用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
11oC.63%

義工

論盡家傭 今日: 38|主題: 124530

究竟扣唔扣佢糧好?

別墅

國民生產總值:988

BKXmas勳章

1. 俾左錢佢買餸,今個月埋數叫佢交單。我用excel 計完,叫佢找返$490俾我。佢話無錢,得二百幾,佢話其餘月尾係佢份糧扣。

2. 但我其實打算今個月底即炒佢。即炒係有張特別表格填返每項所需金額。咁我唔通在張form 度加上 '欠我買餸錢'?

3. 我老公話照收左佢二百幾先。其餘唔追究。好來好去費事煩, 因為家中有兩個好細的小朋友。我本來都咁諗,但其餘呢二百幾係我既錢,點解我唔可以拿返?

大家會點做?

王國熱話
慈善真鐵版神數_八字算命_大六壬占卜
豬豬樂園 ~ 歡迎70後嘅媽咪一齊入黎吹下水...
女人心,海底針,唱談女人的心事(女人俱...
一齊分享斷捨離心得!

大宅

國民生產總值:3617

BKXmas勳章

回覆 tha 的帖子

反正炒,last day 計數扣,唔需客氣。

大宅

國民生產總值:2268

BKXmas勳章

你咁扣錢咪俾佢位入除時告番你欠糧或向領事投數blacklist 你,你都預賠1個月就無謂為兩百幾自添煩惱

別墅

國民生產總值:789

BKXmas勳章

tha 發表於 17-6-13 00:04
1. 俾左錢佢買餸,今個月埋數叫佢交單。我用excel 計完,叫佢找返$490俾我。佢話無錢,得二百幾,佢話其餘 ...

買送錢唔係日日計?
米好亂囉

珍珠宮

國民生產總值:40279

BKXmas勳章

回覆樓主:

我好奇你比幾多錢工人及幾耐結算一次。工人要比番有差不多五佰蚊你, 咁你咪比好多錢工人楂手?!

我一星期比工人$500買餸, 逢星期六結算, 佢寫低買咗d 咩、幾錢及比餘款我。我唔会再辛苦自己入 excel 計數。

水晶宮

國民生產總值:65710

BKXmas勳章

我叫工人買野係遂次清。免烦

333s    發表於 17-6-13 17:32
玩具萬歲!

男爵府

國民生產總值:7579

BKXmas勳章

1. 俾左錢佢買餸,今個月埋數叫佢交單。我用excel 計完,叫佢找返$490俾我。佢話無錢,得二百幾,佢話其餘 ...
炒唔炒,都要佢嘔返二佰幾買餸錢
炒佢時,糧照出,工人簽收全數,即刻攞起欠你二佰幾

你可以“而家”俾張纸佢簽名,欠你二佰幾,唔係到時佢反口話冇欠你

以後,買餸最好日日清,日日结算,一次俾幾仟佢袋住,對佢地係好誘惑,再者,一陣佢話跌咗d 買餸錢,係度喊,你咬佢食呀!

333s    發表於 17-6-13 17:32

複式洋房

國民生產總值:470

bblover123 發表於 17-6-13 10:22
回覆 tha 的帖子

反正炒,last day 計數扣,唔需客氣。
同意

男爵府

國民生產總值:9111

BKXmas勳章

回覆樓主:

當然扣

瑪瑙宮

國民生產總值:142378

BKXmas勳章

當然要扣啦。

錢銀要清晰, 對雇主, 外傭 。是做人的原則。
和小氣, 大方, 亳無关系。

我欠工人.... 二蚊都要还。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

水晶宮

國民生產總值:65710

BKXmas勳章

铺铺清。费事口同鼻拗
玩具萬歲!

瑪瑙宮

國民生產總值:142378

BKXmas勳章

你是把她當成... 家庭當家的.... 有家用。
非雇工人。

工人....是雇主的跑腿, 為你買東西。
不是每月, 每周有家用。 明白不?

我姑也是每周給一筆, 結果... 被工人反屈。 要勞我去法院。
留意下 (港人較信外傭多過港人的)

當初我有提她, 她反感之外, 还說 "對人好, 對方會對自己好"。
結果...

"對人好, 對方會對自己好"。
applied to chinese or others no apply to any domestic helper.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

別墅

BKXmas勳章

太陽花0805 發表於 17-6-13 10:38
你咁扣錢咪俾佢位入除時告番你欠糧或向領事投數blacklist 你,你都預賠1個月就無謂為兩百幾自添煩惱 ...

我就係咁諗。但條氣唔順

別墅

BKXmas勳章

Mars_Mars 發表於 17-6-13 13:29
買送錢唔係日日計?
米好亂囉

我本來叫佢日日計,佢無咁做。變左每星期。我催佢交,佢拖下拖下變幾星期,仲要計次次計少俾我。佢仲要好似好辛苦計幾晚都唔對數,唔敢交俾我。
咁佢計完,我仲要再check, 咪double work. 我激鬼氣叫佢俾晒d單我自己計。

珍珠宮

國民生產總值:32987

開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

買送錢日日清

別墅

BKXmas勳章

tha 發表於 17-6-13 20:40
我本來叫佢日日計,佢無咁做。變左每星期。我催佢交,佢拖下拖下變幾星期,仲要計次次計少俾我。佢仲要好 ...

咁唔得囉,佢有心想呃你錢,你叫佢日日計,就要日日計,咩叫一星期先計,你工人好有問題,亦好大膽,你之前應該企硬,叫佢日日數番晒錢出黎,臨瞓前數,咩單據全部要一清二楚

別墅

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-6-13 15:47
炒唔炒,都要佢嘔返二佰幾買餸錢
炒佢時,糧照出,工人簽收全數,即刻攞起欠你二佰幾

同意

別墅

BKXmas勳章

Mars_Mars 發表於 17-6-14 01:08
咁唔得囉,佢有心想呃你錢,你叫佢日日計,就要日日計,咩叫一星期先計,你工人好有問題,亦好大膽,你之 ...

係,佢仲有好多野好有問題。唔係駛乜即炒。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎