自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

開心吸收勳章

翡翠宮

cbeyond 發表於 17-6-4 18:32
三叔斷都咁應, 點唔認呀。
三叔手機, 我個部都係一年之後燒mon, 整番要過千。
唔想用蘋果, 都係得呢2隻牌 ...

識玩梗係大陸品牌,我兩年前開始只喺内地網購手機,買埋畀屋企人都玩過四五個牌子,平靚正,點會得2個牌子揀?裏面咪又係嗰啲餡,高通cpu,DDR4 RAM,UFS記憶體,影相亦唔差。

介紹個喺香港好低調嘅品牌,Oneplus,總部喺深圳,旗艦質素行貨只賣3千幾,歐美好多鬼佬都排隊買,因為平靚正。我最近買咗佢部3T,今個月有新機Oneplus 5發布,可以留意下,用高通835,8GB RAM,充電勁快。
www.oneplus.net/hk

禁止訪問

開心吸收勳章

禁止訪問

開心吸收勳章

大宅

cbeyond 發表於 17-6-4 19:36
多謝大家, 我選v20。
要揾時間落鴨記買了, 之前同事介紹, 正貨又比街平
...

我智能手機用過samsung s2用左2年 無壞...之後換LG pro1 用左2年 衰打機勁吾比抖就touch mon壞 一換G4 1年 因為pokemon燒左水貨黎 之後v10無壞 行貨trade左v20勁好用 吾熱 如吾再成日拎部機打機 家人用過水g G2 G3 gpro2都耐用過3年架。

珊瑚宮

韋小寶 發表於 17-6-4 19:38
真心勸你唔好買LG啦....我親戚做手機維修,個個攞親部LG去整都係燒cpu,死機事少無曬資料先攞命
...

我用咁多部LG機完全無事, 到換機都無整過。

珊瑚宮

lyh80115 發表於 17-6-4 19:50

識玩梗係大陸品牌,我兩年前開始只喺内地網購手機,買埋畀 ...

我係用機, 唔係玩機, 亦唔鐘意用大陸機。

大宅

hkitty09 發表於 17-6-4 18:14
我以前用過, 同早兩年用過V10, 我有幾個朋友都係用V10,全部剛過一年就燒底板, 佢個centre 極多人整機, ...

間間CS都多人整 但LG算好 我上次無壞 去換底板 同mon因為有少少熱 想趁保養期整下 佢都換比我 返黎部機順好多 聽到有個亞姐過左保養幾日 LG都肯免費整 算係過得去了

禁止訪問

開心吸收勳章

子爵府

lulu1234567890 發表於 17-6-4 19:53
等維修好似排急症咁耐

個次我壞左底板, 打去預約, 要約到3 個星期後。 甘我就walk in 上去, 頂, 要等3 個鐘。成個CS 都企滿人, 火都起, 最終我冇整,買左IPhone.

子爵府

回覆樓主:

我全家愈來愈多人用lg
全家用過:
g2 2部
pro 2
g4
g5 2部
v10

唔好用,都唔會叫屋企人買啦
仲要下次再買也是lg

但我1-2年便換1部,所以無壞底板的問題
部pro 2也是用壞,但已用多年,算係咁啦!電器點都會有壞的一天

有去過lg 的維修
全港只得1間,等了差不多2小時
這是lg 差的地方

珊瑚宮

回覆樓主:

明白大家一片好意, 但我決定係LG機, 唔係點會只叫推介LG。
LG 2部用到換, 一次未整過, 三叔部部維修, Note 2修理店好白叫我快賣出去, 因為就死機。
我諗我應該夾LG多d

翡翠宮

cbeyond 發表於 17-6-4 19:58
我係用機, 唔係玩機, 亦唔鐘意用大陸機。

哦,呢啲説話意氣用事啫,如果以機論機,内地進步好快,好多品牌都有創新,華為已經係世界第三品牌了。

另外内地有個品牌叫錘子,個系統好創新,有大爆炸功能將段文字炸開成方塊,編輯文字方便好多;One step功能可以將文字、圖片拖到旁邊功能bar上嘅apps,作分享、搜尋,比copy and paste快好多,仲有好多獨特功能不能盡錄。

前面講到Oneplus個充電好快,佢用5V4A低電壓高電流方案,充電快又唔熱,用住充都一樣快;三叔LG用高通QC2.0,9V2A,電壓高,熱啲,睇片打機時充電會慢好多;iphone更加廢,從來無快充。

中興出咗部Z17,規格好勁都係2799人仔,超抵,仲用最新快充QC4.0。

可以去京東睇下啲手機,唔買都睇下,内地真係多選擇;香港手機市場細,選擇少。
www.jd.com

珊瑚宮

lyh80115 發表於 17-6-4 20:23
哦,呢啲説話意氣用事啫,如果以機論機,内地進步好快,好多品牌都有創新,華為已經係世界第三品牌了。

...

我明JM好意, 但真係唔鐘意用國產機。
唔鐘意就係唔鐘意, 無得勉強。
睇圖像都應該知我崇韓

翡翠宮

cbeyond 發表於 17-6-4 20:28
我明JM好意, 但真係唔鐘意用國產機。
唔鐘意就係唔鐘意, 無得勉強。
睇圖像都應該知我崇韓

因為我個人鍾意比潮流走前一步,以前nokia當道時,我已經用Samsung、LG。而家韓流正盛,我就用國産,相信過多十年會係中國最鼎盛時期。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

千祈千祈唔好買!
千祈千祈唔好買!
千祈千祈唔好買!

信我!一年壞三次!廢

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Super-Man 發表於 17-6-4 17:34
唔會推介, 不知所謂的品牌

又唔好咁講,我而家呢部LG用左5年有多。

子爵府

jolincheng726 發表於 17-6-4 19:58
間間CS都多人整 但LG算好 我上次無壞 去換底板 同mon因為有少少熱 想趁保養期整下 佢都換比我 返黎部機順 ...

我上次V10正正過左兩日, 佢唔肯幫我整。 Samsung and IPhone 個service 安排真係好好多.LG , 我10 年前用過, 當時又係個電話壞左, 上到去又個centre 又係爆晒, 唔知以為銀行擠提。 今次唸住去整部V10, 個centre 又係爆晒, 攞左ticket 話要預2-3 小時, 真係暈左。
我有幾過朋友同時用V10, 幾個都係一年多少少, 底板就燒左。

珍珠宮

睛靈勳章

do-re-me 發表於 17-6-4 18:13
哈, 我部G pro2用左唔記得幾多年了, 貪佢大屏幕又可以換電, 而家仲用緊

G Pro真係經典啦!電又襟,但換咗sytlus就麻麻,可能唔係主打系列,LG係比較飄忽

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至