用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
15oC.51%

義工

出埠旅行 今日: 137|主題: 132877

[日本] JR pass

大宅

國民生產總值:2273

BKXmas勳章

剛打算 check JR pass 的價錢,發現有一種票有效期是4天,價錢 6500 日圓和另一種是1日薰衣草車票,價錢 2500 日圓。

http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chinese/travel/pdf/fb02.pdf

其實本來想買4日JR Pass, 價錢 22,000日圓。如果我買以下的票,是否平D?因怕理解錯,所以問吓大家。

買一張 6500 日圓 ---> 可4日內來回札幌和旭川各一次 + 旭川至富良野一日無限次車票。
第一日:札幌 --> 旭川

第二日:旭川 -- >美瑛 --> 富良野 --> 旭川 (一日無限次票)
第三日:旭川 -- >美瑛 --> 富良野 --> 旭川 (一日無限次票)
第四日:旭川--> 札幌

第一日,二日,第四日用 6500 那張票
第三日用2500 那張票
共:9000日圓,那麼平過 JR pass 4日卷

對嗎?

王國熱話
開開心心做個friend~Part 14
大家有冇唸過幾多歲退休唔做
在職媽媽、C6 唔幫手感覺好似單親咁
FTM 8年,返咗工好充實

大宅

BKXmas勳章

有冇人可給意見呀!
謝謝。

大宅

國民生產總值:2325

BKXmas勳章 2017媽媽節

請問你邊到睇到"指定范圍無限次車票"只可用一日?

我理解係6,500yen pass已包"來回札幌與指定范圍各一次 + 指定范圍4日無限次搭乘"

禁止訪問

國民生產總值:3127

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

回覆 fatfat-hippo 的帖子

雖然有效期是4天,但它分A卷和B卷。A卷用完後會被收回車票,但B卷可4日內 。我估不是可用4日,如果係真,咁咪好抵用?其實我有另一個問題。就是美瑛富良野一日票是否要當日用埋回程由旭川去札幌?還是可以另一日用?

大宅

BKXmas勳章

回覆 clubman1800 的帖子

那麼即是可用4日?

禁止訪問

國民生產總值:3127

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

Yes ar, 我中文理解係好差,謝謝你的講解。因無想過6500日圓可用4日,咁低!因一程由札幌去旭川都要5xxx 日圓。現在6500日圓是還包來回札幌和旭川。

JR pass 3日都要16000日圓

希望無理解錯啦!

別墅

國民生產總值:984

BKXmas勳章

meimei小朋友 發表於 17-6-13 15:44

Yes ar, 我中文理解係好差,謝謝你的講解。因無想過6500日圓可用4日,咁低!因一 ...

以我理解札幌到旭川這程散買4810yen係坐特急同已經包括指定席的價錢,但我都想知這四日pass是否都可以坐特急班次及官綢上寫加520yen,就可以坐指定席?

大宅

BKXmas勳章

回覆 zchu 的帖子

請問特急班次的車程是多少?好似由札幌去旭川約個半鐘,唔知特急班次會唔會快啲?

大宅

BKXmas勳章

meimei小朋友 發表於 17-6-13 19:56
回覆 zchu 的帖子

首先謝謝你的回覆。
原來單程是4810日圓。
照你意見和理解,那麼不用買JR 3日或4日 pass? 因我只是來回札幌和旭川,和富良野一帶,對嗎?
其實我只知有JR 3/4/5/7 日paas, 因通常網上都是推介這類票,原來都有其它選擇。
當發現在6500日圓票選擇,覺得好低,但又怕理解錯,所以先問吓大家意見。

禁止訪問

國民生產總值:465

大宅

BKXmas勳章

回覆 DouZo 的帖子

明白了,謝謝你。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎