嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我對龍鳳BB 出世半個月了,唔夠人奶俾佢地飲,所以都係一餐奶粉一餐人奶補奶粉。泵奶奶攰,好似每日都在泵奶,想全奶粉又覺得内疚,怕佢地無母乳嘅營養每日壓力好大,有無人同我一樣呢?

別墅

放鬆心情,我曾經亦試餵人奶比孖寶,但過程太辛苦,最後放棄。試過唔得就算,佢地一樣可以健康成長,千祈唔好比壓力自己。

複式洋房

糖醋排骨 發表於 17-6-4 10:58
放鬆心情,我曾經亦試餵人奶比孖寶,但過程太辛苦,最後放棄。試過唔得就算,佢地一樣可以健康成長,千祈唔 ...

佢地食咗幾耐人奶?佢地抵抗力好嗎?

大宅

我孖B兩個月。頭一個星期餵奶粉,之後二星期至到現在都

大宅

我孖B兩個月。頭一個星期餵奶粉,之後二星期至到現在都全人奶,泵出。2,3個小时泵一次。

複式洋房

Adcyf 發表於 17-6-4 14:59
我孖B兩個月。頭一個星期餵奶粉,之後二星期至到現在都全人奶,泵出。2,3個小时泵一次。
...

好厲害,可以足夠兩個食

大宅

QQ_Li 發表於 17-6-4 10:06
我對龍鳳BB 出世半個月了,唔夠人奶俾佢地飲,所以都係一餐奶粉一餐人奶補奶粉。泵奶奶攰,好似每日都在泵 ...

我同你情況差不多,都係龍鳳B, 又係唔夠奶俾二個食。我返工就盡量泵,因為佢地越食越多,而家泵出來只夠佢地1-2餐左右,係屋企就盡量埋身,雖然知佢一定唔飽,但照俾佢地啜,之後再補粉。都無計,喂得幾耐得幾耐,有好過無。我諗住試下食啲supplement 睇下會唔會有幫助可以多啲奶。

別墅

我對龍鳳BB 出世半個月了,唔夠人奶俾佢地飲,所以都係一餐奶粉一餐人奶補奶粉。泵奶奶攰,好似每日都在泵 ...
樓主吳哂俾壓力自己啦!我都係龍鳳B!
我淨係餵左佢地2個星期人奶就無餵!因為吳夠奶之余同真係好攰!
可能當時總坐緊月,身體都未復原!餵完人奶再泵奶堅無得訓!上奶超差!
一直都得50ml!曾經都試過俾佢地一齊埋身餵!盡左自己努力!
個時我都好想堅持一直餵人奶!但堅頂吳順!同老公都支持我放棄!
所以最後我都餵奶粉!我放棄既時候都好吳開心

不過好彩屋企人既支持!我媽成日講以前我地都飲奶粉同粥水大!邊會有人餵人奶Ka!
聽左自己壓力都無咁大

我對b而家9個月!飲奶粉到而家!阿女無病過,阿仔吳好彩病左一次!
So far佢地飲奶粉都好健康!

係金錢上會壓力大d!要成日買奶粉😂

樓主!放鬆心情!盡左力就得!人奶或奶粉都無問題!最緊要bb健康開心

別墅

QQ_Li 發表於 17-6-4 13:16
佢地食咗幾耐人奶?佢地抵抗力好嗎?

未滿月就冇食啦!一來我冇乜奶,二來亦餵得攰,好辛苦,都係好似你咁兩樣一齊餵。身體都幾好,已經七歲啦!湊孖胎好辛苦,既然自己盡左做就可以啦!唔需要內疚,心情放鬆一d,湊佢地都會開心好多㗎!

複式洋房

糖醋排骨 發表於 17-6-5 09:49
未滿月就冇食啦!一來我冇乜奶,二來亦餵得攰,好辛苦,都係好似你咁兩樣一齊餵。身體都幾好,已經七歲啦 ...

多謝你地。近來鼓吹人奶,好似無人奶俾仔女就會令佢地唔健康,作為媽咪真係好大壓力!我想多些陪佢地,唔想日日對住個泵!我都打算返工後就唔再餵,而家俾得幾多得幾多!

別墅

我都係龍鳯B,我只餵左三日冇餵,佢地食奶粉好好有營養,我女9個月23.5磅,我仔21.5磅,其實人奶好奶粉好佢地健康就可以,唔洗咁大壓力

別墅

原來好多龍鳯B

別墅

bibi710826 發表於 17-6-6 15:22
我都係龍鳯B,我只餵左三日冇餵,佢地食奶粉好好有營養,我女9個月23.5磅,我仔21.5磅,其實人奶好奶粉好 ...
你個b而家9個月嗎?我對b都係9個月!

別墅

QQ_Li 發表於 17-6-5 14:39
多謝你地。近來鼓吹人奶,好似無人奶俾仔女就會令佢地唔健康,作為媽咪真係好大壓力!我想多些陪佢地,唔 ...
就係因為而家太過鼓吹餵人奶!吳餵人奶既媽媽好似有罪咁!其實每個媽媽都想餵人奶同俾最好既野bb,但奈何有時媽媽身不由己!
吳夠奶俾bb!(吳係個個媽媽都可以做奶媽),番工時無得泵奶!

我覺得吳哂理人地!自己真係盡左力就得!
我見飲人奶既bb都成日病!我覺得都係睇體質!

吳好俾壓力自己同自責囉!

別墅

neing0103 發表於 17-6-7 09:10
你個b而家9個月嗎?我對b都係9個月!

我bbs,上年9月1出世

大宅

有冇咩特別原因令你要泵奶而唔埋身餵呀?其實孖b開頭一齊餵係最易上奶同最慳時時間的。泵奶減少咗bb直接吸啜對乳頭的刺激會令身體以為你唔洗咁多奶而愈做愈少,咁你就會以為自己唔夠奶。泵出嚟實少過bb埋身吸的,而且bb得半個月咁快用奶樽好易有乳頭混淆,埋身會食得冇咁好。

我都經歷過你的階段,開頭餵孖b人奶係好辛苦㗎,不過bb大咗愈食愈叻就會舒服d, 我坐月時太攰,都會選擇臨訓那餐比奶粉等佢地飽d瞓耐d。

其實有幾多餵幾多啦,唔洗太大壓力的,心情同唔夠休息都會影響奶量。但你孖b仲細,如果你有心,奶量仲有得追㗎!無錯食奶粉都會大,但人奶唔單止係抗體同營養咁簡單,都bb病咗或者突然唔咩事好扭計時,比佢埋身食人奶係最大的安撫!呢樣嘢真係奶粉做唔到。

我孖仔8個月大了,雖然唔係全人奶,不過都係人奶為主,加固前每日1-2餐奶粉,而家只係一餐了(因為返工後日頭只可泵奶而我又係唔太受泵所以點都係唔夠食)

無論人奶定奶粉,只要你用心錫bb就得,唔洗理其他人點評論,分享我的經驗同睇法只係希望你唔好輕言放棄,同更明白人奶的好處

別墅

bibi710826 發表於 17-6-7 10:15
我bbs,上年9月1出世
我對b係16年8月29出世Ka!有無興趣一齊交流下呀?你有無入媽媽group?

別墅

neing0103 發表於 17-6-8 08:58
我對b係16年8月29出世Ka!有無興趣一齊交流下呀?你有無入媽媽group?

有呀,pm我呀,有入9月谷,不是孖B谷,好似好少孖B谷

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

我對龍鳳B 已經16個月大喇,仲有食人奶,但只夠濕下個口。
其實食左咪又係成日病,屋企常備保嬰丹,嬰兒感冒藥。
自己盡左力就得。我地呢代好多人食奶粉大,咪一樣健康大隻。BB 一世人有太多野需要你去費心,無需太早就擔心咁多。

複式洋房

kekawai 發表於 17-6-12 00:10
我對龍鳳B 已經16個月大喇,仲有食人奶,但只夠濕下個口。
其實食左咪又係成日病,屋企常備保嬰丹,嬰兒感 ...

係,剛為人母,發覺自己變得好軟弱,你講得啱,以後嘅路更長,一定要睇得開些,才可一關關過

首頁

尾頁

跳至