少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

呀囝讀中一12歲,每次考試都俾老公軍訓式迫住黎溫習,完全無自己時間,試過同呀囡一齊同老公傾,但完全唔聽我地意見,繼續迫呀囝,我地成家人都好辛苦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你阿仔會聽架?真係好,呢個年紀好多小朋友根本唔會采你,效果好嗎?

公爵府

978212 發表於 17-6-19 00:09
你阿仔會聽架?真係好,呢個年紀好多小朋友根本唔會采你,效果好嗎?

會聽D,但開始反叛,怕闗係越來越差!

伯爵府

回覆樓主:

咁成績係咪真係好左先? 如果唔work,就好明顯唔得啦。

男爵府

katherine612 發表於 17-6-18 22:33
呀囝讀中一12歲,每次考試都俾老公軍訓式迫住黎溫習,完全無自己時間,試過同呀囡一齊同老公傾,但完全唔聽 ...

如果阿仔自動自覚溫習,阿爸就唔駛督促佢, 大家都辛苦
應該叫阿仔平日制定温書時間表。再講,考試都只是兩個星期左右,你可鼓勵阿仔加把勁捱過去,好過叫你老公唔好督促佢。

大宅

樓主-你老公迫唔迫亞女?

公爵府

hanbb 發表於 17-6-19 09:30
咁成績係咪真係好左先? 如果唔work,就好明顯唔得啦。

就係好左,所以老公覺得work,更加變本加厲

公爵府

emmafish 發表於 17-6-19 14:04
如果阿仔自動自覚溫習,阿爸就唔駛督促佢, 大家都辛苦
應該叫阿仔平日制定温書時間表。再講,考試都只是兩 ...

我老公叫佢考試前一個半月開始溫習,正式黎講係無停過温習囉,最多輕鬆一個星期咋

公爵府

MonkeyGirl 發表於 17-6-19 16:03
樓主-你老公迫唔迫亞女?

因為呀囡會自動溫習,無迫得咁緊,而且已經讀緊大學,所以集中哂係呀囝到

伯爵府

katherine612 發表於 17-6-19 19:21
就係好左,所以老公覺得work,更加變本加厲

唉,如果成績真係好左,咁就真係好難說服到你老公啦,至於你擔心的關係唔好,除非你仔反抗得好勁,真係大家關係變差,否則你老公都未必會覺得有問題。

如果你老公係受軟唔受硬,試下在溫習時間,加些糖水時間,甜品時間,話係獎勵兩個咁勤力,當俾d時間大家休息囉。

公爵府

hanbb 發表於 17-6-19 20:51
唉,如果成績真係好左,咁就真係好難說服到你老公啦,至於你擔心的關係唔好,除非你仔反抗得好勁,真係大 ...

佢而家仲未識或者未反抗唔代表以後唔會,我係側邊都感到好大壓力,何況係呀囝,唉,而且我幫囗老公仲鬧得勁,我唔出聲就好似救唔到呀囝,好難做人

男爵府

回覆樓主:

可否提出外判? 即係請補習。

公爵府

emmafish 發表於 17-6-19 21:50
可否提出外判? 即係請補習。

已經有請補習,每星期一次

男爵府

katherine612 發表於 17-6-19 19:26
因為呀囡會自動溫習,無迫得咁緊,而且已經讀緊大學,所以集中哂係呀囝到
...

阿仔要好似家姐咁,自動自覚。每日在阿爸回家前坐係書枱,唔好阿爸回來見到佢玩手機,否則阿爸覚得唔迫唔得

公爵府

emmafish 發表於 17-6-19 21:53
阿仔要好似家姐咁,自動自覚。每日在阿爸回家前坐係書枱,唔好阿爸回來見到佢玩手機,否則阿爸覚得唔迫唔 ...

佢係考試期間係唔可以打機

男爵府

katherine612 發表於 17-6-19 21:55
佢係考試期間係唔可以打機

係平時阿爸見個仔顧住打機,所以考試前咪迫吓佢。阿仔要平日,平日建立自律形象,有溫習時間表。
唔好阿爸一放工回來就見到阿仔打机玩手機呀!
考試期間唔比打机好正常

RAA    發表於 17-6-20 13:32

首頁

尾頁

跳至