烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

求救~ 電磁爐新手想請問一下, 如何用電磁爐炒野/煎野. 應該用咩溫度, 幾時放油?
昨日第一次用電磁爐煎牛扒,不論先放油, 後放牛扒, 還是先熱鑊,再放油.
都會出勁大煙, 跟住成個鑊底黑晒....

請問問題在那?
我估唔關隻鑊事, 因為成鑊係買電磁爐送的. 同一牌子...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔同牌子可能度數都唔一樣,你試下用中火(例如最高2000你用1000試下)

男爵府

我用太平洋電磁爐,用100O煮食,煲湯用1600滚起,就轉10O0。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

你嘗試先熱鑊,系燒到好熱個隻,后落油,關火,落料,然後先再開返火,視乎炒咩就用唔同火力。
易潔鑊唔適宜空燒,不能用此法。

別墅

唔同牌子都唔同,要試多幾次就得,我個有1-9號火,我一般用7都ok

伯爵府

畀面勳章

回覆 pchickbbc 的帖子

我都係電磁爐新手, 仲摸索中......早兩晚炒飯, 炒到痴晒底.

珍珠宮

大廚勳章

pchickbbc 發表於 17-6-13 10:20
求救~ 電磁爐新手想請問一下, 如何用電磁爐炒野/煎野. 應該用咩溫度, 幾時放油?
昨日第一次用電磁爐煎牛扒, ...
電磁爐 係邊一款 呢 ??
Pan 記嗰 d 有溫度調節 , 說明書有教用咩溫度煮咩食物 .

如果 你個電磁爐 冇得 set 溫度 , 你就應該學吓點樣利用 "水珠" 去測試溫度 .
youtube 有好多 video 教人呢招 .

如果 , 唔想咁煩 , 咁不如試吓買過另一隻 有 自動 "恆溫" 功能嘅 不銹鋼 pan 啦 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至