在職全職

跳至
[在職媽媽] 在職媽媽兩邊走

首頁

尾頁

大宅

原來咁多媽媽都係咁

大宅

2024年龍年勳章

搬近啲婆婆家?

大宅

matata 發表於 17-6-10 04:08
搬近啲婆婆家?

依家樓價咁高,唔敢買住呀

大宅

我都係每朝湊阿女去99 度, 放工再去99 度接番走....(同區, 的士20 mins)
係好辛苦...
都係老公唔想請工人 (加上屋企根本無位俾工人姐姐訓, 係完全無位)
有時我都問自己, 呢個情況究竟要捱幾耐

樓主, 我諗你搬近少少你媽媽, 會好D 呀

大宅

Chan2015 發表於 17-6-21 11:31
我都係每朝湊阿女去99 度, 放工再去99 度接番走....(同區, 的士20 mins)
係好辛苦...
都係老公唔想請工人 ( ...

我都想搬近阿媽呀,但依家樓價太癲,唔知點買

cwmanna    發表於 17-6-23 10:06

大宅

colourless_gar 發表於 17-6-21 15:46
我都想搬近阿媽呀,但依家樓價太癲,唔知點買

都明白的,本身我地都諗過搬近d 99, 不過樓價真係太癲!
其實可唔可以麻煩你媽咪一星期搵一兩日過你屋企湊bb 呀?自己阿媽易話為d? 我就唔敢麻煩99

男爵府

請個家附近的姨姨專門負責接送bb就可以解決啦。

大宅

回覆樓主:

晚上唔好湊走,舒服好多! 只假期前湊走b

大宅

colourless_gar 發表於 17-6-6 22:50
我係一個在職媽媽,每朝都要搭成粒鐘車湊bb過去婆婆度俾婆婆照顧再返工,然後放工就過返去婆婆度食埋飯湊bb ...

叫老公做

男爵府

我仔一出世就在婆婆屋企住, 每星期我返去2晚(過夜), 星期五晚湊走, 我地車程要半小時, 否則bb好辛苦, 寧可放婆婆家, 直到小一, 阿仔大個了, 可湊返黎同我地住

複式洋房

好羨慕你地,雖然兩邊走但起碼有婆婆幫手照顧BB會安心D。我同奶奶相處唔到要搵地方搬,婆婆一早過左身。開頭同公公傾好都系兩邊走,起碼可以省返工人錢,又有人睇住BB可以安心D。最多搬近D娘家者!但公公身子唔好要人照顧,工人姐姐就兼顧 唔到BB啦!好煩惱唔知點做好!!唯一可以支持我既後盾都無埋,點算好啊!!又唔可以唔做野自己奏wor

大宅

colourless_gar 發表於 17-6-6 22:50
我係一個在職媽媽,每朝都要搭成粒鐘車湊bb過去婆婆度俾婆婆照顧再返工,然後放工就過返去婆婆度食埋飯湊bb ...

坐完月開始返工後,湊2個小朋友每日接送娘家,捱左4個月頂唔順,成家搬去娘家住,大人細路都唔使咁辛苦,老人家湊又方便

大宅

回覆樓主:

我都將要面對,希望捱到。
要一早起身送個囡返學,車程成個鐘。再40分鍾車程到公司。
囡放學,就婆婆接。
一個鐘去婆婆家,再一個鐘返屋企。
冇得搬,冇得選擇,住屋困難,唯有住遠d

男爵府

回覆樓主:

我女女是99湊。之前同區步行20分鐘。黎緊會搬再近點。想每晚接回家。長遠計都是住近點方便。

別墅

我仲有兩星期到屋企裝修完都要兩邊走,不過我屋企去娘定,娘家去公司都好快~我未試過咁都唔知自己頂唔頂得順..

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

BB 在婆婆度過夜得嗎? 我以前就係, BB星期日至五在婆婆千家, 星期五晚先湊番屋企. 隔晚有時間就過去婆婆度睇BB. 雖然夜晚累, 但朝早可以瞓晏D.
~~~ LOVE & PEACE ~~~

首頁

尾頁

跳至