自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

文迪羊 發表於 17-6-21 23:29
你錯, 佢可以拒絕,但要在門口有通告話不接受一人幫襯,做生意無話蝕唔蝕, 呢D可以叫歧視LOR,已問CS間公司無 ...

咁佢都冇寫明可招待一人,盤生意人地,規矩梗係人地定,唔係你或我定,唔做你生意就係唔做你生意,無錯可能會形響公司形象,令到個客唔happy而bad mouth ,但間餐廳覺得承受到呢個後果就ok, 但絕對無錯。

而歧視係另一回事,如佢列明可一人,但唔接你/ 其他一人ok, 只係唔比你入,比如外國有d餐廳唔接待無家可歸的人, 呢d先叫歧視。唔好濫用呢個詞

重有,做生意當然為賺錢,人地都要交租出糧,明知大機會冇$ 賺點解要冒住蝕既險做比你呢?而且唔食呢間你唔會死,旺角仲有成百上千間餐廳做一人生意

客人可以揀中意既商戶,商戶都可以揀有$ 賺既客

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係第一次聽

男爵府

文迪羊 發表於 17-6-21 00:31
今日行過旺角銀行中心一樓韓國燒烤,唔知食咩就諗住一個去食, 點知問完我幾位,跟住個女仔問艻一人, 佢話唔招 ...

韓國好多餐廳都係唔招待一個人

侯爵府

回覆 mushroomcat821 的帖子

唔關餐廳事,係個職員自己話唔做單人客, 呢D員工好有問題,佢同公司倒米, 我係FB見呢間野原來好多人投訢服務欠佳GA,係旺角好多野食, 我就係收工倦到死, 行過想食, 比人咁拒絕,咩心機都無啦, 仲边有心機搵第二間呢,返家食杯面啦.

洋房

刁民一名

你覺得員工有問題應該向公司反映而唔係上黎問人有冇聽過, 明顯好多人都有聽過不接一人餐廳, 你自己孤陋寡聞就收聲反省下

同意樓上某位, 歧視真係唔係咁用既, 除非個員工因為睇出腦殘而唔比你入就係歧視, 你大可去平機會告到佢執粒TIM

就係你呢D 人令到香港成為投訴之都, 你放工倦大哂? 行過比人拒絕就可以無理取鬧? 咁你真係只適合返屋企食而唔好出黎害人比你出氣

我少出聲都忍唔住爆你, 歪理當真理!

vondelle    發表於 17-6-22 18:23

子爵府

回覆樓主:

我成日自己一個食嘢
但都唔敢去韓燒,打邊爐
去韓國和日本食來食去也是set 餐
去韓國更驚,明白佢有好多餐也是大大份,2人起

1條友食嘢已經怕被人"企" 視
職員話唔得,仲要罵人咁才可進入
更怕被人單打加玩嘢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

聽過, 韓國好多餐廳都係咁。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

147741 發表於 17-6-22 11:12
我成日自己一個食嘢
但都唔敢去韓燒,打邊爐
去韓國和日本食來食去也是set 餐
你最懂我

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

未聽過

侯爵府

月見草 發表於 17-6-23 07:44
我上星期一個人去旺角食果個吉列牛肉XX烏冬,佢一開門我入去,佢話無位喎!
嗰啲態度仲係串到震,我心諗食 ..請到呢D伙計,真係到米, 我諗只會同行先會幫呢D伙計LOR

首頁

尾頁

跳至