基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有關同性戀的議題:
基督教並非反對那些只有同性性傾向的人士,而是反對將同性婚姻,以及同性性行為合法化。各位是否認同這個觀點?

~ welcome to copy and paste ~

禁止訪問

複式洋房

沙崙玫瑰 發表於 17-6-11 19:52
基督教並非反對那些同性性傾向的人士,而是反對同性戀這罪。

1:26 因此, 神任憑他們放縱可羞恥的情慾。他 ...
十分認同分享。
但如果在同性戀之後加入多一個 '愛' 字,這會否更為清晰呢?
如:基督教並非反對那些同性性傾向的人士,而是反對
同性戀愛這罪。

~ welcome to copy and paste ~

禁止訪問

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

公司要我們包容LGBT人士,我覺得我都可以包容。但公司鼓勵我們要站出來做Ally, 公司想我們每一個主動說我們肯做Ally. 這一點我真是做不到。 我覺得LGBT在聖經是不鼓勵的,我不想幫忙鼓勵這種事情。

侯爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-6-11 19:52
基督教並非反對那些同性性傾向的人士,而是反對同性戀這罪.

1:26 因此, 神任憑他們放縱可羞恥的情慾。他 ...

很認同!

唔好意思叉開少少話題: 作為以真道教養兒女嘅家長,我哋務必儆醒! 小女鍾意動漫偶像團體 Love Live產品,包括書簽,file等等。

早幾日我哋去動漫店閒逛,睇見唔少只有漫畫美男嘅產品出售 ;我睇咗兩眼,唔少係不男不女甚至妖冶如兔男郎造型。小女立即勸諭我唔好再睇,佢話係BL(男同性戀)。我問佢點知道,佢話好多同學追捧,從佢哋談話中知道。小女同學之間亦有傳某兩位男老師緋聞。

各位弟兄姊妹,我哋嘅下一代就係暴露於這樣的資訊下,如果不隨波逐流,會很少朋友(小女身受其苦:佢喺一間傳統女校讀中一,有一半人係同佢一樣由小學直升,當中唔少人因為一啲原因排擠佢,新來外校生就多數係追捧韓星或BL ,平日都以呢啲做話題,小女無法認同亦無法加入,因此冇乜朋友,不過佢自己認為唔值得因為要討好同學而放棄信仰及原則)。身為家長,我哋要儆醒,明白少年人正在面對一個點樣嘅世代,多加支持教導,正如《箴言》22章6節所載: 「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

YolandaTam 發表於 17-6-21 10:20
很認同!

唔好意思叉開少少話題: 作為以真道教養兒女嘅家長,我哋務必儆醒! 小女鍾意動漫偶像團體 Love L ...

多謝你的分享。我是主日學老師,我未遇到這種難題,但我要教好真理,幫小朋友明白什麼是天父喜愛的事,多讀聖經明白真理。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至