用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 277|主題: 54385

懷孕初期胃酸倒流

大宅

國民生產總值:2206

BKXmas勳章

現在6週4, 胃酸倒流越來越嚴重,有冇解決方法?

大宅

國民生產總值:2206

BKXmas勳章

回覆樓主:

飲咗少少奶, 好似好一點,有冇人用呢個方法去舒緩呢?

珍珠宮

國民生產總值:39145

BKXmas勳章

無乜好辦法,懷孕初期係會咁樣嘅,食少少面睇會唔會好點。

大宅

國民生產總值:1870

BKXmas勳章

lovelovebabe 發表於 17-6-13 02:06

我果時都係咁,食D水果試下,或者穩人傾計,分散下注意力

大宅

國民生產總值:1366

BKXmas勳章

回覆樓主

我胃酸倒流好嚴重 有火燒心的感覺
我試過最有效的方法就係食消化餅 plain 麵包 感覺好像吸返d胃酸咁

唔好食帶酸的水果 食果陣好開心 食完仲差...

日頭儘量食清淡 避免酸同辣

其實我好中意食酸同辣 但食完受返更差
真是唔得就食醫生開的胃片

複式洋房

國民生產總值:231

回覆樓主:

我比你更嚴重,差唔的5個月都重係咁,睇過醫生都冇用. 開比我啲胃藥同加胄C康都係冇用. 唯有飲食定時,少食多餐,唔食酸辣凍或難消化野,食慢啲要咬爛哂先吞,食完唔可以訓底,要企或坐直起碼1~2小時,多散步先會好.

男爵府

國民生產總值:8044

想生BB熱投 BKXmas勳章

嘉衞斯康。人家專登寫明孕婦安全食用。
I am Agent P

子爵府

國民生產總值:10304

BKXmas勳章

lovelovebabe 發表於 17-6-13 02:06

我一飲水就反胃,超辛苦

民房

國民生產總值:13

唔好平訓,要墊高枕頭訓
同埋唔好太夜食嘢

水晶宮

國民生產總值:69625

BKXmas勳章

少食多餐,可以食梳打餅,麵包之類。

大宅

國民生產總值:1100

BKXmas勳章

我飲有汽礦泉水⋯飲完d胃氣出到黎會舒服好多

複式洋房

國民生產總值:112

回覆樓主:

有朋友教飲梳打水同食梳打餅,梳打水可以出返啲胃氣,梳打餅就吸水,不過我只試過後者,仍然有胃酸,可能有野落肚食住野係好少囉
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎