用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由報料 今日: 297|主題: 251081

請問邊間小學書低過95折?

複式洋房

國民生產總值:160

今年教X出版社突然拒供貨俾H字頭果間書店,打電話去理論,反叫我原價買數學書!
學校交書錢日期已截,邊間散買幾本低過95折?
請報料,謝謝!

男爵府

國民生產總值:6369

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

請問咩係H字個間?
好多學校都用嫁?

複式洋房

gigi19810326 發表於 17-6-13 10:57
請問咩係H字個間?
好多學校都用嫁?
佢係一間良心書店,被教X出版社突然拒供貨,原因應是類似深水步5蚊2個雪糕球事件,多唔多學校用則不清楚,但肯定好多我這類N無人士,有交稅卻不能申請書簿津貼的《中慘》家庭幫襯!

如你知道邊間平過95折,或你如未交錢,可否搭單加書?詳情再pm傾?

男爵府

國民生產總值:6369

畀面勳章 BKXmas勳章

老鼠媽 發表於 17-6-13 15:24
佢係一間良心書店,被教X出版社突然拒供貨,原因應是類似深水步5蚊2個雪糕球事件,多唔多學校用則不清楚, ...

我連書單都未收到,所以唔知有幾多折
如果我收到書單,幫你訂,而又訂到我無所謂
不過我住元朗

wcpcelia    發表於 17-6-14 10:38

複式洋房

gigi19810326 發表於 17-6-13 15:38
我連書單都未收到,所以唔知有幾多折
如果我收到書單,幫你訂,而又訂到我無所謂
不過我住元 ...

大宅

國民生產總值:4316

BKXmas勳章

嘜可以訂書單上無list的書咩?
依家有的D書商,你無之前跟書單訂,之後想買番,係無DISCOUNT的
[size=medium]queensroad

伯爵府

國民生產總值:17041

BKXmas勳章

回覆樓主:

要買好多本?左搭右搭都係番度

伯爵府

國民生產總值:18338

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我地講學校名就有折,但同一間書店唔同學校折扣唔同

試過無貨,要自己搵,其實周圍間間都有折,只係多少之分,95折算少

複式洋房

小曳人 發表於 17-6-13 20:07
我地講學校名就有折,但同一間書店唔同學校折扣唔同

試過無貨,要自己搵,其實周圍間間都有折,只係多少之 ...
我發現除左良心書店,間間都係95折,好似夾埋咁,如果搵到93/92已滿足~

大宅

國民生產總值:1863

BKXmas勳章

老鼠媽 發表於 17-6-14 11:29
我發現除左良心書店,間間都係95折,好似夾埋咁,如果搵到93/92已滿足~
書店都合謀訂價 ?

伯爵府

國民生產總值:18338

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

從來買教科書都有折,95係"公價"
樓主想要92折,可能係學校搵嗰間先俾到

複式洋房

teamfaith 發表於 17-6-14 11:37
書店都合謀訂價 ?
係呀!教X突然拒供貨,一定係深水埗5蚊2個雪糕球翻版,佢同部分書店夾埋排擠小書店。

其實佢嘅數學書質素好差,上年有十幾頁過晒底有影,可惜過左限期要去荃灣換,累我蝕車錢,寫字樓嘅人勁串,正常一間公司應派人去地鐵站換書,唔洗顧客出閘,好無良!唔明學校點解揀佢!

複式洋房

小曳人 發表於 17-6-14 12:02
從來買教科書都有折,95係"公價"
樓主想要92折,可能係學校搵嗰間先俾到

學校果間9折,表姐有書,我只唔要其中2本,佢哋唔肯做,我先去良心書店買,中產夾心家庭好慘,搵得唔多,有交稅冇書簿津貼,每次買書買簿好肉痛,1蚊都好重要。

你哋學校講名有幾多折?

子爵府

國民生產總值:10065

BKXmas勳章

回覆樓主:

你試下打去油麻地漢榮書局問下幾錢

複式洋房

ckfamily 發表於 17-6-14 13:16
你試下打去油麻地漢榮書局問下幾錢
漢榮好似只賣中學書,不過都多謝妳提供,放假打去問下佢

大宅

國民生產總值:2464

雞年勳章 BKXmas勳章

老鼠媽 發表於 17-6-16 20:39
漢榮好似只賣中學書,不過都多謝妳提供,放假打去問下佢

打去旺角天利行問下

子爵府

國民生產總值:12964

睛靈勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

唔明點解可以比啲書商出版商攏斷市場,尤其小學書,間間夾埋,十足油站咁,如事實,實行唱衰佢

複式洋房

jollyma 發表於 17-6-17 23:39
唔明點解可以比啲書商出版商攏斷市場,尤其小學書,間間夾埋,十足油站咁,如事實,實行唱衰佢
...
係呀!
教X一定呢個原因,冇理由有生意唔做,突然唔供貨俾良心書店,我打電話質問佢,佢地唔認,我話到你地唔認咩?
以為家長傻?
我查返幾年前報道,政府都知賤書商壟斷,但冇辦法,政府廢的!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎