夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:一直以黎老婆都覺得我好冷落佢,唔關心佢,

大宅

annacckong 發表於 17-6-18 00:09
其實如果你平時對佢夠好, 就算你有第二個佢都未必捨得走.

肯定係你已經可有可無, 仲夠膽心野, 而家有罪證 ...

exac7ly!

我估樓主平時儲落既分數真係麻麻。佢老婆可能一直都唔妥佢,話樓主唔夠關心,其實係比機會樓主去做野改善關係,但樓主可能當耳邊風,更可能當老婆麻煩,乜問題都無解決過,跟手去逃避,FF出面既女更了解佢,可惜又食唔到。而家出面既又食唔到,老婆又走佬。

講真,如果平時儲落既分數唔多,遇到咁既時刻係好難叫人比機會樓主。問題唔係用咩方法,問題係樓主個人,仲有樓主既一言一行,比到老婆信心樓主真係愛老婆,對老婆忠誠。

樓主,呢刻唔係再諗住有乜神奇方法幫到你手,現實唔係拍戲,改善關係無捷徑,唔係好似拍戲整場大龍鳳就雨過天清,現實係每日發生既細節和一點一滴先係重點,主動察覺問題、平和討論問題、兩公婆共同努力解決問題(通常夫妻問題初初都只係小事,但唔理唔解決去逃避,就會越積越多,雙方越來越不滿,到某些關頭,例如第三者出現,就會大引爆)。樓主而家要做既係:

1) 真誠反省自己係呢段婚姻中,平時相處溝通有乜做錯(樓主老婆平常有意無意埋怨既野係好大既提示),再諗點樣可以做好佢。

2) 認左衰仔,如果認得中point,而樓主老婆仲對樓主有一丁點期望,佢應該肯繼續聽樓主講。咁樓主就應該懇求老婆比時間樓主去証明所作出的改善承諾,起碼叫buy到time去挽救。

記住:真誠!講得中point!呢兩點極緊要。否則,樓主老婆唔好話唔比機會樓主,反而會覺得自己做既決定啱到極,個死佬果然唔知自己衰乜,仲係有無上床呢個位拗。樓主,要記住,而家係2017年,唔係我地上一代咁,上床先會死,而家既男女好平等,只要個女人覺得無你仲好過有你,就已係死罪。

我打個比喻。當樓主好似打工仔,平時都已經本份無做好,對公司無乜貢獻,老闆心入面都想炒。咁啱樓主仲要斷正做錯野,炒樓主就變得順理成章。樓主仲拗今次無做錯野,老闆鬼理你,佢想炒你好耐,你唔知啫!重點唔係今次既錯事,講緊平時呀。咁講會唔會易明點?

唔知樓主明唔明,就算明,亦唔知趕唔趕得切救到段婚姻。祝君好運!

大宅

.

瑪瑙宮

annacckong 發表於 17-6-18 10:20
根據我呢排浦BK 既觀察, jm 既訴求通常係

1) 家務 - 你有冇欣賞老婆既家務勞動, 同埋主動幫手

睇呢板通常女人的根性係無个男人會死, 雖然有 1-5 原素, 但女人只要對个男人重有期望, 點都會頂到底, 女人係咁 ge, 寧活响自己的夢中. 樓主老婆無第三者都放棄佢, 睇怕佢都無救, 要番都無用果種, 佢老婆先可以決絶到咁, 呢 d 係樓主自己一手做成, 如果佢係洗米華, 都可以睇錢份上留.

翡翠宮

回覆樓主:

你可以再試下,不過機會吾大
另外,家用合理就 ok, 吾洗成個 saving 成層樓掟哂過去。女人為$留低,你都無癮。 再者,你行動失敗都要留番D$養老。

大宅

.

瑪瑙宮

annacckong 發表於 17-6-18 11:11
我估計好多jm 都怕孤獨終老. 所以好似冇男人會死. mit 唔甩賤男.
但係我認真諗過, 通常男人都死先過女人, ...

好似你咁理智的女人唔多.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

dativebond 發表於 17-6-17 22:52

我係男人,我覺得為左個無發生關係既女性朋友而離婚,講 ...

民房

樓主說的好似我以前的EX., 他口口聲聲說好愛我,但是行為上反映他下下最愛自己。他口說愛我,當時我懷疑有個瘤,當時我自己好驚好亂,他好MEAN地說: 說我只係好小事,冇資格去驚。之後係我自己一個人看醫生。其實已習慣了有事靠自己,反而他有事第一個找我求救,之後覺得LEE個男人好冇用,又冇同理心,自C到死~

到一次行街見到佢老闆,他好驚FING開我隻手,自己走左去,留低我自己對住他老闆,他老闆問我點解他楝禁驚,我仲要想藉口幫佢DU~ 我們又冇做錯野不明他點解禁驚,他說老闆成日針對他,比他知道有女友好MA煩... 原全不知他LEE個是什麼邏輯~

到分手果刻,他口說好愛我,我知錯啦.... 於是我問佢,你知道自己錯什麼? 之後他果樣HAND曬機,說話口齒不清,一D野都答不到....

其實,他最愛的是他自己,他只是怕我走左冇人陪他而已.....

所以,如果你的行動反映不到你口說的愛,女人係一定知,她走的是正常。

希望你能找到你們問題所在,下次做好D啦~

男爵府

我係男人,我覺得為左個無發生關係既女性朋友而離婚,講 ...

C hing , 真心俾個讃你

水晶宮

大佬,你好嘢
句句入肉

伯爵府

走得一次難保無第二次

大宅

豬仔嘜 發表於 17-6-18 21:38
大佬,你好嘢
句句入肉

一針見血,所以由男人講返(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係真唔係呀情節咁似我同前夫
唔明點解你要做d令你老婆唔安心既野,冰封三尺,非一日之寒,你諗清楚係自己個心唔想放手,定為長輩家庭唔想放手,係2樣野

別墅

講得好,肯定中point,衰第二次嘅人真係唔值得原諒

子爵府

你好明白女人

複式洋房

回覆 理想人員 的帖子

無發生關係就可以當無野?

大宅

你分析得太好了!!

大宅

dativebond 發表於 17-6-18 02:23

exac7ly!

句句精警入肉

珍珠宮

勁入心。睇到想喊

首頁

尾頁

跳至