嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個BB打完一歲針隔左7日突然發燒,燒左4日啦,淨飲人奶,粥仔個D都唔肯吃,睇左醫生話可能系痲疹針反應,但反覆燒甘多日我有D擔心,最高燒到39.7,有無人試過?

別墅

打麻疹針發燒既潛伏時間會比較長架,我個囝果時都係咁反反覆覆咁燒,但就冇你咁高燒,都維持左個幾星期先好返,你可以比多少少水佢飲,貼退熱貼

別墅

a7028 發表於 17-6-19 13:40
打麻疹針發燒既潛伏時間會比較長架,我個囝果時都係咁反反覆覆咁燒,但就冇你咁高燒,都維持左個幾星期先好返, ...

唔肯飲水,我都頭痕點另距飲水

大宅

回覆樓主:

正常,我仔仔嗰時打完好似隔左四五日先燒,仲要燒到40點幾,燒左四五日

您好 Janelam922,明白BB發燒媽媽會比較擔心呀!毎個BB接種疫苗後嘅反應都唔同,如果已經睇咗醫生,跟返醫生指示食處方嘅退燒藥。 BB 唔舒服,胃口可能冇咁好,要多少少時間先回復返,佢唔肯食粥都唔需要太迫佢, 最緊要係同佢補充番足夠水份。媽媽亦可以幫BB用暖水抹身/沖涼,都會舒服D架!BB發燒情況有時會較反覆,如果持續高燒、胃口精神冇之前咁好,或者好扭計等唔舒服嘅徵狀,就要再睇多次醫生喇!祝BB早日康復 !
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至