用戶登入

找回密碼 | 註冊

17oC.59%

義工

今日: 111|主題: 58503

順產後食療?

複式洋房

國民生產總值:296

BKXmas勳章

我大前日順產生完仔仔,人奶媽,
今日99就煲左花膠湯、
焗既當歸紅棗水比我飲....

重係醫院個幾日佢整左薑飯比我,
食完之後痛到要問姑娘拎藥食
99話薑飯驅寒保暖....
但明明12朝後先好食....

花膠湯我知唔飲得多,因為驚啲奶會杰,但間唔中一次應該無事掛?

紅棗水我知飲得,因為補下血無咁易暈,
但當歸好似行氣活血架喎?惡露都未清哂,
拎黎焗水得唔得架??

依家坐月好擔心佢整啲野係食完會有反作用.....但又唔好意思下下問佢裡面有啲咩材料.........驚關係會變差

請問重有啲咩要注意、食得同唔食得架?

珍珠宮

國民生產總值:33510

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實我果時生完都有開始食薑飯,頭果個星期都係去瘀血咁,當歸就唔記得幾時先飲,但係我自己就唔受得當歸

大宅

國民生產總值:2819

FRISO飲奶勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章

smiley_bear 發表於 17-6-13 14:05
我大前日順產生完仔仔,人奶媽,
今日99就煲左花膠湯、
焗既當歸紅棗水比我飲....
我一生完就日日薑飯了

複式洋房

國民生產總值:296

BKXmas勳章

回覆樓主

係啊...?
因為我一食薑飯就胃好痛......唔知生完之後係咪受得呢....
諗住過左12朝再試下

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎