在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩畢業無耐,本來起外國搵左份幾有機會的工作可以發展,有自己事業,但做左幾個月後發現自己有左,工作性質同家庭因素都迫不得已要我放棄事業,返來香港做ftm, 一切好似重新開始咁...返來香港朋友不多,家人不在冇人幫,又冇工作經驗,見c6經濟上一個人維持都好勉強,但我大住肚想搵份工幫補又好難,每日生活從以前靚妹仔自由自在變成而家只係圍住c6轉同買餸家務....

同齡的朋友都開始有自己事業上位,每次re-u都講公司野自己又插吾到嘴,自己事業重係0,重要起馬等阿b上幼園幾年後成30歲先可以出返來重頭開始發展,人地已經係manager level, 自己冇左呢幾年青春發展期,都幾失落.....

純呻...雖然c6都好安慰我,我都明小朋友0-3歲成長好需要父母陪,吾想俾工人湊,但有時我心結未打解得開,好苦悶....

有冇jm又係咁?ftm 0經驗出返來就業會好難嗎

複式洋房

回覆樓主:

我做左兩年之後就辭職生仔湊仔 初初都好似你咁認 但BB出世後你會好唔捨得 好唔放心俾人湊 等BB出世後你心態可能會唔同左

禁止訪問

子爵府

kunn 發表於 17-6-13 08:35
岩岩畢業無耐,本來起外國搵左份幾有機會的工作可以發展,有自己事業,但做左幾個月後發現自己有左,工作性 ...

我算係呀一切由頭開始

複式洋房

我都一樣

翡翠宮

有D人係唔適合/唔鍾意做FTM, 你而家唯有等佢大D入學, 再出黎做野.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一支針冇兩頭利, 揀得要自己湊就係咁, 試下向好方面諗. 如果你有咁上下工作經驗後要做FTM, 你會更加唔捨得, 要諗既野同而家既相差無幾.

假如.....呢個世界有好多假如, 人地事業起飛, 你咪家庭生活精彩, 大家行既路唔同, 好難比較. 甚至你地一家一齊做野, 職位有高低時, 大家又暗地裡比較.... 而家你羨慕人地有事業, 他日可能人地羨慕你早上岸早甩身.

有時唔係局限要有事業發展至係發光發亮. 不過你話得老公一份糧係緊緊夠, 遲d 安定左後就要計劃一下將來, 做pt 或俾工人湊或freelance 接job 或自己創業都好. 仲有做ftm 唔係一話要做就做, 你做過覺得唔適合咪早d出黎做野.

我以前都係新移民, 去到唔識講人地語言, 初初都要適應, 之後慢慢就會好. 而家發現做ftm 都唔易, 忙係其次, 做得好至難, 呢d 咪當挑戰囉, 我個office 響廚房, 我做左8年ftm 都仲未搞得掂.

禁止訪問

大宅

岩岩畢業無耐,本來起外國搵左份幾有機會的工作可以發展,有自己事業,但做左幾個月後發現自己有左,工作性 ...

其實大肚可以考慮做網上生意,咁就可以在家湊小朋友啦!

禁止訪問

男爵府

要睇性格,好多人都能調節到自己心態,但我話你知,我唔得

我係7年ftm,中間返過1年pt,我工作經驗好少,學歷一般(high dp)

7年了,1湊2左快2年,自己個圈子好細,朋友愈來愈少,冇時間去交d交到心嘅朋友

老公錢就搵多左,佢自己見嘅野都多左,而我就好似原地踏步咁,愈來愈覺得自己冇眼界、冇見識、無聊、c9

俾我重新來過,我未必會揀返做ftm

可能會有人話而家出來做野咪得囉,錯!係唔得架,我放左7年心血係度,而家叫我放棄?叫個仔女再適應過其他人(99/婆婆)嘅教育?加上佢地住得遠年紀大,根本行唔通!

所以及早調節自己心態,唔得嘅,就早d回頭,返工搵錢,唔係就太遲了

男爵府

回覆樓主

外國就話工人貴,香港菲傭咁平?點解要做ftm咁辛苦

大宅

有同感(emoji)

首頁

尾頁

跳至