心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

香港好少棄嬰和孤兒的!

別墅

回覆樓主

樓主,我是過來人,唔同嘅係,我本身已有一個仔,自己生,而新加入的,是阿女,已經加入了4年。
只要你地2夫妻可以視如己出,其他人的目光完全不重要。我唔怕其他人唔錫阿女,因為係我地父母最錫佢!我地家族非常接受阿女,我地2夫妻好open,阿女第一個生日,我地請了幾十個親友慶生,到呢一刻,都無聽到一些負面說話,只是有親友會好奇點解有一個親生仲要領養。家中四大長老,尤其是嫲嫲,錫到佢燶,可能呢d就是緣份吧!
我唔知自己有無偏心,但我知道我女有事(eg.在床上碌落地下),我個心如刀割,就好似當年阿仔碌落床,一模一樣咁肉赤心痛!

伯爵府

回覆樓主:

如果領養係諗住第日老左有人照顧,咁就吾好領養囉! 第日佢一個照顧你兩老,重辛苦過得佢自己一個

男爵府

回覆 milkylok 的帖子

同意。。唔係親生就一定會理父母。。睇下老人院幾多有仔女既老人家冇人理

大宅

anna59 發表於 17-6-3 07:30
如果生唔到,寧願無仔女都唔會領養,親生嘅已經咁辛苦,領養仲難頂.
養小朋友要花好多時間,精神同金錢,壓 ...

認同,吾係話自己生吾到就去领養,真是好大的責任

複式洋房

領養小孩真係唔好諗(而加排隊等領養的申請人,家庭收入好高,又多專業人士,待領養的小孩又多病痛),呢的說話係領養科的女職員對我講的,淨係有愛心係冇用的!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至