用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
15oC.51%

義工

自由講場 今日: 2632|主題: 943980

跳至
福建潤餅

水晶宮

國民生產總值:57836

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問有冇JM知邊度有得買?thx

別墅

國民生產總值:974

BKXmas勳章

北角春秧街 有機

blackberry    發表於 17-6-13 14:33

大宅

國民生產總值:3839

BKXmas勳章

我記得以前清明時會整來吃

男爵府

國民生產總值:8292

BKXmas勳章

blackberry 發表於 17-6-13 14:00
請問有冇JM知邊度有得買?thx
去深水補荃灣土瓜灣, 有舊式粉麵舖都有機會

啊肥媽咪係荃灣街巿買, 間舖淨係賣各式粉麵

你個區無呢d 舖咪問下街巿買芽菜豆腐檔

大宅

國民生產總值:2319

BKXmas勳章

回覆樓主

紅磡有呀?好食嘅咩?

大宅

國民生產總值:4302

BKXmas勳章

回覆樓主

官塘街市,將軍澳富康街市,北角春秧街街市

琥珀宮

國民生產總值:151535

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

ivy14 發表於 17-6-13 14:19
我記得以前清明時會整來吃
我地年年清明節都會去阿叔屋企食, 我同2個仔超 LIKE

子爵府

國民生產總值:11449

2017勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

有圖?

珊瑚宮

國民生產總值:115365

笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

BingoJoey 發表於 17-6-13 15:53
有圖?

應該係咁樣。我以前喺潮州食過,有分甜同咸,圖中為咸

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:8248

好媽媽勳章 BKXmas勳章

我媽係福建人, 佢一定走去北角春秧街買福建野.
我都好耐冇食過, 最鍾意食入面整碎左嘅花生糖

版主

國民生產總值:25949

2017勳章 BKXmas勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔同地方有唔同內容, 我鄉下(其實我未去過), 潤餅一定會有虎苔(炒過既海苔), 但有D朋友在福建其他地區係用其他菜(台灣都好似冇用虎苔).

食一次潤餅係好多嘢要切絲, 功夫都幾多.

呢個比較似我食開既做法.

http://ngwingyam.net/2010/04/05/ ... %E6%BD%A4%E9%A4%85/

子爵府

國民生產總值:11449

2017勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

丫雅 發表於 17-6-13 16:34
應該係咁樣。我以前喺潮州食過,有分甜同咸,圖中為咸

Thanks !我第一次見

禁止訪問

國民生產總值:4620

水晶宮

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

clpapa 發表於 17-6-13 16:54
唔同地方有唔同內容, 我鄉下(其實我未去過), 潤餅一定會有虎苔(炒過既海苔), 但有D朋友在福建其他地區係用 ...

係!我細時食係加炆肉。海治。炒菜絲。
因有朋友問起想食所以我上嚟問

水晶宮

豌豆花 發表於 17-6-13 17:07
我用急凍春卷皮,解凍就包

請問味道係咪一樣?有相嗎?

水晶宮

PP_Couple 發表於 17-6-13 16:42
我媽係福建人, 佢一定走去北角春秧街買福建野.
我都好耐冇食過, 最鍾意食入面整碎左嘅花生糖 ...

唔該你

水晶宮

國民生產總值:74381

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

Lily2010 發表於 17-6-13 15:02
紅磡有呀?好食嘅咩?

紅磡邊度?

珍珠宮

國民生產總值:36301

BKXmas勳章

clpapa 發表於 17-6-13 16:54
唔同地方有唔同內容, 我鄉下(其實我未去過), 潤餅一定會有虎苔(炒過既海苔), 但有D朋友在福建其他地區係用 ...
聽聞.. 虎苔已好難搵.. 嫁入福建家庭只係食過一次潤餅, 真係工夫菜.

大宅

國民生產總值:2319

BKXmas勳章

kc_01k 發表於 17-6-13 17:24
紅磡邊度?

崇潔街隔離條街,有間好細嘅鋪好似叫家的味道,不過我未食過唔知好唔好食。

琥珀宮

國民生產總值:151535

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

BingoJoey 發表於 17-6-13 15:53
有圖?

將d 料用個皮包住食

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

clpapa    發表於 17-6-13 21:37

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎