用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 4253|主題: 910480

以後出門不如看天色算啦

子爵府

國民生產總值:10216

BKXmas勳章

陳雲:天文台的預警失效,以後出門,不如看天色算啦。暴風或暴雨的警告訊號,除了科學描述之外,也是科學以預測,之後督促政府發布行政命令,預防損失。

天文台的問題,是現在的政府以工商界的老闆利益為本,不顧市民和學童生命安全,於是政府不尊重天氣的預報制度,沒有高級行政官員排版,宣布停學和暫停上班的事,天文台不能自己代替行政機關,那就只能按章工作,只是給予科學描述而無法統籌高級行政事務。

本帖文的IQ閱讀門檻頗高:120. 因為本帖文是趕客的,它涉及描述與行動,description and action的高級哲學範疇問題。天文台是負責科學描述的,它並無犯錯,犯錯的是政府高層,但市民由於不懂得分辨描述與行動,故此怪罪於天文台,天文台也樂得為政府肩負罵名,令政府置身事外。

tkkmama    發表於 17-6-13 10:48

子爵府

國民生產總值:10216

BKXmas勳章

回覆樓主:

我覺得講得幾有道理

男爵府

國民生產總值:6486

BKXmas勳章

回覆樓主:

又黎陰謀論

侯爵府

國民生產總值:23665

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

難關什麼時候會過呢?

子爵府

國民生產總值:13492

BKXmas勳章

tearycow 發表於 17-6-13 10:36
我覺得講得幾有道理

唔同意,尋日天文台既宣報做得唔錯,今早亦預期之內

珍珠宮

國民生產總值:37121

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

fishfish121 發表於 17-6-13 10:40
又黎陰謀論

係!我都唔太鐘意果D人!

子爵府

國民生產總值:14884

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

又多舊雲
香港人自求多福
一生都匆忙, 就如煙花放, 如何地燦爛, 只一剎盛放 ....

珍珠宮

國民生產總值:41498

BKXmas勳章

回覆樓主

最憎呢條友
不知所謂,係又鬧唔係又鬧

珍珠宮

國民生產總值:32845

BKXmas勳章

oceandeepsea 發表於 17-6-13 10:52
唔同意,尋日天文台既宣報做得唔錯,今早亦預期之內

仲盲橕

伯爵府

國民生產總值:19764

好媽媽勳章 BKXmas勳章

tearycow 發表於 17-6-13 10:20
陳雲:天文台的預警失效,以後出門,不如看天色算啦。暴風或暴雨的警告訊號,除了科學描述之外,也是科學以 ...

佢一心反政府……講嘢太偏

珍珠宮

國民生產總值:35301

BKXmas勳章

回覆 tearycow 的帖子

有冇睇埋佢依句, 今日打風,我觀察到香港為何是個完美荒謬之城!
1.上午一號波,之後急轉三號波,教育局先宣佈停課;已送校之學生又「強行」被要求接回家,香港家長真的咁得閑?極速走得?!

佢只係搞事(屎)!

男爵府

國民生產總值:6486

BKXmas勳章

baby_chu 發表於 17-6-13 10:54
係!我都唔太鐘意果D人!

然後就會有班傻人冇自主咁去盲信

子爵府

國民生產總值:12416

BKXmas勳章

天有不測之風雲,點可能預到100%咁準,做人又吾使諗得太多,其實每個決定都無可能完全合晒所有人心意,機關算盡會令人好勞累,希望大家學懂互相體諒啦!

侯爵府

國民生產總值:24396

BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

陳雲啲作文已經不值一看,仲要信就真係變舊雲。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎