用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 32|主題: 123449

被炒工人將揾工 小心

男爵府

國民生產總值:5614

BKXmas勳章

被炒工人呢幾日將會揾工,大家小心

名字同5月有關

惡行:手機不離手(包括抱住嬰兒時)、不認錯、
駁嘴、同僱主鬧交、挑釁僱主、打斧頭(買餸清單重覆寫價錢,不是一、二十,是$80至$100)、買平價餸但寫貴價錢、偷僱主香水用、放假次次都遲回家,遲半個小時至3小時)、去完廁所唔洗手、會偷食食物、有鬼竄行為、同僱主爭拗薪金、爭拗放假日、話僱主冇錢,所以唔買佢嘅休息日,要她放假、面試視頻時講明冇星期日放假,她話冇問題,嚟到香港即話要放星期日,因為,要去教堂,我同她講:請你時不是同你講清楚休息日是平日嗎?、嚟香港3個月即話一年(聖誕節回鄉)、爭拗佢嘅7日大假、騙僱住3日人工(被發現)、直播僱主屋企每一角落、影僱主睡房、影僱主年曆、影僱主鄰居、影小朋友放上網、喺梳化睡覺(連僱主返屋企都唔知)、冇手尾、插蘇已插入一半、閂水喉只閂一半、每日大便三次(一食完就痾、每次十分鐘以上、又唔洗手)、喺洗手盆洗佢嘅內衣褲、大便到廁板、經血整到廁板、成日整爛嘢又唔認、做錯事又唔認,仲要話返僱主、冇得去機場瞓竟報警、玩電話不照顧小朋友,由得小朋友行馬路邊緣、約她去街市買餸必遲到(半小時以上)、僱主掉咩,佢都話要、不斷攞著數、啲嘢唔叫唔做、啲褲爛都唔會修補、喺屋企不斷自拍、喺房間食嘢、食水果、落雨又唔閂窗、有cctv都照玩手機、菜唔洗就咁煮、浸緊嘅菜可以洗碗洗到落去啲菜到、啲嘢唔叫唔做、冇帶鎖匙又唔通知僱主

放假時又用僱主提供工作時用嘅八達通

大家小心

王國熱話
我倆的新結婚對戒之錯有錯着
今日系囝囝生日呀
好開心
攞分日

瑪瑙宮

國民生產總值:137965

BKXmas勳章

k_k_k 發表於 17-6-13 12:05

名字同5月有關

惡行:
手機不離手(包括抱住嬰兒時)、
駁嘴、同僱主鬧交、挑釁僱主、打斧頭偷食食物、同僱主爭拗薪金、爭拗放假日成日整爛嘢又唔認、做錯事又唔認,
冇手尾、
玩電話不照顧小朋友,由得小朋友行馬路邊緣、啲嘢唔叫唔做、有cctv都照玩手機、菜唔洗就咁煮
去完廁所唔洗手、有鬼竄行為、插蘇已插入一半、閂水喉已閂一半、仲要話返僱主、 不認錯、

工人 犯 過 失?
警 告? 工人仍 不 改 善 ? 。

1. 你即炒不用陪一个月的。
2. 寫信給入境處? ?
3. 寫信給外傭領事倌。

CCTV 目的是來抓人的罪證。
有了它, 利用來炒工人的?

http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm
根據勞工法例:
僱 主 可 無 須 給 予 對 方 通 知 或 代 通 知 金 而 終 止 僱 傭 合 約?

如 果 僱 員 在 與 其 僱 傭 有 關 的 事 宜 上:
故 意 不 服 從 僱 主 合 法 而 又 合 理 的 命 令;
行 為 不 當;
犯 有 欺 詐 或 不 忠 實 行 為; 或
慣 常 疏 忽 職 責

僱 主 可 無 須 給 予 通 知 或 代 通 知 金 而 即 時 解 僱。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

瑪瑙宮

BKXmas勳章

我老媽 5月走印印。

惡行:
駁嘴、同僱主鬧交、挑釁僱主、 爭拗薪金、假日, 休息日。
偷食食物、偷僱主香水、打斧頭
冇手尾、 冇自律, 不主動,
啲嘢唔叫唔做、叫了不一定做, 做了也只做一半, 又不干淨, 不認真。
不斷攞著數、欺騙雇主錢 、
爭拗佢嘅 7日大假、爭拗放假日、
整爛嘢又唔認、做錯事又唔認,不認錯、
落雨又唔閂窗、去完廁所唔洗手、
有cctv都照玩手機、手機不離手。

未來再請, 你有冇規劃好, 怎菅理???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

男爵府

BKXmas勳章

333s 發表於 17-6-13 13:39
我老媽 5月走印印。

惡行:

啱啱同我講,如果唔比release letter佢,佢報警

大宅

國民生產總值:1037

BKXmas勳章

release letter唔一定要比
比都得,系上面寫嗮佢D衰野

333s    發表於 17-6-13 14:38
有興趣請PM

瑪瑙宮

BKXmas勳章

k_k_k 發表於 17-6-13 13:56
啱啱同我講,如果唔比release letter佢,佢報警

其实你該明白, 你的权力吧。

Name May xxx..
ID no. xxx PP no. xxx
2016年 13月32日.... 至2017年 6月13
在我家當 domestic helper

during she working with us, her performance :
A 故 意 不 服 從 僱 主 合 法 而 又 合 理 的 命 令;

1.
2.
3.

B. 行 為 不 當;

1.
2.
3.

C. 犯 有 欺 詐 或 不 忠 實 行 為;

1.
2.
3.

D. 慣 常 疏 忽 職 責

1.
2.
3.

此文件可交 immigration.

你可對她說, 我炒你不用陪的.... 因為根據入境, 勞工法...
1.
2.
3.
你一係好好做下去。 故意和雇主作對, 對你冇好處。

男爵府

國民生產總值:6516

BKXmas勳章

k_k_k 發表於 17-6-13 12:05

名字同5月有關

可否俾多少少工人資料?

名字亞May? 一個字?

幾歲? 菲菲?

男爵府

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-6-13 17:55
可否俾多少少工人資料?

名字亞May? 一個字?

Maexxx 28/06/198* 菲 揾工中

佢最鍾意報警,你哋請咗佢,有排煩,請佢易,送走難。

希望唔好有人中招

話我唔比 release letter就報警,我又睇吓點!

翡翠宮

國民生產總值:82804

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

Release letter, 寫中文, 寫佢點衰法,另一張fax to Immigration for complain.

寸你why don't write in English? 寸返佢This is H K, Chinese was the legal language. Of course I write in Chinese。

男爵府

國民生產總值:6516

BKXmas勳章

k_k_k 發表於 17-6-14 09:05
Maexxx 28/06/198* 菲 揾工中

佢最鍾意報警,你哋請咗佢,有排煩,請佢易,送走難。
你炒佢,咁工人走咗未呀?
邊條法例要俾release letter ar?

俾人炒,唔完约,要嚟有乜作用?

報警!隨便啦!

男爵府

BKXmas勳章

lily-of-valley 發表於 17-6-14 10:14
Release letter, 寫中文, 寫佢點衰法,另一張fax to Immigration for complain.

寸你why don't write in ...

等我就用這方法先

翡翠宮

國民生產總值:82804

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

k_k_k 發表於 17-6-14 21:03
等我就用這方法先

Oh forgot, 你留電話都寫中文呀, 壹弍叁肆伍陸柒捌玖零.

當年件肥廢人比我炒, 回Pa死. 佢大條道理話比人知佢係僱主死、 唔係炒. 大模屍樣問我攞reference letter, 仲要攞Pa death certificate. 比我鏟返佢頭.

You have no authority to have Sir's document. Who are you? 黑面發癲, 發啦, I call the police then.
喊. 死埋佢呀笨. 呢D咁人, 點會死呀, 佢生4件都唔養掉在church.

好啦, 去agency個日又話luggage heavy, can I take the money first and come back to take luggage? No, when you leave my house you cannot enter again, if you like to take money first, put your luggage outside. No, better andy (my man bun 另一個工人, 佢細佬, 我留返andy, 炒佢)take for me.
OK.

好啦, 大垃圾掉咗, 仲日日打來追我 release letter, death certificate. 日日都唔比. 又一日, 有入境處打比我話要cornellia release letter, death certificate. 我一早fax 咗比入境, 我問你係乜小姐呀? 因我炒工人, 入境完全唔會打比我. 原來係一間叫慢聾在銅鑼灣的agency.

好啦, 好快搵到份在荃灣, 因andy講的. 我 2014 Aug 5 炒. 點知oct 17, Andy said Hamm, can I take half day holiday? Why? I help nelly (cornellia) to take luggage to airport. Kelly go back to Philippine.

Why she go back? You said she find a job in Taken Wan? She resign, her employer not enough food for her.

即又比人炒啦. 跟住, 入境唔再批佢visa.

男爵府

BKXmas勳章

lily-of-valley 發表於 17-6-14 22:06
Oh forgot, 你留電話都寫中文呀, 壹弍叁肆伍陸柒捌玖零.

當年件肥廢人比我炒, 回Pa死. 佢大條道理話比人 ...

謝謝你的資料

翡翠宮

國民生產總值:91957

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章

照寫囉, 做幾時至幾時, 加句, highly not recommend to any other hong kong family!

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

這個人揾工中
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎