婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

初時關係都唔錯,但自從有d事發生左之後關係差左。佢12月結婚,我已經同佢阿哥講明禮佢自己搞掂,唔好旨意我出一毫子;但諗起其實個日我需唔需要全日在場,定係最多收左工過去飲算。勁唔想蝕日假俾呢d無謂人,寧願留番假陪個仔或自己休息一下

大宅

kecyc2003 發表於 17-6-20 02:27
初時關係都唔錯,但自從有d事發生左之後關係差左。佢12月結婚,我已經同佢阿哥講明禮佢自己搞掂,唔好旨意 ...

我覺得正常係要, 因為你都係阿嫂…當日冇咩野做, 都要做比D親戚睇, 叫做有出現, 同埋出門都應該會敬茶比你

1314625    發表於 17-6-20 08:15

子爵府

回覆樓主

唉咁就要蝕一日俾d咁的人⋯⋯咁耐見面阿嫂都冇叫一聲,無啦啦要送日假俾佢!好在我都唔諗住買野都叫冇蝕入肉

禁止訪問

子爵府

kecyc2003 發表於 17-6-20 03:14
唉咁就要蝕一日俾d咁的人⋯⋯咁耐見面阿嫂都冇叫一聲,無啦啦要送日假俾佢!好在我都唔諗住買野都叫冇蝕入 ...

如果佢真係敬茶俾你
唔還金器 會不會唔好睇
話晒係妹

我係你就話公司唔放人
費事飲咗嗰一啖茶 俾人串串金

別墅

唉咁就要蝕一日俾d咁的人⋯⋯咁耐見面阿嫂都冇叫一聲,無啦啦要送日假俾佢!好在我都唔諗住買野都叫冇蝕入 ...

唔係當為佢
係做俾你老公同6299睇
始終係你個身份問題
做乜要為呢d閒人而顯得自己唔大方
之後俾人數就唔抵啦

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

比面老公
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

初時關係都唔錯,但自從有d事發生左之後關係差左。佢12月結婚,我已經同佢阿哥講明禮佢自己搞掂,唔好旨意 ...

亞嫂正路要全日,你個姑仔要敬茶比你。禮節上要送首飾。當年我叔仔娶老婆,雖然我唔鐘意佢,都送左條有証書既鑽石頸錬比佢。認同樓上jm 講,係做比c6,6299 同所有親戚睇。你既大方得體會有回報的

公爵府

就話公司不批(放假)搞點,做乜要難為自己?

大宅

正常要。門面野要做足,阿嫂!

最好買埋金器。。。佢結婚阿嫂都無送金,比人笑一世。。。為皮零野比人笑一世唔抵。。。

大宅

回覆樓主:

正路係要全日,因你係大嫂,入門係要敬茶俾你,但入門時你無出現,未敬茶俾你,去到酒樓應該都要補返敬俾你
你已叫咗c6做禮,咁你咪叫c6買定金器,到敬茶時送,但你同c6夾好,唔好話你上午唔出席,你姑仔敬茶俾你c6時送咗金,到夜晚酒樓話要補敬茶俾你時,你變相無金器送,所以要同c6夾好金器要一齊係度先送,唔係俾人話你無送禮

大宅

cchwin 發表於 17-6-20 13:42
正路係要全日,因你係大嫂,入門係要敬茶俾你,但入門時你無出現,未敬茶俾你,去到酒樓應該都要補返敬俾你 ...

直頭應該金器由樓主手比,唔好經c6手,比人知大嫂有份比既,男人唔會介意。。。

大宅

dativebond 發表於 17-6-20 14:06

直頭應該金器由樓主手比,唔好經c6手,比人知大嫂有份比 ...

通常做禮,男人係唔鍾意做,最鍾意推嗰老婆出嚟送禮

同埋我唔會出錢,我只要出力,即我陪c6去揀 / 我自己去揀,買完返嚟問c6攞返錢,仲要唔會揀鑽飾嗰d,只會揀金器,一來金器擺明係老土,個個款差唔多,二來金器收咗佢又唔會攞出嚟帶,等佢收到有得睇無得用,三來結婚傳統係送金器,唔送金器,都唔知送完鑽飾後會唔會俾人話大嫂無送金器。 同埋送鑽飾隨時俾人話樓主taste 差,又話粒石細等……

唔等男人俾錢,男人梗高興,如我係樓主,我唔會出錢,首先,姑仔係c6嗰妹,自己嗰妹結婚,做亞哥嘅係咪應該買金送禮呢?叫老婆幫手揀下金器還ok,但要老婆出錢買金器送俾自己嗰妹,就有點不負責任(感覺嗰個唔似自己嗰妹咁),如果話老公無錢買金器要老婆幫手夾錢另計
就算係老公出錢買又點,我諗老公都唔會周圍唱依件金器係我俾錢,老婆一分錢都無出啩,如果姑仔走去問c6邊個俾錢買,即擺明姑仔有心玩嘢啦,咁執著邊個俾錢

大宅

cchwin 發表於 17-6-20 14:44

同意到極!借花敬佛!唔做就笨。。。

侯爵府

回覆樓主:

呢度dJM都好醒

男人話送禮多數折現,你問清楚老公好。價錢買得起金器,當然打金俾人睇到喇! 前排去周xx買隻一口價戒指打到大大粒
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用我大妯娌啲絶招, 唔洗買金器, 都一樣可以有金器係手影相架(有相為證);

當細妯娌敬茶比我兩公婆, 我拎金鈪出來同細妯娌帶緊啲時候, 大妯娌好主動地走出來拎起另一個金鈪好helpful咁幫細妯娌帶埋一份, 唔知道啲人睇相一定以為大妯娌都送金鈪(事實大妯娌當然無送金器啦)

子爵府

cchwin 發表於 17-6-20 14:44

Good! C6出錢我同佢戴有乜所謂?反正我一蚊都唔會俾,吹咩?唔想俾人有假希望以為會收兩份禮,收皮就有份
等我問清楚c6點安排到時做臨記演場好戲,食飽就閃

大宅

YoYoHello 發表於 17-6-20 11:27
亞嫂正路要全日,你個姑仔要敬茶比你。禮節上要送首飾。當年我叔仔娶老婆,雖然我唔鐘意佢,都送左條有証 ...

點解我大嫂唔係你?
我同c6結婚時,我地敬茶時
大伯同他老婆真係無送任何禮物,
其實都唔緊要,
重點係他們封了2000蚊,
但就大伯加他老婆,再加他們個仔,再加老婆啊媽來食....

子爵府

回覆樓主

所以話d姑仔好很著數,食飯永遠唔使夾錢,利是又淨收,結婚又收禮但阿哥結婚乜X都唔送,諗起呢樣就一d都唔打算祝福佢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至