用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
14oC.53%

義工

自由講場 今日: 2600|主題: 943979

中文金句問題

男爵府

國民生產總值:6610

BKXmas勳章

我想問下列依d句子算係咩?詩?
想學多d依d句子,應該睇咩類型既書

1)欲戴其冠,必承其重
2)君子之交淡如水 小人之交甘若醴
3)人生有情淚沾臆 江水江花豈終極
4) 今日因,明日果
5)命裏有時終需有,命裏無時莫強求
6)是福是禍擋不過

大宅

國民生產總值:4797

BKXmas勳章

回覆樓主

熟語

子爵府

國民生產總值:12628

BKXmas勳章

chrisdina 發表於 17-6-13 04:32

6) 是福不是禍,是禍躲不過。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

國民生產總值:19452

BKXmas勳章

chrisdina 發表於 17-6-13 04:32

只是排句,對句類。

現代唔興,以前大把呢啲“警世言”“通用諺語”,厚本通勝附錄一大疊。

大宅

國民生產總值:1057

BKXmas勳章

回覆樓主:

應該無速成班,特別一本書會寫晒 有D可能源自論語,再唔係你可以揾下坊間,有無咩諺語大全可以參考一下。

男爵府

國民生產總值:6610

BKXmas勳章

brindlewin 發表於 17-6-13 07:16
只是排句,對句類。

現代唔興,以前大把呢啲“警世言”“通用諺語”,厚本通勝附錄一大疊。

搵本通勝睇下先,thanks

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎