0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔6個月大,每次睡前都會喊,我要一路暗佢,佢一路喊住瞓,直到瞓著為止先會靜!佢就算唔喊都會叫,真係好嘈~我好氣餒平時佢作息都好定時,瞓既時間都足夠!而且瞓得都好淋~除左瞓著同玩,或者用揹帶揹住佢唔會喊之外!好多時都會喊而要暗佢既過程都要好長時間,一日暗3次,次次都好嘈,有乜方法?或者有冇人有經驗?BB要到幾大先唔會喊住瞓?

Ps :因為屋企仲有個哥哥,我驚佢嘈住哥哥,所以要抱住佢瞓先靜少少!如果唔抱佢真係喊到拆天

大宅

回覆樓主

我個女就黎3個月訓前都要喊下、我都要暗拒訓嫁

回覆 summernma 的帖子

Hello summernma ,明白媽媽因為唔想嘈住哥哥,所以會抱住BB直到瞓著,2個月左右BB 開始建立瞓覺模式,如果瞓覺都一定係喊、EE哦哦或者媽媽抱住先瞓到,可能已經成為佢入睡模式,媽媽可以先係日頭時候,BB飲完奶掃完風後,放回BB落床仔同佢玩、傾計、唱歌、甚至吊一D 會發聲玩具等BB聽住音樂自己瞓,就算BB喊都唔會太影響到哥哥,媽媽亦唔需要馬上抱,改用輕輕拍佢背部,溫柔撫摸身體黎幫助佢入睡,未必馬上會成功,需要時間慢慢改變架。6個月嘅一般全日瞓12-15個鐘,如果日頭瞓得多、瞓覺環境唔夠寧靜/太光亮,都會影響BB入睡架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-20 16:01

Hello summernma ,明白媽媽因為唔想嘈住哥哥,所以會抱住BB直到瞓著,2個月左右BB ...

Bb 已經8個月大,睡眠模式仲可以調節嗎?本來bb3-4個月大時,夜晚那一覺識自行入睡的(放落床熄燈播音樂,最多比埋奶咀就得,不過日頭就一定要人抱同暗先識瞓,扭眼訓時又係勁嘈),但自從6-7個月大時有幾日病過,要抱住暗佢瞓先肯瞓,之後佢就唔可以再自行入睡了。因為家中有2個bb, 夜晚同半夜都無法由得佢喊(唔想嘈醒埋另一個),仲可以點train?

大宅

Junjuncheung 發表於 17-6-20 14:59
我個女就黎3個月訓前都要喊下、我都要暗拒訓嫁

暗瞓覺真係好痛苦仲要抱實暗緊都喊,做媽媽做到咁真係唔開心

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-20 16:01

Hello summernma ,明白媽媽因為唔想嘈住哥哥,所以會抱住BB直到瞓著,2個月左右BB ...

多謝你~我會試下多啲係日頭訓練佢!
blueaqua 發表於 17-6-20 22:59
Bb 已經8個月大,睡眠模式仲可以調節嗎?本來bb3-4個月大時,夜晚那一覺識自行入睡的(放落床熄燈播音樂, ...
Hello blueaqua,BB 唔舒服時會想要多D 安全感, 慣左抱住訓一下子好難即刻變返自己入睡。 不如先試下日間唔暗BB 訓覺, 8個月BB 比以前會訓少左,有時食完奶/ 固體未必會即刻訓覺, 試下放佢係床仔自己玩/ 陪BB 唱下歌/ 玩玩具等,玩玩下累BB 自己會訓,唔使刻意陪/ 抱到BB 訓著,慢慢佢就可以培養返自行入睡嘅習慣!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-21 14:57
Hello blueaqua,BB 唔舒服時會想要多D 安全感, 慣左抱住訓一下子好難即刻變返自己入睡。 不如先試下日間 ...

我bb 4個幾月,又係臨訓前喪喊抱住都喊,但一陣之後好似熄制禁,突然唔喊訓左,但要抱到訓冧先可放床,唔係又醒,日頭佢奶後多數好精神,同埋佢剛學識轉身,一放床就轉身,扒得一陣又嘔奶,点算...

複式洋房

回覆樓主

我囡3個零月,呢幾日開始打橫抱就狂喊,要係床上面拍佢訓,又喊又食住手/奶咀扭一陣先拍到佢訓

回覆 bonbon369 的帖子

Hello bonbon369,4個月既BB一般全日瞓14-15個鐘,如果BB每次瞓覺都一定要喊住、抱到訓冧,可能已經係佢既瞓覺模式,佢嘅睡眠模式係可以慢慢調節返,食奶後掃風後,食完打直抱一邊行一邊同BB唱歌、傾計先放低係床同BB玩遊戲,同時製造一個良好睡眠環境俾佢瞓,例如拉上窗簾,製造寧靜環境、播放柔和音樂等等,媽媽有時要忍心少少等BB自己係床仔瞓著,蓋住有媽媽氣味被仔令BB有安全感,BB會易D瞓著架。

大宅

MommyPanel勳章

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

我都想請教下,我女15個月,平時夜晚訓覺都無問題既,但最近吾知道點解每晚要距訓覺就喊個不停,仲越喊越大聲!有時抱起距安撫距,抱一段時間見終於收聲就放低距,點知又喊過!以為吾舒服,但又吾系啊!晚晚都搞好耐先訓到!

回覆 candyhau 的帖子

Hello candyhau ,囡囡全日大概瞓幾多個鐘呀? 最近晏覺有冇瞓多左? 臨瞓餐奶有無早左食/食少左奶呀? 15個月BB全日大概瞓12-4個鐘左右,日頭多D同佢玩遊戲、傾計、唱歌,黃昏後避免去嘈吵、多人地方,係一個溫度適中﹑昏暗和寧靜環境瞓覺會瞓得好D架。

子爵府

回覆樓主

我b要啜住訓,我知咁樣係唔好,但一啜親就收聲好享受,我就當係臨訓前一餐奶

大宅

Poo得好勳章

summernma 發表於 17-6-19 23:15
我仔仔6個月大,每次睡前都會喊,我要一路暗佢,佢一路喊住瞓,直到瞓著為止先會靜!佢就算唔喊都會叫,真 ...

扭眼瞓真係人都顛

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔仔6個月大,每次睡前都會喊,我要一路暗佢,佢一路喊住瞓,直到瞓著為止先會靜!佢就算唔喊都會叫,真 ...
有d BB會扭眼訓

大宅

畀面勳章

比啲音樂佢聽,可能無安全感

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

想飲奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

扭計,有d小朋友習慣咗訓覺要人暗先肯訓架

子爵府

係咪眼訓訓唔到?

首頁

尾頁

跳至