跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,
我暑假想同兩個孩子去QUEBEC 旅行, 但我上VIA TRAIL 發現QUEBEC 有幾個站, 請問OLD QUEBEC CITY (旅遊點) 應該是那一個站呢.

還有, 可推介市中心酒店嗎?

THANKS

別墅

最近是這個:

http://www.viarail.ca/en/explore ... quebec-city/station

我們上次住airbnb,所以不知市內酒店質素如何~

Bon Voyage!

複式洋房

Thank you so much.

我都未安排酒店, 現在仲安排緊..

別墅

445566 發表於 17-6-21 01:40
Thank you so much.

我都未安排酒店, 現在仲安排緊..

我都plan緊暑假去,考慮緊坐火車好定灰狗好

大宅

who530 發表於 17-6-23 13:54
我都plan緊暑假去,考慮緊坐火車好定灰狗好

有灰狗?坐幾多個鐘?

別墅

回覆 QueenBallet 的帖子

要去滿地可轉巴士,十小時左右。

大宅

bb_g 發表於 17-6-23 21:34

要去滿地可轉巴士,十小時左右。
Then, train would be much better. Nice and comfortable, with wifi, with snack and drinks.

別墅

QueenBallet 發表於 17-6-23 22:35
Then, train would be much better. Nice and comfortable, with wifi, with snack and drinks.

重點係小朋友可以在火車內行嚟行去~

大宅

bb_g 發表於 17-6-24 08:32
重點係小朋友可以在火車內行嚟行去~

都係你....講出重點!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

我仲安排中, 我都係因為一拖兩仔女去旅行, 所以決定坐火車, 方便好多, 去洗手間都方便過巴士.... 而且11歲以下15元一程, 超值啦...

我在安排酒店中, Montreal 我仲思索緊, Morriott Chateau, Le Centre Sheraton, Best Western or Holiday Inn... 另外等緊一間AIRBNB 回覆, 係BACKPACKER 搵既, 話台灣人開既...

但Quebec 我仲未搵...

有無行程表推介呀...

大宅

445566 發表於 17-6-30 09:27
我仲安排中, 我都係因為一拖兩仔女去旅行, 所以決定坐火車, 方便好多, 去洗手間都方便過巴士.... 而且11歲 ...

Montreal我住過Inter Continental, 唔貴,好!

複式洋房

ok, let me take a look. Thanks

複式洋房

回覆 445566 的帖子

請問你的行程訂好未呀?會在MONTREAL 留幾多天? 係QUEBEC 又會留多少天?
我都會去多倫多11天,未有計劃去其他地方玩, 想借你的行程參考呀.

複式洋房

Hi, 已經旅行完啦!十分開心!
Day 1
多倫多9點20分火車, 5小時後到montreal, 住holiday inn suites, 新開既酒店, 乾淨服務唔錯, 去左st lawrence river 近place cartier 既fun fair 玩(由酒店去st lawrence river 已經經過了大部份景點, 聖母教堂個埋), 兩個子女玩埋飛索, 十分啱8至15歲玩, 大人都可以玩既, 晚餐唐人街食, 超難食, 回酒店已經11點
Day 2
10點半出發, 酒店附近已經係市中心, 超多選擇, 隨便吃了勁豐富美式早餐, 遊Mcgill university, Mony Royal 午餐在st joseph church 附近吃了豐富法國菜, 食飽先行st joseph church..5點回酒店, 游水, 7點半出外購物加晚餐,10點半回酒店
DAY 3
10點出發往place cartier, 沿途再欣賞所有市中心堆教堂, 景色美, 影很多相, 係place cartier 食左個brunch, 再去old port of montreal, 2點回程往酒店見到市內有節目, 欣賞埋市內活動, 食埋個下午茶, 輕鬆去酒店取回行李, 往火車站搭4點8火車往quebec.

Montreal 比較多fun fair 比孩子玩, 我兩個仔女15,11, 很喜歡montreal
到達quebec 已經晚上8點, 住hilton, 唔推介, 我多了800元加幣住兩晚, 房間細, 沒有特別,不值這價錢。基本上quebec old city 所有景點食野係哂一起, 沒有難道, 食, 我地這晚在chez boulay 食, 超好味。
Day 4
10點半出發, 早餐好笑, 見到3間店好多人排隊, 我地又去排, 食crepe 既, 好味道, 唔算貴既早餐, 跟住暢遊old city, 不用安排, 根本沿住行, 就到景點, 天氣太熱, 2點回酒店游水, 5點半再行, 推介5點開始行最好, 無甘熱, 而且黃昏景色超美, 晚餐選了吃鴨肉同兔肉, 亞仔食pork rib 超正。 由於黃昏景色太美, 我地行來行去, 暢遊河邊。
Day 5
9點半出發, 原因10點要睇軍事交更儀式, 如果去過英國法國, 睇過英法交更儀式, 可唔去, 沒有特別。 早餐選了望到河既區食法式早餐。 又係行番個城, 但今天睇埋店鋪,1點半吃了smoke meat sandwiches 嘆杯咖啡, 3點火車回多倫多。

Quebec Old city 景色很美, 但跟真正既法國比, 這裏很商業味, 孩子覺得悶, 只係亞女要追星, 鬼怪套韓劇, 所有亞女都覺得有野睇下, 但慢嘆此城, 係很享受既。

首頁

尾頁

跳至