嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb宜家3個月大塊面仲好多粒粒 (從出世到宜家都有 )摸上好(鞋)仲有d紅。幾呢日又生佐幾粒大暗瘡,有含膿果隻
bb宜家飲能恩
請問可以點改善bb 皮膚狀況 thx

amber22wong 您好, 初生BB 體內仲留有媽媽嘅荷爾蒙, 會刺激皮下油脂分泌, 形成BB油脂粒, 到BB大少少就會自動消失。正常同BB 洗面, 注意清潔就OK, 揸返D無香料嘅保濕都可以。 如果出得越黎越嚴重,皮膚又紅又好鞋,或者有懷疑,就要俾睇醫生睇睇喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

生有含燶既瘡都正常嗎?以早晚幫bb清洗,佢1熱d粒粒仲勁d,係咪都有影響咖?thx
amber22wong , 如果BB面上嘅粒粒情況越黎越嚴重,或者有濃,都建議去睇睇醫生喇 ! 媽媽要繼續幫BB清潔,保持乾淨清爽呀 ! 祝BB快D好番 !
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

有冇出水同埋bb有無捽 (痕就會捽)?
胎毒多數三個月後會無, 但如果仍然有而且又痕又出水就小心係濕疹
留意搵出致敏源,例如奶粉、塵蟎
要keep住不停保濕搽cream, 如果已經去到出水就一定要睇醫生控制左先(多數會開類固醇)

複式洋房

回覆 pinkochang 的帖子

阿b佢就無出水,宜家就黎4個月啦~好多粒粒而簡吾中會爆2.3粒含燶既好似大人生暗瘡咁(熟既果種)捽面都有咖><
bb塊面真係好乾又鞋咁,都吾知買邊款面霜搽好
媽媽有介紹嗎?

男爵府

amber22wong 發表於 17-6-16 01:28

阿b佢就無出水,宜家就黎4個月啦~好多粒粒而簡吾中會爆2.3粒含燶既好似大人生暗 ...

我幫bb搽Aveeno 濕疹o個條line既cream
試過好多唔同既膏最後覺得佢最潤
萬0有得賣好似$149左右
不過膏呢d人夾人, 絕對唔係幫佢賣廣告~

複式洋房

我都明白個個bb都吾同😣呢d天氣都可以用嗎?會吾會太潤阿?痴粒粒咖?

複式洋房

回覆樓主:

冷榨天然椰子油,好保濕又吃得,我仔好轉中

男爵府

回覆 amber22wong 的帖子

唔會呀, 同埋佢可以KEEP好耐, 耐得黎唔會痴立立!

別墅

amber22wong 發表於 17-6-5 13:21
bb宜家3個月大塊面仲好多粒粒 (從出世到宜家都有 )摸上好(鞋)仲有d紅。幾呢日又生佐幾粒大暗瘡,有含膿 ...

我bb 細個個陣都試過好似你講咁,但又未去到鞋手。睇第一次醫生揸左藥膏都系咁,再睇第二個醫生,我同醫生講會唔會系奶粉唔岩,但我已經食緊能恩低敏奶粉,醫生話就算低敏奶粉,入面既低敏既成分未必岩bb,所以我就由能恩轉左恩敏兒之後就慢慢好。

複式洋房

回覆 baseting 的帖子

bb都可以用? 係邊到買咖?如果濕疹用吾用得?

複式洋房

你有無相阿?我想買支俾小朋友試下阿。

複式洋房

回覆樓主:

好返才塗保濕冷搾椰子油或潤膚霜,未好番少疹我間中塗寶貝無比膏也可以

複式洋房

回覆 Janetkuok 的帖子

我bb同你bb情況1樣,又係食能恩,今個月岩岩轉佐思敏兒渣。宜家岩岩4個月,塊面仲係好鞋又好紅,仲有濕疹既問題,真係心都up埋,睇醫生仲衰,探佐d藥膏仲嚴重佐。
宜家天氣又熱,成日開冷氣,bb既面都好乾,都吾知探咩好

首頁

尾頁

跳至