6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從生完阿仔之後, d皮膚一直好痕, 有時痕到想死, 痕到教都瞓吾好, 請問有無媽媽都有咁既情況? 我中醫同西醫都睇過, 一直都醫吾好... 我而家都吾知點呀~

民房

回覆樓主:

我仔仔2歲開始有濕疹現在7歲,睇過中醫,西醫,皮膚科,兒科專科,濕疹科,但都唔好,直至今年1月朋友介紹睇自然療法醫生,現在已好番9成。最重要係知道濕疹原因,知道中西醫點解醫極都唔好,如大家有興趣知道什麼是自然療法醫學,可以pm 我。希望幫到天下有濕疹的人。

複式洋房

我生完阿仔半年,中西醫都睇過,西醫止到一時...取緊要俾保濕同唔好吃高蛋白質既野....我最終睇佐5個月中醫,醫好佐..希望你都快d好返...

別墅

火柴朱 發表於 17-6-14 12:02
我仔仔2歲開始有濕疹現在7歲,睇過中醫,西醫,皮膚科,兒科專科,濕疹科,但都唔好,直至今年1月朋友介紹 ...

你好,可以話我聽咩自然療法嗎?麻煩你。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果可以CHECK下敏感源系咩嘢。

禁止訪問

大宅

tammylo88 發表於 17-6-13 12:51
自從生完阿仔之後, d皮膚一直好痕, 有時痕到想死, 痕到教都瞓吾好, 請問有無媽媽都有咁既情況? 我中醫同西 ...

我係生完後2個月發作,未試過咁嚴重(本身感敏底),手腳都有濕疹,會裂開流血,因為餵人奶,睇西醫攞既藥都好輕,冇乜用。挨到bb 4個月時停人奶再去睇西醫,食藥和塗藥膏,把病情控制了,之後睇左一個半月中醫就好。其他人未必會明,頭4個月的生活簡直生不如死。

珍珠宮

本身我都系容易過敏嘅體質~都有少少痕~不過我避開過敏原就會好D~

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Kkman22 發表於 17-6-27 11:35
我生完一個月都試過濕疹… 可能荷爾蒙分泌影响, 皮膚又癢又紅, 因為我餵人奶, 所以唔想亂食藥~ 跟住有個朋 ...
好呀, 請問喺邊度可以買到?

大宅

火柴朱 發表於 17-6-14 12:02
我仔仔2歲開始有濕疹現在7歲,睇過中醫,西醫,皮膚科,兒科專科,濕疹科,但都唔好,直至今年1月朋友介紹 ...
我聽過呀~ 但要戒口, 我覺得對於我黎講係一件好慘既事 , 所以先無試到

大宅

Hamsterking 發表於 17-6-19 08:11
我係生完後2個月發作,未試過咁嚴重(本身感敏底),手腳都有濕疹,會裂開流血,因為餵人奶, ...
係呀~ 講極俾其他人佢地都吾會明, 真係痕到想死... 我而家都開始睇中醫, 原來我地好多媽媽生完皮膚痕, 係因為氣虛血虛先會咁, 話我果d吾係濕疹~ 而家我都開始有好轉, 希望我會真係好番哂啦 ~

大宅

CATCATJAPAN 發表於 17-6-14 12:24
我生完阿仔半年,中西醫都睇過,西醫止到一時...取緊要俾保濕同唔好吃高蛋白質既野....我最終睇佐5個月中醫, ...
係呀, 中醫真係要睇夾吾夾, 好開心我而家終於搵到個中醫係夾我啦

大宅

tammylo88 發表於 17-6-29 18:50
係呀~ 講極俾其他人佢地都吾會明, 真係痕到想死... 我而家都開始睇中醫, 原來我地好多媽媽生完皮膚痕, 係因 ...

真係要長時間調理,要有耐性,我而家仲有㾗,但因為最近返新工少左睇中醫。你趁等閒要睇好佢

複式洋房

回覆樓主

我現在都有,我係全身都發出來,仲恐怖,睇左中醫個半日,現在剩返手和腳,所以唔使灰心,我日日都仲要抱b,記得要保濕,戒口,我試過唔戒口,真係痕到七彩,唔好俾壓力自己,旅鬆心情會快些好

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至