自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

無話可說 發表於 17-6-13 15:55
睇住又比人插到暈呀!bk有D人好錫仔女架嘛

Sorry sorry,一時手快,如有冒犯,請多多包涵

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無話可說 發表於 17-6-13 13:02
雖然係好大雨,但以我所知唔返學要有醫生紙,一係白事先可以提早請假,中小學係唔可以自行停課架喎,唔係咩 ...

凡是有例外,首先我唔建議輕易請假,但如果天氣惡劣至路程艱巨,請假亦情有可原。為去旅行而請假夠唔得喇,但一樣有人幫囝囡講大話請假

ddkaka    發表於 17-6-14 02:26

男爵府

birdbird 發表於 17-6-13 15:35
唔好講到回post d 人未做过學生。
以前d 幼稚園生、小学生雖多是就近入學, 但都唔係在屋企樓下不用 淋雨, ...
又係以前
以前就係危機意識不足,先冇暴雨驚告,時代進步,思想進步,先多左警告,點解要咁奇怪係都要諗返以前?

以前學校可以體罰,可以打藤,可以打面,老師可以將你個書包飛落街,係咪都要返去以前?

以前小學未畢業就出黎做野,養起成頭家,宜家係咪又要叫小朋友唔駛讀咁多書?

以前個個20歲已經結婚生仔,係咪又要咁做?

成個環境成個世界都唔同左,但係都要回帶,日日都當年今日
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

水晶宮

畀面勳章

雖然係好大雨,但以我所知唔返學要有醫生紙,一係白事先可以提早請假,中小學係唔可以自行停課架喎,唔係咩 ...

大部分中小學請一日病假唔使醫生信

伯爵府

joeyjoeycc 發表於 17-6-13 15:37
一dd學校,早5年前,我仔中一,自己返學,响西鐵㩒電話,當時佢係用低智能電話,佢企响隔離嗰兩個男仔係大 ...

咁學校有咩處分?

我以前搭車返學,有意外,要大部分人都遲或上左新聞就不作追究。

如處分不太嚴重,例如留堂,我ok ,當要學醒目一點;但影響操行就一定會出聲,學校都是會善善怕惡的

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

無話可說 發表於 17-6-13 13:11
咁呢樣唔知喇,只係知唔係病或白事,好大機會會係當擴課,記得阿仔小學手冊係咁寫
...

我仔小學唔算好嚴,但呢一樣就執得好緊,除非病假紙或black and white 意外証明(家長信唔算証明), 否則一定當曠課,三次缺點
比賽亦要事前批

子爵府

我個仔.返而勁仲意落雨.

落雨褸 + 水鞋就搞掂. 走得!

水晶宮

adam112 發表於 17-6-13 16:03
又係以前
以前就係危機意識不足,先冇暴雨驚告,時代進步,思想進步,先多左警告,點解要咁奇怪係都要諗返 ...

冇當年, 何來今天? 照你說, 豈不是不用讀歴史?

更何況我的回應係不單止 “話當年”, 仲有講到現在新式屋苑、學校的設施, 何来只 “回帶”?

象牙宮

SmileCC 發表於 17-6-13 16:01
Sorry sorry,一時手快,如有冒犯,請多多包涵

唔緊要,我從來唔會點插人

公爵府

liuliu 發表於 17-6-13 14:51
年代唔同,唔似我們細個時,個個落樓下返學,現在很學童誇區上學,加上其他原因,如父母返工⋯四大長老接送 ...

好似我個仔咁,自己坐巴士返學,咁大雨沿路有冇危險位?有冇水浸?我唔知,而佢冇經驗處理(訓練唔係呢啲時間做),所以咁情況我會送佢返學,勢色唔對會返屋企。
好彩佢今日本身唔駛返

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實都幾好笑,現在科技先進,天氣預測其實已經做到很準確,但是現在這些預測好像不是來方便市民,因為無論預測是怎樣都好,都要按照上頭的order 行事,今天如果冇BCA 考試,應該一早掛咗紅雨,因為紅雨都要返工,對商家冇乜影響,冇理由咁大雨都唔掛,最搞笑就系返哂學先掛,想點呢!

珍珠宮

我囡讀官校,考試通告講明,惡劣天氣,家長可以因應情況唔返,寫家長信解釋就可以!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

的確唔應該的

大宅

其實以今朝落雨情况,都未改紅雨,係有d慢。所以我相信指引係死,人係要執生。要靈活d。更何况之後8點幾已紅雨。

公爵府

木土土 發表於 17-6-13 15:38
若子女因此被老師鬧到狗血淋頭,我做家長會向校長投訴,等校長鬧到個老師狗血淋頭!

你當年有無話比阿媽 ...

保障子女安全係首要,老師鬧?我問返佢有意外係咪賠返個仔比我?佢負責得起嗎?
惡劣天氣區區情況唔同,做父母自己要醒水,唔好靠教署。班官員坐响office唔會理解各區實際情況。
天氣惡劣到係唔止濕身有危險的話,我唔會比佢返學。就算佢因為我自行停課而記缺點,我同小朋友都問心無愧,同埋我一定會據理力爭。
P.s 大雨濕身係小事,但大到水浸、山洪暴發、山泥傾瀉係會死人架,尤其住郊區既危機更多。

男爵府

2018復活節勳章

有D地區可能真係出門都有危險, 例如水浸, 大人可能唔覺得好深, 但相對小朋友可能已到大脾. 水入面唔係泳池水, 水入面可能有雜物, 小朋友好容易整親.

其實如果一個大人(家長)判斷有危險唔應該小朋友出門月咩問題呢?

勤力既學生返少日學都好快追得返; 唔勤力既學生咪當多日假囉.

凡事唔係非黑即白, 無話邊樣做法係啱定錯.

我諗學校都唔會係一口咬定唔返就當曠課, 因為好多時都會睇情況處理

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Supertalkative 發表於 17-6-13 13:32
但又咁講,如果水浸到上腰/寸步難行,我覺得留在安全地方好緊要,寫返家長信解釋情況,呢啲係special case ...

咪係囉!哩D有斟情!唔通著泳衣穿水泡,返到學校澡身上堂?!又唔係經常性,學校唔會太死板!

子爵府

大雨, 家長認為不安全唔返, 可以直接同學校講, 學校接唔接受, 當曠課, 考試無補考等, 學生咪要承擔後果囉, 唔介意我認為照唔返.....學校知你住邊, 應該會考慮你的周圍環境掛, ...

好似住村, 黃雨水浸山泥傾斜呢D學校知你住邊, 應該理解的,
但怕濕身, 怕水浸, 怕坐校車, 坐車唔安全, 大家理解可能不同, 好難講得清......

家長想清楚自行決定吧!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

快樂股民 發表於 17-6-13 13:39
不過我記得1992年5月8日 (希望無記錯日子), 當日一小時下了大約110豪米的雨, 當時教育署沒有宣佈停課, 事 ...

記得!當年選緊初中!我好早返咗學,無乜濕,老豆車我返去!但.... 10點都無乜幾多同學返到,老師都唔係返咗好多,住校主任開廣播,叫我地留喺課室自修!我望住個窗...... 好狠大雨!
班主任返到唻入到課室,頭髮、衫都未乾著住拖鞋....

子爵府

Rabbit-horse 發表於 17-6-13 17:07
有D地區可能真係出門都有危險, 例如水浸, 大人可能唔覺得好深, 但相對小朋友可能已到大脾. 水入面唔係泳池 ...
呢D惡劣天氣, 我都覺學校會睇情況處理

首頁
34567...8

尾頁

跳至