嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

怕浪費了他的學習~千里馬常有,但伯樂不常有~

大宅

畀面勳章

Melody1002 發表於 17-6-12 01:12
怕浪費了他的學習~千里馬常有,但伯樂不常有~

你的資優兒童幾歲 ? 已經做咗評估 ?

複式洋房

回覆 MissUmuch 的帖子

我朋友兒子,不是我兒子,他6歲~他常常問我,我都幫唔到佢~

大宅

畀面勳章

Melody1002 發表於 17-6-14 20:21

我朋友兒子,不是我兒子,他6歲~他常常問我,我都幫唔到佢~ ...

ek 有資優教育, 嗰度有好多jm, 好有經驗, 可以叫你朋友爬吓文。

其實多數都要家長自已額外教育, 學校幫到唔多,因為好多時資優兒童想要吸收嘅範疇,其實會超過小學知識, 但當然, 兒童有出息嘅地方, 其實老師都會睇到。

大宅

畀面勳章

Melody1002 發表於 17-6-14 20:21

我朋友兒子,不是我兒子,他6歲~他常常問我,我都幫唔到佢~ ...

其實自已小朋友,有邊方面專長, 突出, 其實父母係最清楚, 資優兒唔係谷出嚟或早教, 佢地某方面嘅步伐或跳級,會好驚人, 只要係佢專長再伕一把就可以。

複式洋房

謝謝回覆~我會轉告朋友~

複式洋房

我朋友兒子3歲的時候好喜歡普通話,但佢屋企無人識講,個小朋友自己上youtube自學,成日自己背唐詩,廿幾首一定有。雖然識背但唔識解,最後我朋友又唔識點幫個細路~只好請個補普通話的教師教佢,順便考埋Kpcc普通話。最後考到高級九十幾分,連挀cert個職員都讚佢~

伯爵府

Melody1002 發表於 17-6-15 00:26

我朋友兒子3歲的時候好喜歡普通話,但佢屋企無人識講,個小朋友自己上youtube自學 ...
考Kpcc普通話有咩作用?
小朋友在幼兒園係講普通話的嗎?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至