自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

今日去完大口環見醫生,阿女知道要戴架。當場爆喊(佢之前已經知道要戴,當時亦好勇敢話,戴架都無辨法,又唔係無得醫)但佢今日嘅情緒令我好擔心,我應該點做?去幫佢努力面對Thx

禁止訪問

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sorry 想問係駝背問題定?我女都好懶成日駝背 好想知有無方法改善

btw 我以前都有同學帶架 但以我所知帶一排就可以除 如果真係可以改善 帶架都係好事 好似cool 牙甘!?

男爵府

blueblueon 發表於 17-6-19 12:56
都無辦法
囡囡幾大?要帶幾耐?

阿女啱啱11歲,佢好唔開心,連學都唔想返。

男爵府

jacky1666_hk 發表於 17-6-19 12:57
sorry 想問係駝背問題定?我女都好懶成日駝背 好想知有無方法改善

btw 我以前都有同學帶架 但以我所知帶一 ...

唔係駝背

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

馬騮狗 發表於 17-6-19 12:54
今日去完大口環見醫生,阿女知道要戴架。當場爆喊(佢之前已經知道要戴,當時亦好勇敢話,戴架都無辨法,又 ...

你女幾大? 我女個陣時佢好似小4開始帶架,佢又冇咩特別反應,我地只有同學校要求比佢長期著 PE 服,因為佢覺得著 PE 服佢會方便D, 同埋我都明白佢會好熱,所以我都比佢如果覺得熱就開冷氣,好彩佢都唔會立亂開。

子爵府

今日去完大口環見醫生,阿女知道要戴架。當場爆喊(佢之前已經知道要戴,當時亦好勇敢話,戴架都無辨法,又 ...

同埋大口環有社工,如有需要嘗試問下大口環。

珍珠宮

馬騮狗 發表於 17-6-19 13:00
阿女啱啱11歲,佢好唔開心,連學都唔想返。
加油啦, 我女4月剛11歲, 已度身, 7 月有架帶, 之前同佢睇左VIEDO, 佢有心理準備, 問佢詁吾擔心,一月我掉左張梳化, 同佢講帶架後會買過另一張比佢坐, 當鼓勵下佢
你多D同佢傾下

男爵府

bebeamazing 發表於 17-6-19 13:03
你女幾大? 我女個陣時佢好似小4開始帶架,佢又冇咩特別反應,我地只有同學校要求比佢長期著 PE 服,因為佢 ...

妳個女戴咗幾耐?幾多度?我個女彎30度。已經約咗心理醫生。妳平時同佢做咩運動多?唔好意思,我問咁多

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我冇小朋友係,但我係,细個時呀媽冇留意,到我發現時好痛已經22歲,醫生話冇得帶架了,要做拉床物理治療,醫生話會陀b時更加困難,如是者冇乜去做物理治療,但長短脚爭半吋及未到40歲時已有坐骨神經痛,因我除了側彎亦向前轉了向左,L4嗰節已壓住神經線,所以有得揀我一定帶架,因一切已經太遲了,可以勸吓妹妹

男爵府

angiehouse 發表於 17-6-19 13:10
加油啦, 我女4月剛11歲, 已度身, 7 月有架帶, 之前同佢睇左VIEDO, 佢有心理準備, 問佢詁吾擔心,一月我掉左 ...

我真好擔心,連自己都忍唔住喊咗出黎。我老公話我,唔應該喊,但我忍唔倒

男爵府

馬騮狗 發表於 17-6-19 13:14
我真好擔心,連自己都忍唔住喊咗出黎。我老公話我,唔應該喊,但我忍唔倒
...

我囡囡都係11歲呀!剛帶架兩星期了!初初知道帶架,佢係社工面前都喊出來,話唔帶!我明嘅,一時間要佢接受係好難嘅(問心,我自己都會難接受)!不過過左一兩日,佢明白嚴重性,係慢慢接受嘅!慢慢嚟,由佢情緒舒發下先!我囡囡都未肯帶20個鐘,而家帶緊4-6鐘!慢慢加上去!希望適應到!加油加油!

大宅

回覆樓主

我16歲開始戴,翻學都要戴。夏天就系比較熱同唔做得劇烈運動

男爵府

mandyyuen 發表於 17-6-19 13:25
我囡囡都係11歲呀!剛帶架兩星期了!初初知道帶架,佢係社工面前都喊出來,話唔帶!我明嘅,一時間要佢接 ...

妳當時有無喊?

珍珠宮

馬騮狗 發表於 17-6-19 13:11
妳個女戴咗幾耐?幾多度?我個女彎30度。已經約咗心理醫生。妳平時同佢做咩運動多?唔好意思,我問咁多
...
我女25度, 每晚都會做飛水燕式, 平板式果D, 而家每星期游一次水, 你有無約醫院物理治療 ?我女明天上第一堂
我女超瘦, 吾中意做運動的

男爵府

angiehouse 發表於 17-6-19 13:40
我女25度, 每晚都會做飛水燕式, 平板式果D, 而家每星期游一次水, 你有無約醫院物理治療 ?我女明天上第一堂
...

有約物理治療師,要到20/7。

大宅

angiehouse 發表於 17-6-19 13:10
加油啦, 我女4月剛11歲, 已度身, 7 月有架帶, 之前同佢睇左VIEDO, 佢有心理準備, 問佢詁吾擔心,一月我掉左 ...

請問你會換咩梳化?我都會掉梳化

子爵府

馬騮狗 發表於 17-6-19 13:11
...

我女佢係 S 形, 發現個陣時冇記錯已經30幾,後來去到 50 幾,最後做手術,冇特別做咩運動,做物理治療師教果 d 運動,同埋游水。

珍珠宮

JJ2005 發表於 17-6-19 13:47
請問你會換咩梳化?我都會掉梳化
重物色緊, 要夠硬

男爵府

回覆樓主

同事個女上到中一又係check到要戴架,中學生梗係唔想戴,於是乎佢帶佢去睇脊醫,醫生話可以糾正番唔使戴架,但以往唔好的姿勢就一定要改

首頁
12345...19

尾頁

跳至