自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

myww 發表於 17-6-22 09:37
我明白, 因為我响調景嶺站, 朝早經常見到同類形事情發生.

就係調景嶺

男爵府

mysterious22 發表於 17-6-22 09:38
有時等lift都會超過5分鐘喎,咁你點算,認真,你應該sick leave唔好出街,因為好危險
...
AGREE, 5分鐘就入院除非你住HOUSE啫
唔係一般公共大廈,等部LIFT都唔止啦
就算俾你出到門
你去到MTR, 由地面落到地底個月台
都唔止2分鐘

認真,學隔離登講
搭的士啦
地鐵上得車既人人都有俾錢
唔係老逢讓你
你咁需要坐,麻煩搭的士 / 叫人車你去你既目的地

我以前大肚上車盡量匿埋一邊
唔同人有EYE CONTACT
廢是搞到人地要讓俾我
有一日覺得頭暈暈, 老公直接的左我落樓
扔我上的士先返工

侯爵府

好媽媽勳章

rabbit75 發表於 17-6-22 09:26
來個碧咸式收牌法

不過我覺得對方有須要都會主動讓

我試過有次坐巴士,我拎住好多野,但我都係坐上層,後尾架巴士滿座,有個阿婆行上黎上層,仲好好中氣咁話:阿婆咁老都無人讓座。
我心諗,你行得上黎上層,又咁好中氣,都應該唔駛讓下話

利申:如果我坐下層就會讓

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lam133 發表於 17-6-22 09:28
我係迪士尼排隊見大肚婆可以企好耐
睇下企邊個位置
去BB展嗰班大肚婆戰鬥力不知幾強勁,勁過好多普通人,排隊拎禮物,搶平貨。但係一講到搭車就變晒弱者,企2分鐘都要入院

nobodyfool    發表於 17-6-24 10:45

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

yui1625 發表於 17-6-22 09:46
AGREE, 5分鐘就入院除非你住HOUSE啫
唔係一般公共大廈,等部LIFT都唔止啦
就算俾你出到門
除左住house仲要有司機車出車入

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

我自己大肚個時如果要搭車會自己安排好
從來冇要人讓, 同埋唔會企係坐個d人前面
唔知點解有d大肚婆真係特別霸氣
要人讓返屋企搵老公啦
佢先係搞大你個肚個個囉
望咩呀望

子爵府

spikenard 發表於 17-6-22 09:21
我以前大肚時,陀得好辛苦,真係企唔到,超5分鐘可以送我入院,但又要搵食唔可唔做呀~
...
車站到公司都唔止5分鐘啦......

水晶宮

spikenard 發表於 17-6-22 08:57
有d大肚,企多1陣就暈,特別係地鐵人多,嗰2分鐘對唔舒服的來說,好漫長
...

有冇咁誇張,如果係咁,完全不適宜出街吧!

利申:我生左2件

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

老馮要讓坐嘅咩

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

sannachan 發表於 17-6-22 09:46
就係調景嶺

其實每朝返工, 搭慣咗咁上下時間, 同一卡車箱, 成日會見到熟口熟面的人.

好明顯, 有D係習慣等人讓座的.

男爵府

sannachan 發表於 17-6-22 09:37
我頭先好想咁做,忍得好辛苦我隔離讓咗嗰個好無奈,人地出到聲唯有讓
...

你又知人地心點諗?你係佢肚入面條蟲?

水晶宮

spikenard 發表於 17-6-22 09:21
我以前大肚時,陀得好辛苦,真係企唔到,超5分鐘可以送我入院,但又要搵食唔可唔做呀~
...

有冇咁誇?你個case應該訓床,再返去找個老公點解仲要比你返工

珍珠宮

sannachan 發表於 17-6-22 08:50
我住嗰度係mtr尾站,通常番工要搭到差唔到尾站,差唔多40mins!成日都會有d老人,其實唔老,頭髮黑(今日係 ...

我認同你,唔係針對,眼見有好多大肚婆都係咁,老馮人哋讓,尋日岩岩見到個,我放工時間9龍塘站上火車,放工時間一定多人,但好好彩車都密所以黎嘅車都叫空,所以上到好多人,大肚婆排第一,車上好多空位,但佢企正門口個位,個肚係咁迫個面對面坐個單丁位果個人(不是優先座),之後架車越黎越多人,最後大肚婆都有得坐因為俾佢迫住果個人最後都讓咗。

其實大肚婆為免被人撞唔係應該企入啲咩?

p.s.我由九龍塘坐到太和都未見佢落車。所以佢一定唔係因為下站要落車而企門口位

大宅

vivibabyvivi 發表於 17-6-22 09:54
去BB展嗰班大肚婆戰鬥力不知幾強勁,勁過好多普通人,排隊拎禮物,搶平貨。但係一講到搭車就變晒弱者,企2 ...

:good: :good: :good: :good: :good: :good: :good:

子爵府

回覆樓主:

讓坐呢個問題。。。
真係成個社會風氣真係好差

有啲老人家就恃老賣老,
有啲大肚婆就老馮要人讓,

反而有啲真正有需要嘅老人家又冇人讓,
但佢地又唔好意思出聲請人讓

就早幾日我搭地鐵,
見到有個阿伯明顯雙腳企得辛苦,
我抱住個女想讓佢坐,但佢點都唔肯坐,因為佢覺得我有需要多啲。。。其他人見到都冇人肯讓,就係同一日,有個阿嬸就大大聲要人讓位比佢,完全睇唔出佢好老又好攰! 仲精神過我!!

而家呢個世界係咪要靠惡先得?唉

珍珠宮

sannachan 發表於 17-6-22 08:50
我住嗰度係mtr尾站,通常番工要搭到差唔到尾站,差唔多40mins!成日都會有d老人,其實唔老,頭髮黑(今日係 ...

我大肚從不要人讓,有些人工種都攰,唔係大肚大晒

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

以前大肚, 我都寧願行前1個站以確保自己有位坐, 唔駛人地讓....
有好多阿公阿婆, o係月台上狂奔, 不知幾好腳骨力跑得幾快, 又或者好好氣力抽住幾十斤嘢, 關門時明知架車已滿仲要攝入去, 入到去再叫人讓座....
總之老奉就真係令人反感

子爵府

我覺得宜家變成一D 比較年輕的老人家 (6X歲果班) 一上車就沖去搶位, 冇位就企係坐的人前面想人讓.. 反而有D明顯需要坐果D, 唔會主動開口叫人讓, 你讓俾佢佢反而唔好意思...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JohnKeats 發表於 17-6-22 09:31
明明大大隻,個老豆特登抱細路入來企你前面,bb 就話者,讓完你細路大大聲打機
...
認同.....有 d 明明係大人拖住個小朋友行入黎, 但唔知點解入到車廂又要專登抱起個小朋友,
坦白講, 佢做到咁刻意我真係唔會理佢 如果係有需要果d 唔駛開聲我都會讓

珍珠宮

淘寶 發表於 17-6-22 09:07
我都試過, 但我情況係, 由金鐘搭去中環返轉頭, 因中環實會有位坐。

有次都係咁做, 係金鐘站有4個阿婆指住 ...

有人有病例如⻣及筋有事無樣睇,好鬼無奈。

但大肚婆同好老嘅老人家就儘量會讓。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

首頁
12345...17

尾頁

跳至