用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5130|主題: 933086

大雨是否持續?廣泛大唔大雨真是咁難預測咩?有圖

侯爵府

國民生產總值:20842

BKXmas勳章

有不少撐天文台嘅人話天有不測之風雲,又咩數據等等。。我只想講,上天文台有得睇雷達雨雲,仲有埋動態去play...知道雨雲風向吹邊,邊區上空有雨雲,大雨定細雨,推測到落幾大雨,全港範圍,持續多久.....難道天文台唔識睇?? 呢幅圖係剛才截圖,我想講的是,今朝7點時睇都是好大雨,雷達好大個雨雲在香港上空,仲睇到雨雲往哪個方向,所以天文台的做法,不合常理,大家明的

男爵府

國民生產總值:6220

BKXmas勳章

回覆樓主:

妳留意下, 就唔會有要求!

香港係天氣報告~準確報告天氣
日本係天氣預報~預測天氣

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

yui1625    發表於 17-6-13 10:55

子爵府

國民生產總值:11046

BKXmas勳章

你咁勁,點解唔入天文台到做?

侯爵府

BKXmas勳章

yucl_hk 發表於 17-6-13 10:15

妳留意下
即係咩黃雨紅雨黑雨定來把鬼?唔係等市民預早準備? 咁8號風球呢? 等8號來到先"報告"嗎?

大宅

國民生產總值:2610

BKXmas勳章

有JM講今日小學有TSA,

有時D野一延期都係有人出黎鬧...

做天文台真係慘

侯爵府

BKXmas勳章

mysterious22 發表於 17-6-13 10:21
我從來無話自己勁,但是否更反應天文台更多不足呢?

侯爵府

BKXmas勳章

imcd 發表於 17-6-13 10:24
有JM講今日小學有TSA,

有時D野一延期都係有人出黎鬧...
如果你話因tsa,有人又會話陰謀論的了...

子爵府

國民生產總值:14081

BKXmas勳章

琴晚睇83 台
左下角見到 雷達 d 雨同雲都係一個超級大範圍,係圖例最勁果種,相信我地要學下點睇,自己做好心理準備
我研究左學左啦,大家都快 d 增值自己,咪鬼理果 d 又慢又唔 update 的報告

^^^... ^^^

伯爵府

國民生產總值:18914

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 17-6-13 10:08
有不少撐天文台嘅人話天有不測之風雲,又咩數據等等。。我只想講,上天文台有得睇雷達雨雲,仲有埋動態去pl ...

如果天有不測之風雲,咁ok既。摺左個天文台先,因為唔需要測。

InkCartridge    發表於 17-6-13 10:59

侯爵府

BKXmas勳章

leng1999 發表於 17-6-13 10:46
如果天有不測之風雲,咁ok既。摺左個天文台先,因為唔需要測。
係囉…實時報告唔洗要天文台啦…我自己望出窗都知啦…要天文台做咩?值得反思

伯爵府

國民生產總值:18356

BKXmas勳章

回覆 lazypig 的帖子

研究左都無用咖, 唔通返工返學嘅可以同老細老師講....我自己睇完個圖,研究左將會大風大雨所以今日要停工停學一天咩, 唉.....利申C9一名唔洗返工返學

侯爵府

BKXmas勳章

lazypig 發表於 17-6-13 10:44
琴晚睇83 台
左下角見到 雷達 d 雨同雲都係一個超級大範圍,係圖例最勁果種,相信我地要學下點睇,自己做好 ...
難聽d講句,靠天文台不如靠自己,識多樣嘢都好架,唔洗好叻,睇得多幾次好易睇,好易睇明

大宅

國民生產總值:3129

BKXmas勳章

yucl_hk 發表於 17-6-13 10:15
妳留意下, 就唔會有要求!

香港係天氣報告~準確報告天氣
今日連登仔有個POST「天文台係咪應該改名叫天氣形容台」

侯爵府

BKXmas勳章

KAKAMAMAKAKA 發表於 17-6-13 10:53
回覆 lazypig 的帖子

研究左都無用咖, 唔通返工返學嘅可以同老細老師講....我自己睇完個圖,研究左將會大風 ...
返,會返,起碼可以兩手準備吖,我又唔係天文台教育局,人哋唔掛紅雨都是想你哋返啫

男爵府

國民生產總值:6086

BKXmas勳章

回覆樓主:

根本個暴雨通告系統落後, 點會唔係用forecast,而係用落左幾多。罵左咁耐都唔檢討。

男爵府

國民生產總值:9598

BKXmas勳章

mysterious22 發表於 17-6-13 10:21

支持
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

國民生產總值:6813

BKXmas勳章

回覆樓主

自從上星期話落雨落雨落雨,一直都落唔出,又焗到暈已經開始對佢好失望。天文台對我來講,只可以參考

公爵府

國民生產總值:25223

BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

小ice 發表於 17-6-13 10:27
如果你話因tsa,有人又會話陰謀論的了...

事實係陰謀論,我睇唔到天文台同教育局有乜直接關係,而且天文台不是為教育局打工吧!

伯爵府

國民生產總值:18914

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小ice 發表於 17-6-13 10:51
係囉…實時報告唔洗要天文台啦…我自己望出窗都知啦…要天文台做咩?值得反思
...

自己做天文台,或者睇蚊姐既朋友測仲準又快
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎