用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 2182|主題: 933203

凍飲

伯爵府

國民生產總值:16389

BKXmas勳章

上年夏天開始戒凍飲,(係好間唔中先飲一杯,身體明顯好左。)但呢2,3個星期,天氣熱到想死,朝早起身在屋企沖杯咖啡加小小冰降温外,lunch出去食飯 就忍唔住要飲凍飲,夜晚食完飯,又係一杯冰水。只係唔過一星期時間,身體已經出現番之前唔舒服的現象,(調理時又唔見咁快有功效) 想問下各位.jm.你地夏天係咪都可以堅持飲熱飲!好想比d意見。

男爵府

國民生產總值:6598

BKXmas勳章

我就算唔飲熱飲, 都飲室溫, 拒絕凍飲.

子爵府

國民生產總值:10790

BKXmas勳章

Minnacat 發表於 17-6-13 13:51
上年夏天開始戒凍飲,(係好間唔中先飲一杯,身體明顯好左。)但呢2,3個星期,天氣熱到想死,朝早起身在屋 ...

請問喝了凍野出現甚麼不舒服?因為我由細到大一年4季也喝冰凍飲品,只知自己身體好差(易累、血氣不通、皮膚差,月經週期超肚痛)但又不知道關不關凍飲事。如果真是關,我會飲少D

珍珠宮

國民生產總值:32675

BKXmas勳章

leeleebaba 發表於 17-6-13 14:15
請問喝了凍野出現甚麼不舒服?因為我由細到大一年4季也喝冰凍飲品,只知自己身體好差(易累、血氣不通、皮 ...

關事㗎。試吓介啦

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

BKXmas勳章

請問喝了凍野出現甚麼不舒服?因為我由細到大一年4季也喝冰凍飲品,只知自己身體好差(易累、血氣不通、皮 ...

我之前飲凍飲,長期喉嚨位好似有d啖頂住頂住咁(但係咳唔出的),戒左凍飲後已經冇左。耳又係,先前又係好油 (油耳),戒凍飲又係變得好亁爽,唔會成日隻耳入面感覺好油好唔舒服,同埋最重要就係m黎 ,飲凍野時,d M黎得又多,日子又長,仲要中間會停大約1日谷住……
黎戒左凍飲得後d問題已經冇晒,點知呢排飲左1,2星期我的問題全部出再番。真係好辛苦

伯爵府

BKXmas勳章

ckl38 發表於 17-6-13 14:03
我就算唔飲熱飲, 都飲室溫, 拒絕凍飲.

夏天出街咁熱,你都可以飲熱?

男爵府

國民生產總值:5046

BKXmas勳章

我都介左好幾年,有時真係好想時,幾啖LAW.
但去旅行會飲啤酒及凍野,番來後會去中醫度執幾劑清番D濕濟野

大宅

國民生產總值:3637

BKXmas勳章

我會照飲少少,叫佢少冰囉

子爵府

BKXmas勳章

Minnacat 發表於 17-6-13 14:24
我之前飲凍飲,長期喉嚨位好似有d啖頂住頂住咁(但係咳唔出的),戒左凍飲後已經冇左。耳又係,先前又係好 ...

吾怪得我長期耳仔好油,原來也是因為凍飲,我仲以為自己衰成咁細時超多面油,現在D油走去耳仔

伯爵府

BKXmas勳章

你講的血氣不通我都有,我知飲凍飲會容易貧血,我以為又係一年四季凍飲(仲要鐘意食冰),攪到身體差晒。後來嚴重貧血(要輸血)。果陣時嚴重到上一層樓梯已經氣喘,而家仲要飲南棗,黨參補血氣。

伯爵府

BKXmas勳章

leeleebaba 發表於 17-6-13 14:31
吾怪得我長期耳仔好油,原來也是因為凍飲,我仲以為自己衰成咁細時超多面油,現在D油走去耳仔
...

我之前係好油,朝朝要用棉花棒去了,但一陣又感覺好’立’,但戒左凍飲,隻耳真係爽晒,但呢幾日又油番,只係1個星期,就前功盡廢

伯爵府

BKXmas勳章

pigmei 發表於 17-6-13 14:27
我都介左好幾年,有時真係好想時,幾啖LAW.
但去旅行會飲啤酒及凍野,番來後會去中醫度執幾劑清番D濕濟野 ...

我上年夏天開始戒都好好,點知今年就……

男爵府

國民生產總值:5046

BKXmas勳章

Minnacat 發表於 17-6-13 14:37
我上年夏天開始戒都好好,點知今年就……
盡量啦

子爵府

國民生產總值:11452

BKXmas勳章

回覆樓主

近呢1個星期真係飲多左凍野,但又唔覺身體差左,唔知關唔關之前好鍾意食薑醋事

大宅

國民生產總值:3812

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都好想介凍飲,香港真係好濕好熱,但熱死辣辣飲杯凍飲真係爽

男爵府

國民生產總值:5594

醒目開學勳章 BKXmas勳章

Minnacat 發表於 17-6-13 13:51
上年夏天開始戒凍飲,(係好間唔中先飲一杯,身體明顯好左。)但呢2,3個星期,天氣熱到想死,朝早起身在屋 ...

俗語話:學好三年,學壞三日!
要身體好必須持之以恆,才能有效!

子爵府

BKXmas勳章

Minnacat 發表於 17-6-13 14:33
你講的血氣不通我都有,我知飲凍飲會容易貧血,我以為又係一年四季凍飲(仲要鐘意食冰),攪到身體差晒。 ...

我也是上一條樓梯也氣喘我冇想過也是因為凍飲

子爵府

BKXmas勳章

Minnacat 發表於 17-6-13 14:33
你講的血氣不通我都有,我知飲凍飲會容易貧血,我以為又係一年四季凍飲(仲要鐘意食冰),攪到身體差晒。 ...

我因為血氣不通,冇想過是因為凍飲也有學人飲南棗、黨參但我是一個超級燥熱的人所以飲1-2 次喉嚨痛又冇飲

伯爵府

BKXmas勳章

vincentjoan 發表於 17-6-13 14:42
我都好想介凍飲,香港真係好濕好熱,但熱死辣辣飲杯凍飲真係爽

係上星期熱到,個心就諗飲熱野啦,把口已經同人講,凍o茶少甜,唔該。

伯爵府

BKXmas勳章

kennwl 發表於 17-6-13 14:45
俗語話:學好三年,學壞三日!
要身體好必須持之以恆,才能有效!
...

係,我真係戒左一排先好,但飲凍飲唔夠2星期,d衰野已經出晒
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎