用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
15oC.51%

義工

自由講場 今日: 2650|主題: 943980

小學生串字

子爵府

國民生產總值:11338

BKXmas勳章

小一,已經有學phonics, 但串生字都好弱好弱,串極都串唔到一個,每逢默書我都想吐血,最後忍唔住又爆。

請問仲有咩方法

水晶宮

國民生產總值:55999

BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

默書前串左先
一教就串
到默書時再串易好多

伯爵府

國民生產總值:16388

瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 2017勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我果個只能每日溫幾個,叫佢先每個生字先寫3次,一路寫一路串,每日重覆溫

子爵府

BKXmas勳章

bongbongpatty 發表於 17-6-13 09:14
默書前串左先
一教就串
到默書時再串易好多

其實唔關默書事,總之有生字串,永遠串唔到,呢頭講完呢頭就忘記,都唔知佢唔上心定唔入腦,我真係想暈低

子爵府

BKXmas勳章

wai0824 發表於 17-6-13 09:17
我果個只能每日溫幾個,叫佢先每個生字先寫3次,一路寫一路串,每日重覆溫
...

我串一個生字都用好長時間,就算好簡單嘅字,例如cat , 呢頭讀完up完,叫佢串多次,佢就c…er…er…er.…

男爵府

國民生產總值:8041

BKXmas勳章

taiming 發表於 17-6-13 09:20
其實唔關默書事,總之有生字串,永遠串唔到,呢頭講完呢頭就忘記,都唔知佢唔上心定唔入腦,我真係想暈低
...

同我女一樣,串一個字要好多時間,但轉頭可以唔記得。我都唔知佢係唔入腦定唔上心。
相反,亞仔讀幾次就串到。

水晶宮

taiming 發表於 17-6-13 09:20
...

拆字加動作
似咩動物
英文字母似咩就教
例如 f我定左叫乎乎乎
又可以个口次風出黎玩下

好易記
s係蛇蛇蛇
幼稚園就教咁樣記
但記住要一樣吾好下次變左第樣

水晶宮

pandacsl 發表於 17-6-13 09:23
同我女一樣,串一個字要好多時間,但轉頭可以唔記得。我都唔知佢係唔入腦定唔上心。
相反,亞仔讀幾次就串 ...

加圖象動作易好多架

子爵府

國民生產總值:10322

BKXmas勳章

學左phonics應該易記d(除非佢上堂發夢或無用心記),每讀一個字先用并音讀法讀出,令小朋友加深發音印象,叫佢一路讀一路寫出并音,仲有要注重字詞是long vowels/short vowels ,如果記性無咁好要多聽多讀先有用!

子爵府

國民生產總值:11029

BKXmas勳章

taiming 發表於 17-6-13 09:12
小一,已經有學phonics, 但串生字都好弱好弱,串極都串唔到一個,每逢默書我都想吐血,最後忍唔住又爆。

...

我會用趣味串字,例ice lollies
雪條密碼叫1011y,y是why,即點解會1011?
所以ice 1011ies
我教女係講故事咁講,希望有趣味啲。

大宅

國民生產總值:3541

BKXmas勳章

回覆樓主

我仔k2,中文字完全唔認得,英文應該都係,唔知點讀小學

男爵府

國民生產總值:5078

BKXmas勳章

回覆樓主:

有時死背太辛苦啦
我以前幫小朋友補習
幇D字母畫晒公仔変成一幅圖或一個故事咁教佢串字

子爵府

國民生產總值:13720

BKXmas勳章

回覆樓主:

拆字,我個k3 教佢十個字母形成的字教一兩次就識串

大宅

國民生產總值:4192

BKXmas勳章

Happymami8 發表於 17-6-13 10:09
我仔k2,中文字完全唔認得,英文應該都係,唔知點讀小學
...

同佢一齊睇多啲書,我覺得好有用的!培養左佢鍾意閱讀,就會愈來愈識得多字!我覺得我大仔係咁,鍾意睇書,佢認字都唔錯!

大宅

BKXmas勳章

avang 發表於 17-6-13 10:30
同佢一齊睇多啲書,我覺得好有用的!培養左佢鍾意閱讀,就會愈來愈識得多字!我覺得我大仔係咁,鍾意睇書,佢認 ...

謝謝你,我衰,太少時間對佢,佢對ipad多過我

男爵府

國民生產總值:9057

BKXmas勳章

我個仔都係小一, 英文串字都搞左好耐…
咩COLOUR, 立體字都係唔得.. phonics 佢本身有學簡單個D..

FINAL 我都掌握到點教佢去串字. 記字.
例如今次英文默10個生字
Bee , behind ,monkeys, front, frogs, touch, beach, smell

就分類,

BE 字頭, 有3個,
BEE, BEHIND, BEACH .
BEE 簡單啦, B+2個E.再去就. BE + HI +nd
再黎, Bea [亞BEN] +ch..

再黎, BEACH ,, CH..CH . CHERRY, CHAIR.. CH CH 音. Touch 又黎一個.

再黎 FRO 有2個.
FRONT, FROGS,

MONKEYS,, MON. MON …KEY

Smell..係聞.. 咁佢本身識SMALL ,, Ssss M音[合埋口音] + ALL
咁A轉E 就係~

教佢點記, 點分類, 點串.

珍珠宮

國民生產總值:44191

BKXmas勳章

Happymami8 發表於 17-6-13 10:44
謝謝你,我衰,太少時間對佢,佢對ipad多過我

睇iPad 就比D phonics 嘅video佢睇,唱歌咁唱 好易上口的

大宅

BKXmas勳章

BBgaga 發表於 17-6-13 12:13
睇iPad 就比D phonics 嘅video佢睇,唱歌咁唱 好易上口的

謝謝意見

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎