資料/病歷和血型/懷孕紀錄等等。

溫馨提示: 請大家準備好10至20條問題問醫生,因為醫生每日看診都好忙,所以分秒必爭,醫生未必會主動告訴你一些事情,要靠自己積極去問,醫生幫你照超聲波時,可以詢問卵泡大小/大概數量等等(你不問他不會告訴你)

祝大家順利初診

大宅

當大家係無避孕下同房一年都未能成功懷孕就叫做不孕

首知我覺得您去買排卵藥前,要驗AMH &性激素六項 ( FSH / LH / P4 /E2 / TSH / PRL )
並帶埋老公去驗下精子常規
介紹大家去仁健

診斷中心: 仁健醫學
地址: 佐敦彌敦道301-309號嘉賓商業大廈12樓1203C室 (港鐵佐敦站MTR 裕華國貨A出口轉右大廈直上樓梯)
費用: 只收港元 (現金或收2.5%銀行費的信用卡/銀聯)

辦公時間:
星期一至五: 9:00AM – 6:30PM
星期六: 9:00AM – 5:00PM
午膳時間: 1:30PM – 2:30PM
星期日: 休息
公眾假期(影像部門休息):10:00AM - 4:00PM

照輸卵管造影Day 6-10,非常重要
一定要做,除非您一心去做ivf
介紹去gallus

照完輸卵管正常無塞到
就去超陰超check卵泡數量
建議Day 10 - Day 12
當卵泡有1.8-2.2cm 就係個幾日排卵啦
咁同老公再試dodo

慣性流產要check下:
1.夫妻染色體異常
2.孕酮問題
3. 凝血檢查/血栓/肝素
4.子宮形態問題3D造影
5.免疫系統問題

別墅

Mrs1991 發表於 17-6-2 20:07
當大家係無避孕下同房一年都未能成功懷孕就叫做不孕

首知我覺得您去買排卵藥前,要驗AMH &性激素六項 ( FS ...

請問你要驗AMH &性激素六+照輸卵管造影+超陰超check卵泡數量大約要幾錢呀?係咪全部仁健做到?謝謝!

大宅

chloechan831 發表於 17-6-2 22:42
請問你要驗AMH &性激素六+照輸卵管造影+超陰超check卵泡數量大約要幾錢呀?係咪全部仁健做到?謝謝!
...

AMH &性激素 $1300-$1500 係仁健

照輸卵管造影 $2000 去gallus 雅蘭

超陰超check卵泡數量大約$800-$1100一次,一個月要照2-3次

別墅

Mrs1991 發表於 17-6-2 23:00
AMH &性激素 $1300-$1500 係仁健

照輸卵管造影 $2000 去gallus 雅蘭

謝謝你!

男爵府

JM係唔係已經到左台灣?

大宅

ix54037 發表於 17-6-8 11:52
JM係唔係已經到左台灣?

岩岩到步
好想食台灣菜