親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

暑假親子遊,睇過兩間酒店都標榜是親子飯店,秝芯CP值很高,宮賞房間超大,想問有沒有朋友住過呢?因為價錢好接近,想大家俾下意見。

大宅

回覆樓主:

宮賞房大,早餐服務都Ok, 我住跑車房跑車床係窗邊,懷疑窗簾有蝨,仔第一晚被咬到眼腫晒,仲要係生日果晚第二晚拉床出 嚟就無再咬,但成兩個星期先消腫

別墅

ww1003 發表於 17-6-13 17:19
宮賞房大,早餐服務都Ok, 我住跑車房跑車床係窗邊,懷疑窗簾有蝨,仔第一晚被咬到眼腫晒,仲要係生日果晚:t ...

其實打算住3晚,俾小朋友睇過2間都話喜歡,就是價錢十分接近先出現了選擇困難症。

1,其實2間出入都好似幾方便
2,2間都包早餐
3,宮賞房間大72m,高架床,有遊戲室的玩具/
秝芯房間細36m,但充滿繪本包彩,
有南瓜車床

有諗過2間都住下,不過湊住2小朋友,又好似玩到自己添

大宅

Nando 發表於 17-6-14 00:13
其實打算住3晚,俾小朋友睇過2間都話喜歡,就是價錢十分接近先出現了選擇困難症。

1,其實2間出入都好似 ...

都唔算太近地鐵,我地4大3小行去捷運都7,8分鐘,不過房真的大同乾淨,早餐啱小朋友,食飽出發唔洗煩,再去都會選擇的,仔生日都有送蛋糕

侯爵府

夏天玩到顛

我住過秝芯旅店,近六合夜市嗰間,位置方便,近六合夜市,美麗島車站,酒店四周及房間都有彩繪,酒店大堂有小朋友椅,有遊戲機免費供應,小朋友很開心,酒店職員有善,樂於幫忙,唯早餐食物選擇少,用餐地方細小。

別墅

ww1003 發表於 17-6-14 09:20
都唔算太近地鐵,我地4大3小行去捷運都7,8分鐘,不過房真的大同乾淨,早餐啱小朋友,食飽出發唔洗煩,再 ...

你意思是宮賞不近捷運站嗎?最近是不是美麗島站呀?

別墅

Nando 發表於 17-6-14 13:33

其實我有想過,間房比較似小朋友玩開的兒童遊戲室,只是空間超大和有張高架床,如果想特別d,係咪應該揀秝芯呢?

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

你可以睇下"22秋"啱唔啱你, 佢有滑梯房同LEGO房, 不過都係唔多近捷運, 我BOOK咗8月, 所以實際係點話唔到你知

大宅

Nando 發表於 17-6-14 13:33

一般,唔算好近,我好近係指5分鐘到房有好多野玩,有車,積木,拋黏貼係牆的波波,浴缸都大,可玩水

大宅

我上年去宮賞住, 一家4口(大5,細3) , 房間大到要追住捉佢地, 浴缸又夠大可以兩個一齊玩, 大人又可以用淋浴, 早餐都好啱口味.
捷運行去雖然要7-8分鐘,但其實唔太遠, 出口直行再轉彎就到, 都係行一陣~

別墅

venus_chan 發表於 17-6-19 05:22
我上年去宮賞住, 一家4口(大5,細3) , 房間大到要追住捉佢地, 浴缸又夠大可以兩個一齊玩, 大人又可以用淋浴, ...

是否還有下午茶和宵夜可享用呀?

大宅

Nando 發表於 17-6-19 10:32
是否還有下午茶和宵夜可享用呀?宵夜唔覺, 不過Check in 時有送件甜品~

男爵府

秝芯要早book,家下好似見到家庭房已full

別墅

fatblack 發表於 17-6-23 16:37

已預訂

大宅

fatblack 發表於 17-6-23 16:37

我最初都訂咗上間家庭房,不過google之下發現左右隔離環境麻麻(可能高雄係咁我唔知),又驚天氣熱或下雨要行7-8分鐘先到美麗島站!
前日見greet inn喜迎promo即轉軚,3分鐘到捷運,距離美麗島一個站,行地底好過行地面。

別墅

回覆樓主

想分享一下高雄(秝芯駁二館)的住宿經驗:

✅ 秝芯全店充滿繪本色彩,不論外觀、走廊、升降機、甚至房間內都滿是繪本色彩

秝芯近駁二(步行10分鐘到),有免費單車借用,近鹽埕站,出入算方便,房內淋浴設備完善,杯麵汽水免費任用,床夠大,職員親切

❌ 雖說包自助早餐,但款式少,而且很味精啊,完全不吸引。

最不好的是,房間內床鋪欠衛生,感覺滿滿是塵,小朋友睡了一晚「南瓜車床」之後不停咳,最後發現床頂帳篷上鋪滿了厚厚的塵,和前檯反映第二晚居然仍沒有處理(emoji)(emoji)(emoji)

作為親子旅店,似乎只得外表啊,真的有點兒失望。

男爵府

FUNGSN 發表於 17-6-23 22:48
我最初都訂咗上間家庭房,不過google之下發現左右隔離環境麻麻(可能高雄係咁我唔知),又驚天氣熱或下雨要 ...

請問一下greet inn喜迎係親子酒店嗎?有兒童設施嗎?謝謝

男爵府

ww1003 發表於 17-6-13 17:19
宮賞房大,早餐服務都Ok, 我住跑車房跑車床係窗邊,懷疑窗簾有蝨,仔第一晚被咬到眼腫晒,仲要係生日果晚:t ...

想請問下宮賞有咁多間主題房,如果我用agoda book可唔可以選定要邊間啊?定到check in當日先聽天由命?Thanks~

男爵府

venus_chan 發表於 17-6-19 05:22
我上年去宮賞住, 一家4口(大5,細3) , 房間大到要追住捉佢地, 浴缸又夠大可以兩個一齊玩, 大人又可以用淋浴, ...

Sorry... 想請問下宮賞有咁多間主題房,如果我用agoda book可唔可以選定要邊間啊?定到check in當日先聽天由命?Thanks~

珍珠宮

舊年聖誕,住過宮賞,分享一下。

宮賞房大,但感覺一d都唔好,大而無當!我鍾意喺床睇電視,但上次部電視喺客廳,要出去睇。另外,房間有張麻雀檯,亦有個廚房,但對我黎講係冇用。(上次訂的房型係總統套房) 最差嘅係,房間嘅衛生麻麻,入門口發現地下有污積,另外傢俱感覺很舊,窗簾好似好多塵,加上房間燈光暗,感覺令人不舒服。早餐方面,款式少不是問題,但大部分揀唔落手。以後一定唔會再住宮賞。

另外,住過秝芯(六合館) ,近六合夜市,其實樓主可考慮呢間,都分享一下。個人覺得非常好,乾淨舒服。彩繪公仔靚,好溫馨。房間主要用白色,好乾淨!我住豪華雙床房,二百零尺,麻雀雖小,五臟俱全。早餐選擇少,但樣樣都落得口,所以我都滿意。上次訂$300幾一間房,我覺得好超值,會再住秝芯。

首頁

尾頁

跳至