興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我星期6去左荃灣拜四面神求一件事, 星期日下午坐車時, 望住天空再當空許願祈求同一件事, 星期日晚已經實現左...

我答應過四面神, 如果靈驗左, 我會同其他JM一樣係度出POST 感謝佢, 亦會持素一個月...
因為尋日有要事, 未能持素, 今日第一日開始持素啦...

Thank you once again, 多謝四面神!!!

(ps 唔好意思, 唔方便講出願望)

子爵府

減齡達人勳章

恭喜你呀。我都求左,但未成事,我相信四面神會安排,在此感謝四面神

伯爵府

回覆樓主:

恭喜

我求左2次,但未實現,唔知係咪我唔夠誠心

大宅

回覆 ntk_mami 的帖子

甘快靈驗真係鄧你開心

男爵府

回覆 CHANKS 的帖子

Thank you ^^

唔係架... 其實我都有D願望係冇成真的...
不過我都好多謝四面神一直庇佑

侯爵府

ntk_mami 發表於 17-6-13 14:27
回覆 CHANKS 的帖子

Thank you ^^

我之前都去左,不過願望未實現,黎緊想去多次,請問可唔可以咖

男爵府

回覆 christyheihei 的帖子

我個人覺得去拜多幾次都冇問題, 四面神唔會因為咁唔鍾意你/嫌你煩
我自己每個月都會拜一次架
我覺得最重要係誠心囉

其實我個人覺得有冇野求, 平日都可以去拜下, 上下香, 好似打聲招呼咁, 尊重佢, 當探望個前輩
總好過有事先識黎求佢幫你
我地做朋友都一樣, 十年唔搵一次, 一搵叫你借錢, 你自己都覺得唔舒服

(純粹我個人感覺)

侯爵府

ntk_mami 發表於 17-6-14 10:51

我個人覺得去拜多幾次都冇問題, 四面神唔會因為咁唔鍾意你/嫌你煩

咁買既野係咪一樣咖?

男爵府

我係架, 差不多都係水果, 鮮花, 小木象...

不過還神就多埋香水囉

侯爵府

ntk_mami 發表於 17-6-14 11:32

我係架, 差不多都係水果, 鮮花, 小木象...

你去門口買定自己預備咖?

男爵府

生果我就自己買去...
我自己平日會買4款水果, 每款4個

其他野都係D檔口買
我買個間檔口係Exactly 對住4面神既第3面
一直以來都買個間
我買開就200蚊一份
我聽埋其他jm講好似其他檔有百幾蚊一份, 仲多埋紙紮品燒, 應該其他檔口平d
不過因為我一直以黎都係買同一間, 同個d姐姐熟左, 就keep住幫襯佢地啦

珍珠宮

ntk_mami 發表於 17-6-14 10:51

你講得啱~~

水晶宮

回覆樓主:

恭喜你我都有去大圍拜四面神許願,希望四面神慈悲實現願望

大宅

別墅

帶咩水果好

男爵府

回覆 smileyuen 的帖子

我自己就盡量湊夠4隻色既水果:

紅色: 蘋果/火龍果
黃色: 香蕉/芒果
橙色: 橙
綠色: 梨/青蘋果/提子
白色: 椰青

都係隨心, 或者去到生果舖睇下個日邊d水果靚咁...

有時候會買d泰國出既食物, 好似榴槤糖, 芒果乾, coconut water.......
不過呢d就要早少少去預備

子爵府

減齡達人勳章

ntk_mami 發表於 17-6-15 12:07
回覆 smileyuen 的帖子

我自己就盡量湊夠4隻色既水果:

請問每隻色水果買1個,共買4個,還是每款買4個?

男爵府

其實冇standard 話要咁做架... 我純粹隨心做咋 =)
我講聲先, 唔好以為一定係要咁...hehe =)

我每1款水果買1個, total 4款, 即係16個水果
咁每一面就放4個唔同既水果
(eg 4個apples, 4條bananas, 4個oranges, 4個coconut...)
(ie 四面神既每一面就有1個apple, 1條banana, 1個orange, 1 個 coconut)

大宅

ntk_mami 發表於 17-6-13 13:09
我星期6去左荃灣拜四面神求一件事, 星期日下午坐車時, 望住天空再當空許願祈求同一件事, 星期日晚已經實現 ...

請問星期六早上開幾點

男爵府

我唔exactly 知個開放時間, 但應該9點/10點已經開左...
夜晚就5點/6點左右關門...
我今個星期6下午都可能去....

首頁

尾頁

跳至