在職全職

跳至

首頁
34567...10

尾頁

複式洋房

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

我覺得全職湊兩個仲大壓力

男爵府

cometingliu 發表於 17-7-14 10:20
其實係咪當自己都搵到下錢,都會想將仔女送去外國留學?我有時覺得自己係祟洋?多餘?我唔知道。
...

係外國讀書,我覺得是視野會廣闊好多

當然唔好只係群住香港人啦

男爵府

yame 發表於 17-7-18 00:14
搵呢個人工通常係管理級別或專業人仕,如果係專業人仕,有時停咗兩三年再出番黎都應該搵到工,不過預咗會被 ...

唔好話停左兩三年唔做嘢呀⋯⋯我用咗兩三年生BB湊仔唔博命,我下屬跳左出去已經三級跳,人工過十萬啦

公爵府

回覆樓主:

挪得呢個數,壓力就唔洗講架喇,不過都挨咗咁耐,唔掙在挨埋呢1-2年,小朋友大咗就舒服喇,加油喇,呢個數嘅工,唔易揾吖

大宅

回覆樓主

但小朋友得一個童年。 佢大個左容易湊左我地輕鬆d其實都唔係重點。 係佢地最需要我地ge時候我地逃避左。 我都有你同一個問題諗緊。 但我唔係份人工問題, 因爲一定搵得返。 個問題係搵唔返一份咁flexible ge工。 如果我而家份工唔係好做, 我應該一早遞左信。

好矛盾

別墅

大家覺得有幾多 資產 才可退休?

別墅

megaminds 發表於 17-8-4 13:57
但小朋友得一個童年。 佢大個左容易湊左我地輕鬆d其實都唔係重點。 係佢地最需要我地ge時候我地逃避左。 我 ...

我也是搵得返,但要䁠一樣人工,工作時間冇咁好,或許時間好但人工少,現在人工五萬,準時五㸃收工,少少壓力
自己做FTM 壓力很大,要請人做家務,冇了自己份糧又請工人,double 損失
如果辭工,冇$比每月一萬元 栽培小孩子,但換來親子時間,自己跟足,自己教
我日日也諗 點算好
大家覺得 要儲蓄多少 才能做 FTM?

複式洋房

只有我一個搵食,雖然要由託管阿姨照顧,但都沒辦法

大宅

Michelleleewan 發表於 17-8-9 14:45
我也是搵得返,但要䁠一樣人工,工作時間冇咁好,或許時間好但人工少,現在人工五萬,準時五㸃收工,少少 ...

我日日都諗, 可以做一半時間, 搵少一半就好了。 但世上無呢份工。

我就覺得我老公搵多一半就可以。 但我地同行。 佢搵多一半即係我都得, 咁我又唔甘心。

真係好矛盾, 但日日諗諗諗, 日子就一日一日咁過去。 大得太快

大宅

chilicrab 發表於 17-7-19 17:32
我都五萬以上一個月,有兩個小朋友讀緊幼稚園,返工都好多野要跟,其實我都handle唔到兩個小朋所有事,成日 ...

到時你兩個小朋友已經十幾歲了!踏入青春期,如果唔喺佢地細個時建立到親密嘅親子關係,到時先辭職已經冇用了!因佢地已經唔係俾你湊俾你教嘅年紀喇!

大宅

megaminds 發表於 17-8-9 20:36
我日日都諗, 可以做一半時間, 搵少一半就好了。 但世上無呢份工。

我就覺得我老公搵多一半就可以。 但 ...

可以做一半時間,搵少一半>轉part time唔會搵到咁著數,我估少一半時間應該得,但人工都會不按比例咁少好多!我而家就係掙扎緊轉唔轉好

複式洋房

小謙仔朱媽 發表於 17-8-10 02:42
可以做一半時間,搵少一半>轉part time唔會搵到咁著數,我估少一半時間應該得,但人工都會不按比例咁少好多! ...

其實我都諗緊呢個問題,公司唔算忙,我係可以準時放工的,但因為跟住個完美主義上司,公司時間對住佢好大壓力,而我做左十年已升到一定位置,佢對我要求亦最高,同番緊既係大公司,好多規限同困身,成日想辭左呢度抖下,之後再搵過份pt或者hea d既工,但好唔捨得份糧,走左一定搵唔番,想走但又怕自己後悔......重要自己未買到樓,如果遲d買左既又要供,個心好唔穩定....但每日番工係公司都好想辭職,自己都有筆積蓄,但呢個時勢呢舊錢都唔算係咩,好矛盾

複式洋房

yogaman 發表於 17-7-27 17:40
掙扎咗兩年,今年6月正式回歸做全職媽媽。 今個暑假係我第一個每日陪住佢哋嘅暑假。

想問其實投資咩可以有每月7000幾派息?但投資涉及風險,穩定麻?

伯爵府

回覆樓主:

羡慕有選擇嘅媽媽,至少可以諗下
我份工一走咗就必定返唔到轉頭,焗住頂硬上,唉

大宅

.

禁止訪問

大宅

我算好彩呢份工可以凖時放工,所以一定唔會quit

大宅

小謙仔朱媽 發表於 17-8-10 02:39
到時你兩個小朋友已經十幾歲了!踏入青春期,如果唔喺佢地細個時建立到親密嘅親子關係,到時先辭職已經冇用 ...

我都覺得係! 重點唔係幾時可以輕鬆d, 而係會miss左個返唔到轉頭ge年紀。

我又矛盾啦。 呢度咁多同道中人真係好。

大宅

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

我個女依家5歲, 同我關係好親密, 亦令我打消左之前既辭職念頭. 我份糧過左呢個數, 份工好穩定, 每朝返十點然後七點左右返到屋企, 我一路食飯一路同佢傾計講故事玩etc, 直到九點左右送佢入房訓覺. 第二朝七點起床一齊食早餐玩一陣. 會攰但我好享受 :) 星期六日全日都係family day.

想帶出既係, 好既親子關係並唔係建基於你係唔係全職媽媽. 有d人成日話怕錯過小朋友成長, 我唔太同意, 唔係話你要24小時眼甘甘望住bb先叫做見証左佢成長. 小朋友需要既係一個有愛既成長環境吖嘛. 就算在職媽媽都可以做到既, 除非你份工狂OT或番shift啦...

子爵府

放棄左香港既5萬, 向外國從頭做起, 扣埋稅... 一半都未揾得番..

唔係十分等錢洗, 但一諗起個差價, 個心都真係LA住LA住痛..

有得再揀, 我真係會好猶豫.......

首頁
34567...10

尾頁

跳至