自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

beverly@mim 發表於 17-7-18 20:29
可能吉下d穴位,d骨就會自已彈番去隔離以前有中醫叫我飲藥調理添,話飲藥都得喎 (我唔信)之 ...

因為覺得理論上係啲骨走位變形而形成脊柱側彎,應該要喺番骨方面埋手喎!我識有人脊柱側彎屬於中度,做咗一段時間骨復位好返!

子爵府

好媽媽勳章

sukilee318 發表於 17-7-18 20:39
因為覺得理論上係啲骨走位變形而形成脊柱側彎,應該要喺番骨方面埋手喎!我識有人脊柱側彎屬於中度,做咗 ...
以前我有問過中醫,佢地狂sales我好多治療plan呀,飲藥、艾灸、貼藥、針炙,推拿等等,佢地都話幫到,不過我乜都無試過。係喎,點為之好返?

別墅

beverly@mim 發表於 17-7-18 20:43
以前我有問過中醫,佢地狂sales我好多治療plan呀,飲藥、艾灸、貼藥、針炙,推拿等等,佢地都話幫到,不過 ...

佢話做咗一輪復位之後覺得條腰直左,個人都高咗啲同埋以前會某啲部位有啲唔舒服依家冇啦!咁佢之前脊柱側彎而有高低膊 依家睇落去平衝返咗九成(依樣係我都親眼見到)最重要係佢去醫生度覆診,醫生問佢做過乜,弧度少咗咁多嘅!所以就知道係有效囉

子爵府

好媽媽勳章

sukilee318 發表於 17-7-18 20:49
佢話做咗一輪復位之後覺得條腰直左,個人都高咗啲同埋以前會某啲部位有啲唔舒服依家冇啦!咁佢之前 ...
會唔會過一排又再移番位先不過睇落平衡番好似好易我之前個身都側向一邊,高低膊,物理治療教點自已用肌肉力平衡個身,睇落都直好多,度數一樣有細到架

別墅

beverly@mim 發表於 17-7-18 20:57
會唔會過一排又再移番位先不過睇落平衡番好似好易我之前個身都側向一邊,高低膊,物理治療 ...

佢係大半年前做,暫時都唔覺佢有移返位喎 ,但佢話要平時自己注重姿勢,因為脊柱側彎好多時都係不良姿勢形成,依家啲小朋友要咩咁重書包搞到咁多兒童脊柱側彎出現就知啦

子爵府

好媽媽勳章

sukilee318 發表於 17-7-18 21:01
佢係大半年前做,暫時都唔覺佢有移返位喎 ,但佢話要平時自己注重姿勢,因為脊柱側彎好多時都係不良姿勢形 ...
d醫生話唔關事架,係突發性測彎,原因不明

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

馬騮狗 發表於 17-6-19 12:54
今日去完大口環見醫生,阿女知道要戴架。當場爆喊(佢之前已經知道要戴,當時亦好勇敢話,戴架都無辨法,又 ...

要戴先矯正到, 都冇辦法。祝早日康復
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

beverly@mim 發表於 17-7-18 21:03
d醫生話唔關事架,係突發性測彎,原因不明

但我朋友唔係突然之間脊柱側彎喎!佢個醫生話係長期姿勢唔正確累積而成!會唔會其實係有好幾種成因呀,大家各有不同

子爵府

好媽媽勳章

sukilee318 發表於 17-7-18 22:02
但我朋友唔係突然之間脊柱側彎喎!佢個醫生話係長期姿勢唔正確累積而成!會唔會其實係有好幾種成因呀:unkn ...
只係多數係突發性,話姿勢唔好攪到結構性側彎好似無乜不過只係西方醫學咁講,佢地咁講我咁聽渣

別墅

beverly@mim 發表於 17-7-18 22:24
只係多數係突發性,話姿勢唔好攪到結構性側彎好似無乜不過只係西方醫學咁講,佢地咁講我咁聽渣:fun ...

咁又係,我哋只係普通人唔係醫生!呢啲情況,中醫又好西醫又好,佢哋講乜我哋就聽乜㗎啦

禁止訪問

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-22 20:19
囡囡剛健康檢查,要 refer 照x-ray. 怕度數不理想要帶架。請問 脊柱側彎是否天生還是因坐姿不好形成? ...

唔係天生同坐姿唔好。
女孩患脊柱側彎的機會比男孩高;家人患有脊柱側彎的人士亦有較高的風險。通常在約10歲時出現,有可能隨著兒童成長而惡化。不過當骨骼發育成熟,出現惡化的機會就會減低。相反,患者如果骨骼發育未成熟而且脊柱側彎的程度較為嚴重,出現惡化的機會則會較大。大部份患者情況屬於輕微,一般無須接受治療,但是情況嚴重者則需接受專科醫生診治。原發性的脊柱側彎是沒有明顯的成。
PS:網上揾的

禁止訪問

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-22 21:28
回覆 馬騮狗 的帖子

Thanks your reply.由於阿囡坐姿好差,經常提她都冇用。所以我還以為因坐姿引致度數差 ...

真心見意,自己揾醫生照。脊柱側彎,一個月可以增加0.5-1度。如果等到9月尾先照,已經加多2度。我個女要戴架,真係希望身邊嘅朋友,早D處理。到要戴架時,就煩!

子爵府

好媽媽勳章

meimei小朋友 發表於 17-7-22 21:28
回覆 馬騮狗 的帖子

Thanks your reply.由於阿囡坐姿好差,經常提她都冇用。所以我還以為因坐姿引致度數差 ...
初步估計,即用呎度?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

小師妹 發表於 17-6-19 16:57
我仔S彎15度,搵中醫針灸做咗三個療程(三個月)已見效,現只7度,我見有好多青少年都係搵佢醫脊柱側彎! ...

可否pm中醫資料我呀?
謝謝

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-23 10:05
回覆 馬騮狗 的帖子

謝謝意見。請問知唔知私家照x-ray 約幾錢? 可否攞住張x-ray 底片給政府(學童保健:上 ...

政府唔會信外面嘅x-ray,只係信佢自己照嗰D。宜家要做嘅係去游水(自由式)同去玩monkey bar,拉直個人嗰D動作
私家照,唔知幾錢,我都係學童檢查嗰邊照。其實粉紅色小册子有寫ATR係幾多,我個女ATR係9-10,網上D人分享出黎。將ATR乘3,就係照出黎嘅度數

大宅

WIN子 發表於 17-6-25 10:27
我細細個就側彎, 到廿幾歲都生定晒
之後接觸做運動, 原來係有方法用運動+放髮黎糾正
除左而家直返唔少, 個 ...

可否提供教練資料?

首頁

尾頁

跳至