在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

產後在公司泵奶,在沒有解釋下補錢要我即走。哩份工作理想,自問勝任,同上司關係好,但暗地裡遭上司下毒手,覺醒自己好蠢。雖則好快搵到工作,但新工不太理想。

新工可準時走,地點近,so far同事OK,D野唔急,上司唔多睬我(唔知好定壤);但福利差(暫時靠C6果份MEDICAL頂住),假少(應該易批假),冇自由,好唔慣(可能我仲好留戀對上果份),最大問題係發揮唔到自己的價值,似等炒,感覺不安。
我有去第度INTERVIEW,不過搵唔到一份可準時走的工。
我唔喜歡哩份新工,離心力好大,為小朋友無奈我需要一份可準時走的工。
我應唔應該放棄準時走的原則,而去搵一份有發揮的工作?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

算啦,我低層都有試過被公司炒,其實好正常,至少你已經有份新工啦

good_pig    發表於 17-6-18 22:53

男爵府

myfaye 發表於 17-6-15 16:20
產後在公司泵奶,在沒有解釋下補錢要我即走。雖則好快搵到工作,但新工不太理想。之前公司有D同事都升職了, ...

過咗去唔好諗,focus 現在和家庭

可能冇幾耐會遇上一個真正欣賞佢嘅伯樂呢!

大宅

myfaye 發表於 17-6-15 16:20
產後在公司泵奶,在沒有解釋下補錢要我即走。雖則好快搵到工作,但新工不太理想。之前公司有D同事都升職了, ...

唔好講中層,最基層的工都未必可以準時走……
我都剛比人炒,仲要短期內多過一單, 只可以講,打工只能儘量努力,但總有好多我地控制唔到的事…

子爵府

減齡達人勳章

樓主,不要不開心,你有個小朋友,佢好需要你多加照顧。

世事往往不如意多過如意,我都自問在公司做野仆心仆命,當年覺得自己好幸運,遇到個好上司,我病到死死下,發燒, 連聲都開唔到,都照返工,因公司野無人跟,我又唔想煩到呢個上司,0個時佢對我都好好。後來佢不再係我上司,新上司想整走我,換自己人,我向舊上司訴苦,以為佢會幫我,點知真係人走茶凍,佢無幫我,後尾比我知道佢竟然放我冷箭,我個心都實埋,重好傷心. 自己又不憤氣咁既情況下離職, 我每天返工都好唔開心. 但我只好自我安慰, 人要向前看, 就當給自己一個磨鍊機會, 樓主, 加油呀.

子爵府

JAlove 發表於 17-6-15 18:32
過咗去唔好諗,focus 現在和家庭

可能冇幾耐會遇上一個真正欣賞佢嘅伯樂呢!
始終要出來工作唔想自己個cv太肉酸。冇份做得長。 以為之前個上司係我伯樂,點知係見過最陰毒一個,怪自己太單純..宜家哩份唔岩做,唔知過唔過到probate. 俾人炒過係自卑d

子爵府

busimami 發表於 17-6-15 21:18
樓主,不要不開心,你有個小朋友,佢好需要你多加照顧。

世事往往不如意多過如意,我都自問在公司做野仆心 ...
凡事必有得失。個天俾個b我係前所未有的快樂。自己時間少左,打扮keep fit冇時間,工作不順令我不斷反省該如何做人做事。

男爵府

myfaye 發表於 17-6-15 21:23
始終要出來工作唔想自己個cv太肉酸。冇份做得長。 以為之前個上司係我伯樂,點知係見過最陰毒一個,怪自己 ...

有時停一停,諗一諗...世界仲有更多嘢去欣賞 and spend time on them.

wcpcelia    發表於 17-6-20 10:25

男爵府

回覆 myfaye 的帖子

係,我知d 人一聽你成日提住bb mug 物就開始攻擊你。所以我盡量都唔提我小朋友野。當然我亦唔阻攔我下屬遲到早退顧小朋友。亦非常support, 因自己要頂住。但我知有d 人會背口話人地有小朋友就大晒,推job. 唉,做媽媽真慘!

子爵府

回想起被即炒的前一日,我完全唔知咩事。 另一個TEAM HEAD 叫我去佢果TEAM跟佢...佢話同我HEAD講左但不成功..叫我自己同阿HEAD 講...我話:"唔係咁好, 讓你地DEPT HEAD安排"..佢話"你咁樣唔典"...我完全唔明佢暗示咩。第二日就收到大信封要我即走..事隔一排..我仲未釋懷

男爵府

myfaye 發表於 17-6-16 09:22
回想起被即炒的前一日,我完全唔知咩事。 另一個TEAM HEAD 叫我去佢果TEAM跟佢...佢話同我HEAD講左但不成功. ...

你阿head抄你時有無講原因?

子爵府

CorrineNg 發表於 17-6-16 16:15
你阿head抄你時有無講原因?
冇。因為講出來俾人告...不過佢私下同人講過唔LIKE女人有BB..又產假又泵奶..個心係屋企..而佢即刻請左個男人坐我位

男爵府

myfaye 發表於 17-6-16 16:26
冇。因為講出來俾人告...不過佢私下同人講過唔LIKE女人有BB..又產假又泵奶..個心係屋企..而佢即刻請左個男 ...

佢無小朋友架?

子爵府

CorrineNg 發表於 17-6-16 16:36
佢無小朋友架?
有..佢係男人

男爵府

回覆樓主:

甘鬼衰既。唔洗理佢啦。又唔係自己工作能力問題。

子爵府

回覆 CorrineNg 的帖子

搵唔返咁合適的工

珍珠宮

畀面勳章

我都聽過唔鐘意女大大肚有細路的男上司, 佢自己結左婚冇細路. 樓時低沈時賣左樓, 成日苦口苦面.

子爵府

回覆 starrymama 的帖子

個賤男為保護自己..連俾我轉TEAM都唔得...誓要我係公司消失
回想起被炒前一日另一TEAM HEAD同我暗示的一番話..我真是有眼淚

wcpcelia    發表於 17-6-20 10:26

珍珠宮

畀面勳章

我都試過, 比同 team 另一個人害, 成日係背後篤我. 全世界都知個賤人心理變態, 冇人理佢.

阿頭都知, 重好似好明事理會幫我咁. 但個賤人好識擦個阿頭鞋, 個賤人係要有佢冇我. 最後阿頭為左保佢炒左我, 又係冇聲冇色, 重要炒我個日請假唔返工, 叫個 admin炒我. 又係要我消失唔比調 team

珍珠宮

畀面勳章

呢個世界係咁, 衰人有人幫. 我唔會再信天理.

個衰人唔抵得我後生過佢, 有老公小朋友有樓有工人. 佢自己要同62/99住, 同老公唔開心. 自己初初好人幫佢, 點知條友之後成日點名要我幫佢, 但我又唔係佢下屬. 又搞事非, 周圍講人講大話, 全公司冇人理佢.

首頁

尾頁

跳至