用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 742|主題: 921867

萬能嘅jm唔知有冇人知

大宅

國民生產總值:1333

BKXmas勳章

1) 呢隻係咩嚟架(似一舊塵黐响幅牆度,但有頭伸出伸入,會慢慢地郁)?
2) 咩原因會有 (會唔會係屋企太潮濕)
3) 點樣可以徹底消滅佢

p.s. 通常隔2、3日會見到一隻,唔多

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

超級版主

國民生產總值:110101

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 KMALL特別版勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

SafieldKEN 發表於 17-6-13 10:51
1) 呢隻係咩嚟架(似一舊塵黐响幅牆度,但有頭伸出伸入,會慢慢地郁)?
2) 咩原因會有 (會唔會係屋企太 ...
係"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見到一個黏著水泥的紡錘形袋,內有一深褐色頭的幼蟲.成蟲為淺黃色的蟲子,懼光。
幼蟲行動緩慢,以羊毛、毛髮、毛皮、羽毛為食糧,會破壞紡織品

留意唔好畀衣蛾飛入屋產卵~

衣蛾成蟲

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

BKXmas勳章

wong2323 發表於 17-6-13 11:10
係"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見 ...

非常感謝你咁詳細嘅回覆,真係好叻

咁死啦,可以點樣徹底消滅晒呢d幼蟲呀

水晶宮

國民生產總值:54104

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節

SafieldKEN 發表於 17-6-13 11:22

我超驚衣蛾
要保持屋企乾爽

黃大仙大成街巿門側有個男人擺檔賣藥餌

你講明係衣蛾佢會知
我用嚟放房角落, 有用好似30蚊1支, 白色粉劑, 夠用幾個月

我講明有小朋友佢話都用得, so far 我女都無搞又無事

大宅

BKXmas勳章

blackberry 發表於 17-6-13 11:26
我超驚衣蛾
要保持屋企乾爽

唔該晒

咁你用咗之後係咪冇晒呢d虫虫喇

伯爵府

國民生產總值:15173

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

係"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見 ...
版主, 你好勁呀

水晶宮

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節

SafieldKEN 發表於 17-6-13 11:43
唔該晒

咁你用咗之後係咪冇晒呢d虫虫喇
如果太潮濕可能會有一,兩隻, 但我再加藥餌就無, 呢個幾月都無再出現

水晶宮

仲有, 衣蛾喜歡有汗味的衣服, 著過既衫就洗, 唔好放响佢出沒過既地方

超級版主

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 KMALL特別版勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

SafieldKEN 發表於 17-6-13 11:22

衣蛾喜歡潮溼環境,想治本一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好,現可以用吸塵機將筒巢連同蟲體一起清除。
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

國民生產總值:18551

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

係"衣蛾"的幼蟲

請問可唔可以解答埋我昨晚問果隻係咩蟲。。老爺屋企好多

大宅

BKXmas勳章

blackberry 發表於 17-6-13 11:46
仲有, 衣蛾喜歡有汗味的衣服, 著過既衫就洗, 唔好放响佢出沒過既地方 ...

明白,唔該晒

大宅

BKXmas勳章

wong2323 發表於 17-6-13 11:47
衣蛾喜歡潮溼環境,想治本一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好,現可以用吸塵機將筒巢連同蟲體一 ...

明白,唔該晒

超級版主

wy_yen 發表於 17-6-13 11:57
請問可唔可以解答埋我昨晚問果隻係咩蟲。。老爺屋企好多
...

已回覆
唵嘛呢叭咪吽      

公爵府

國民生產總值:27512

BKXmas勳章

係"衣蛾"的幼蟲

我屋企都有一點點黑色的小昆蟲係牆身, 但唔係呢個樣的.

除左"衣蛾"外, 仲有咩蟲係係牆身架?

我用濕紙巾/吸塵機清理完, 第2日又有.

用漂白水抹就耐少少, 可以keep一星期, 但之後又有番

超級版主

me920 發表於 17-6-13 14:28
我屋企都有一點點黑色的小昆蟲係牆身, 但唔係呢個樣的.

除左"衣蛾"外, 仲有咩蟲係係牆身架?
似係卜泥。「 卜泥 」( 牆虱)是一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成這種蟲類繁殖,幸而並不咬人,倘若不理將易繼續增多,切忌用指手指按它或紙巾按壓,原來被壓而斃,即有其氣味遺留,便招引同類更 多聚集。應該用紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋或吸塵機吸取後,把紙袋毁滅或用膠紙黏除。再用澳洲清潔消毒劑 spectrum(或 漂白水),傾在毛巾上拭抺於出沒 過之地點,每週兩次便見有效驅除了
或到藥房/超市購bio-kill紫色滅蟎噴劑噴都有效!
治本就一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好
唵嘛呢叭咪吽      

公爵府

國民生產總值:27512

BKXmas勳章

wong2323 發表於 17-6-13 16:13
似係卜泥。「 卜泥 」( 牆虱)是一種昆蟲 ,大多數由於環境濕氣加上稍有污糟滋生霉菌 (俗稱發霉)就易形成 ...
thx!!!
但係濕氣呢樣野有時好難避免

會用漂白水/ bio-kill 抹密D!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎