影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

乜咁就結局架喇?
我淨係見到楚喬睁開眼就完,我以為今日先系大結局會講佢清楚記番自己系边個同埋救公子上水以及之後一齊等等既交代啵。。。

大宅

回覆樓主:

真係睇到我懵咗。。。。。。。

大宅

回覆樓主

iPhone 邊度有得睇?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

開心吸收勳章

係呀!太爛了,怎可有這樣的結局?編劇拿去打把,追錯劇了

伯爵府

竇漪房 發表於 17-8-2 22:32
其實個故事幾好,書幾好睇架!

如果唔係林更新趙麗穎做早就棄劇!好多情節都唔清唔楚,浪費左咁好嘅故事! ...

搵得趙麗穎就拍晒佢啦!再拍下一部唔係佢,你叫我點代入
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

回覆樓主

啱啱睇完小說,劇其實已經拍左小說一大半既情節,如果拍第二輯應該好短,但男女主角後段先sweet, 好驚編劇又改到面目全非!

大宅

回覆 [email protected] 的帖子

蕭系被佢生母, 親手殺死的 !
詹子(魚)個妹妹做左蕭'S 王妃後知道佢生母恨蕭父子, 所以利用生母去殺蕭, 詹子(魚)個妹妹的兒子登基, 佢兄長就可以做太上皇 !
(佢2兄妹小時候分開養, 就在不知對方是兄/妹 時愛上對方, 知道後仍舊深愛, 所以個妹可以為左幫兄長去謀害蕭, 以便詹子(魚)可以做太上皇 )

係唔系好變態呀 !

呢段戲好精彩 !

之後楚為左報答蕭的恩情, 等到詹已真正攝政後, 上朝時跟皇帝平起平坐後, 詹野心公主於世後, 楚就所以(銘)婚的方法下嫁給已死去的蕭做王妃 ! 殺死詹同時又引出所有對皇權有野心的權臣皇親國戚, 以秀麗軍及蕭'S忠心暗兵大軍, 以速戰方法全部剷除 ! 完成蕭想做而未做到的事 !

男爵府

總括而言,套劇開頭不錯,但尾斷真係草草收場!要補足睇劇嘅遺憾,強烈建議睇原著小說,情節豐富好多,人物性格刻劃得細緻,好多打仗情節寫得十分精彩!

大宅

回覆 Joycemom 的帖子

一直因為本書太長又見會有電視播, 所以就棄左本小說, 點知部電視劇拍得咁差, 最終要睇番本未睇完嘅小說 !
小說精彩得多 !

第一次唔憎男2號, 就系作者寫得燕世子好情心,只是達到理想的想法不一樣, 失去最愛, 孤獨一世, 燕世子最慘 !

大宅

我先睇小說版, 覺得好睇就再睇電視版.

都幾失望. 電視版改動都好大, 成套野好慢, 回憶片段太多太長...個結尾想點呀? 等拍續集呀?

電視版係男主好多苦衷成日俾女主誤會...做男主果位我覺得好麻麻, 完全無書入面果種邪氣同病態.
我都係比較鍾意小說版表面8歲但內裹殘忍又有心計既女主. 佢同殘忍邪氣又冷漠既男主之間既特殊感情比電視版吸引.

大宅

vlovemony 發表於 17-8-6 21:50

一直因為本書太長又見會有電視播, 所以就棄左本小說, 點知部電視劇拍得咁差, 最終 ...

雖然我喜歡燕洵,但係自己一手做成這个結果,只可說是佢愛自己多於楚喬,玥說得对,世子不懂珍惜喬,蕭策雖愛喬,但佢懂放手,知自己不及玥,世子後來只想喬做金絲雀

男爵府

vlovemony 發表於 17-8-6 21:50

一直因為本書太長又見會有電視播, 所以就棄左本小說, 點知部電視劇拍得咁差, 最終 ...

我覺得納蘭紅葉仲慘,雖然如願嫁給燕洵,但從來無得到燕洵嘅愛,仲俾燕洵誤會自己殺死佢嘅好友,其實如果納蘭紅葉肯向燕洵坦白,結局未必會咁可悲,佢哋其實可以心靈相通,因為大家都係掌控國家,做君王就要有做君王嘅思維和方式,會體諒到身處位置嘅行事方式,這點係楚喬無法理解燕洵的!所以這就是燕洵要將楚喬變成金絲雀嘅原因,既然無法理解,不如不要參與其中!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

冇嘢好睇,同仔女一齊睇楚喬,頭幾集都幾緊湊,但爛尾唔知追唔追好。最好笑第一集幾個世子出場,我女話乜咁鬼醜樣,連燕洵同宇文玥都話唔得。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 17-8-20 00:50
冇嘢好睇,同仔女一齊睇楚喬,頭幾集都幾緊湊,但爛尾唔知追唔追好。最好笑第一集幾個世子出場,我女話乜咁 ...

頭幾集真係幾刺激,同雪狼打鬥果幕真係好逼真,CG真係做得幾好。

但打後劇情好鬼拖,成套download 完飛住睇都吸唔住眼球,最後del埋。

唉,近排真係餓到暈,無邊套可以追下。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 17-8-20 00:58

頭幾集真係幾刺激,同雪狼打鬥果幕真係好逼真,CG真係做得 ...

係囉,無心好悶下,上一輯好緊湊,呢輯冇咩睇頭,等睇如懿傳,獵場,但好似要到Q4,有套將軍在上,錦衣夜行我都有興趣,但又係未見排到幾時,而家得閒都係煲下舊嘢。tbb劇煲完踩過界,同盟好似一般,我細佬同弟婦煲緊男臣話好笑喎。

水晶宮

rose-mag 發表於 17-8-20 01:29
係囉,無心好悶下,上一輯好緊湊,呢輯冇咩睇頭,等睇如懿傳,獵場,但好似要到Q4,有套將軍在上,錦衣夜行 ...

錦衣夜行係咪張翰果套? 如果係有排都唔會上,女主角係韓國女星,因為禁韓令有排未有得上。

月尾好似上孫儷果套花開月正圓。

最想睇司馬懿下集、獵場同如懿傳。

王國長老

c.vieri 發表於 17-8-20 01:34
錦衣夜行係咪張翰果套? 如果係有排都唔會上,女主角係韓國女星,因為禁韓令有排未有得上。

月尾好似上孫 ...

係,錦衣夜行套小說好睇,月關文筆好好。
那年花開月正月好似話由40集加長到70,擔心佢拖到又長又悶。如懿好似話12月尾1月誇年播,軍師2我好期待,應該8月播係流料,而家都未見排片,希望下個月上到。

水晶宮

rose-mag 發表於 17-8-20 01:43
係,錦衣夜行套小說好睇,月關文筆好好。
那年花開月正月好似話由40集加長到70,擔心佢拖到又長又悶。如懿 ...

錦衣夜行男主角張翰4套劇全都被禁,就係因為女主角全部都係韓國女星 之前都仲期待緊呢幾套,E+都唔洗望。

我都覺司馬懿下部無咁快上到,比百度欺騙左

起碼呢二個月有排悶。

睇左花開月正圓d資料,原來有胡杏兒、周麗淇、何潤東佢地做、不過又做70集咪同羋月傳咁又慢慢成長

王國長老

c.vieri 發表於 17-8-19 09:52
錦衣夜行男主角張翰4套劇全都被禁,就係因為女主角全部都係韓國女星 之前都仲期待緊呢幾套,E+都 ...
那年花開月正圓孫儷配陳曉,差4歲加上孫個樣成熟,好姐弟feel,又係開頭純良天真,因為大變要撐起半邊天。。。都幾悶下,羋月已經唔好睇,呢套仲要有胡杏兒、周麗淇、何潤東,全部我都唔多鍾意,咁鬼長未必會唔棄劇。

我弟婦話而家追春風十里不如你,但周冬雨、張一山。。。故事千篇一律青春愛情片。。。好悶吓。。。

話說睇完楚喬傳啦,頭半真係好睇,去到陪燕洵坐監到九幽台後就開始悶開始重覆,好不容易捱過,後十集八集我係飛住睇完第一次,文場太多,講多過做,後期頂唔住燕洵成日死魚眼咁睥住楚喬壓低把聲叫阿楚。我飛住睇晒星玥兩個戲份,宇文玥開竅肯認自己鍾意楚喬,次次救佢後都唔出聲,見住俾人誤會咁多都替佢心痛,最後幾集真係睇到好心翳,點解要到最後至知?點解到最後至肯講?

個結局真係爛尾,原本係成本小說好關鍵,變折帶出後部更重要情節,而家咁多人死晒,再拍唔知佢要點改。我為咗知道之後點就去睇小說,叫做睇完正章,有人要江山不要美人,有人為美人捨江山,就係套劇入面插曲因為一個人嘅寫照。我覺得書寫各個角色嘅成長更細緻,不竟計埋番外超過200章回,比起電視劇有更多篇幅可以舖排,電視劇就將部份人物整合咗,改動上我覺得唔係咁好係男主角宇文玥,原小說佢嘅童年成長處境唔係咁尊貴咁開心,所以性格上會顯得冷漠同病態,到後期轉變上會覺得自然D,反而劇裡面交代玥因為三年從軍而改變篇幅少咗D,變成佢改變得好突兀,仲有中間講燕楚好多,差D覺得竇驍至係男一(不過其實書都係有呢個問題)。

劇入面有幾個人物好乞人憎,一個係宇文懷,王彥霖可能係無心顧大人演得太生鬼,楚喬傳入面硬係覺得佢奸得太表面,而且成日笑到歪晒嘴,行路好現代式。另一個就係程鳶,角色同樣都好乞人憎。荊小八下下旨意楚喬,對自己姐姐只有利用,將自己不幸賴落人度。反而最初元淳好煩好嘈好任性,後來因為變故變成偏執,最後佢變得一無所有,成套最可憐係佢。

其實好多個演員都演得好唔古代,手放得唔自然,腳企得好怪,林更新仲要寒背,戲服設計問題,著到林有個肚腩,初初我以為係佢本人問題,但見到有花絮見佢著貼身T恤係幾瘦吓冇腩,即係戲服本身問題,佢其中一幕情不自禁攬住楚喬同另一幕吻戲都唔自然,佢真係要努力磨練下,樣係靚仔,但如果唔提升下演技就好易俾人追過。

我覺得拍續集機會唔係太大,一來趙麗穎冇期,林更新又話過趙唔拍佢都唔拍,都明智架,大女主戲口碑好睇女主撐唔撐到同男女主CP感,而且佢兩個咁多人覺得正,如果真係換個baby真係十分不掂當(好彩baby否認接拍),另外本書未拍嘅得大概三份一,未必拍得出五十幾集,而且情節改咗又咁多角色死咗,到時要拍第二輯就要睇下改到咩樣,唔同軍師聯盟一早拍晒,只係剪成兩輯。珠玉在前,楚喬點埋尾真係好令人懷疑,但唔拍埋佢又浪費咗咁多心機。。。風雲令係咩?楚喬同宇文玥屬於兩個間諜陣營,彼此對立,引出兩人相愛會有好多矛盾出現,小說入面蕭策係一個表面玩世不恭,內裡精明又有情有義嘅人,佢嘅童年唔比宇文玥幸福幾多。

首頁

尾頁

跳至