自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

spikenard 發表於 17-6-22 09:21
我以前大肚時,陀得好辛苦,真係企唔到,超5分鐘可以送我入院,但又要搵食唔可唔做呀~
...

而家又五分鐘

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

來個碧咸式收牌法

不過我覺得對方有須要都會主動讓
唔駛等對方開聲
但我坐港鐵都會坐頭尾
巴士都會坐上層
你行得系我面前
咁你真係有須要咩?

珍珠宮

環保接龍勳章

rabbit75 發表於 17-6-22 09:26
來個碧咸式收牌法

不過我覺得對方有須要都會主動讓

而家好似已經癲到坐上層都比人叫讓坐。
不過我就未遇過,可能少坐巴士。
大家好,我是子悠~~

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

我係迪士尼排隊見大肚婆可以企好耐
睇下企邊個位置

翡翠宮

牛年勳章

我以前大肚時,陀得好辛苦,真係企唔到,超5分鐘可以送我入院,但又要搵食唔可唔做呀~
...

如果五分鐘都企唔到,咪連涼都企唔到係度沖?應該24小時卧床,認真,唔係黑心。

伯爵府

回覆樓主

明明大大隻,個老豆特登抱細路入來企你前面,bb 就話者,讓完你細路大大聲打機

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yubiwa310 發表於 17-6-22 09:28
而家好似已經癲到坐上層都比人叫讓坐。
不過我就未遇過,可能少坐巴士。
...

試過啦!仲要係最入邊嘅(飛彈位)
過海巴士剛上車都未座定
仲要係叔唔係伯
我同佢講樓上無企位
佢之後好唔順咁落返去…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

淘寶 發表於 17-6-22 09:07
我都試過, 但我情況係, 由金鐘搭去中環返轉頭, 因中環實會有位坐。

有次都係咁做, 係金鐘站有4個阿婆指住 ...
完全明白, 我放工也會搭倒頭車去油麻地, 等空車先上, 因為尾站先落車.

伯爵府

以前大肚我都會特登搭一個站倒頭車有位坐,又唔洗要人讓

尾站又想坐,就等下一班啦,地鐵等1,2分鐘又有一班車

複式洋房

vivibabyvivi 發表於 17-6-22 09:18
我會大聲講,吓!等兩分鐘就有下一班啦,好,你想坐我咪讓囉,跟住落車等下一班,等佢樣衰下都好呀 ...

我頭先好想咁做,忍得好辛苦我隔離讓咗嗰個好無奈,人地出到聲唯有讓

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

sannachan 發表於 17-6-22 08:50
我住嗰度係mtr尾站,通常番工要搭到差唔到尾站,差唔多40mins!成日都會有d老人,其實唔老,頭髮黑(今日係 ...
我明白, 因為我响調景嶺站, 朝早經常見到同類形事情發生.

複式洋房

tester5 發表於 17-6-22 08:56
我係佢,呢個情況我會等多班車,因為肯定下班車一定有位坐。何必要人讓呢?真係打攪到人自己都唔好意思。
...

伯爵府

...
有時等lift都會超過5分鐘喎,咁你點算,認真,你應該sick leave唔好出街,因為好危險

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我為咗每日確保自己有位坐,都提前多十五分鐘搭倒頭車,因為我生完腰骨痛而且要搭到總站 (45分鐘),我覺得,自己有特別需要的人,呢d情況都係等到下班自己有位坐算吧!

不過總有人只顧自己方便,老奉的心態

複式洋房

yubiwa310 發表於 17-6-22 09:13
好心尾站就等下架喇

我返成日工企足十幾個鐘,都有時特登兜多兩個站坐倒頭 ...

我番工都係要企8個鐘,有時搭車都係想透下

複式洋房

seaheart88 發表於 17-6-22 09:19

係。。。有時在旺角,以前想楚我都會坐去油麻地總站有位 ...

子爵府

cyyiu 發表於 17-6-22 09:06
如果下一班係空車,我會等,大肚/孭女坐車,有人讓係好感激,但都會覺得唔好意思 !
...

我都係,人哋讓我我會好過意唔去(包括以前大肚時)。

男爵府

回覆樓主

我都遇過,當時我大肚,日日都係去上環轉車(本身係荃灣線正常金鐘轉),就係想上吉車(未通西環),無謂要人讓坐。但有d人係好討厭,又係大肚,架車準備開走,都仲要衝入黎,擺明要人讓坐,放工時間唔係趕返工,我都係大肚,都睇唔過眼

男爵府

大肚都算
最憎人侍老賣老
成日特登曞住你,要你起身
搶報紙就識跑
搭地鐵就話企唔到要坐
呢D真係見唔少

琴日放工搭地鐵
有個阿婆上左車,不停迫入車廂中間
明明已經滿哂,佢都格硬係你後面死攝
攝到去望住坐係度既人為止, 途中佢係撞到我同另一個女仔
我地都互望,然後對住個阿婆擰頭兼啤佢
最搞笑,冇人讓位
話我衰都咁話, 即刻心涼哂
迫丫喇,老大哂呀而家

男爵府

littlesister 發表於 17-6-22 09:25
而家又五分鐘

首頁
12345...17

尾頁

跳至