論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

八月去旅行九日,想叫佢預先放年假,時間剛剛好....放佢年假&例假共八日,好唔好呢?佢今年一月先開始黎我度工作...如果面家唔放,下年一月都冇乜機會放到俾佢,因為我同老公都唔係放紅日.....俾下意見

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ruby_lam1024 發表於 17-6-23 06:23
八月去旅行九日,想叫佢預先放年假,時間剛剛好....放佢年假&例假共八日,好唔好呢?佢今年一月先開始黎我 ...

咪問下佢想點囉!
放下自在

象牙宮

ruby_lam1024 發表於 17-6-23 06:23
八月去旅行九日,想叫佢預先放年假,時間剛剛好....放佢年假&例假共八日,好唔好呢?佢今年一月先開始黎我 ...

有工人的煩腦。未請都需要考慮好。
旅行...之事。

佢今年1月先開始黎我度工作? 那來的年假?。 預支?
完約才 entitled 年假。

1. 年假 & 例假共八日 ..."合約完"現金給就是。

2. 明明事实和工人有关, 為何不直說?
同老公唔係放紅日.....如果E家唔放,下年一月都冇乜機會放,約完才放。

看 labour ordinance
入境條例。
至少看10次。

玩野?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

都未夠兩年,做乜要佢放?你係要佢放,點個比機票?你只需要負責佢一張回程機票。如果佢唔同你續約,佢嘅年假可以在完約時比佢早點走,或者補錢算。

水晶宮

回覆樓主:

僱主外遊, 僱主出機票叫工人放年假返家鄉, 工人應該ok.
但如叫工人在香港放年假, 個僱主就好衰!

翡翠宮

回覆樓主:

你另外送機票送假,佢一定肯

公爵府

問我地冇用, 直接問你家工人

男爵府

迫佢在香港放年假真是好衰,以前d工人最多叫她當放了2-3個星期日(調假),今年個工人幾好,我津貼部分機票錢她回菲律賓,然後扣年假,她開心到跳起。(上一個衰工人唔想返家,於是我要佢去agent度住,冇扣假,我比錢agent包她三餐)

琥珀宮

cuccw 發表於 17-6-23 16:28
迫佢在香港放年假真是好衰,以前d工人最多叫她當放了2-3個星期日(調假),今年個工人幾好,我津貼部分機票 ...

我上次新工人來幾個月,我就去旅行十幾天,我出機票比佢回鄕,頭尾比我行程仲放多二天(因不放心新工人一個在家),我無扣任何人工或當預支機票,只當一半日子係佢預支年假!

大宅

呢度好多人口口聲聲話工人外宿係犯法,但當自己外遊時又要工人外宿!!

o(︶︿︶)o

若唔可以合理安排工人返家鄉(起碼提供機票),難道唔可以讓工人單獨在家做簡單工作嗎?

大宅

咁迫佢放假好衰...你試下包機票睇下佢肯唔肯..
不過睇你都係想佢放假又唔洗比錢啦

男爵府

ChineseHK 發表於 17-6-23 17:07
呢度好多人口口聲聲話工人外宿係犯法,但當自己外遊時又要工人外宿!!

o(︶︿︶)o

有好多時是身不由己,各有原因。之前我叫她去agent度,是絕對覺得她不可靠,不能讓她一個人留在家中。(火災都有機會)當時是已請replacement, 只是新的處理時間要3個月。如果留她一個人在家中,她真的會亂攪家中的電器。與其留個計時炸彈在家,去agent度有三餐食保平安有乜問題。去agent度我要比$住宿添。

大宅

其實點解會覺得衰....我又唔一定要完約先放俾佢...加上一次過放十四日,我自己又何來拎到甘多假?

叫佢放假,只不過是佢有個侄女既親戚,佢侄女都係在香港打工,不過就黎走去其他國家打工...諗住佢可以同到佢侄女去玩.....

寧願佢一個人傻更更在家?點解唔俾佢同侄女去下街?

水晶宮

ruby_lam1024 發表於 17-6-23 19:52
其實點解會覺得衰....我又唔一定要完約先放俾佢...加上一次過放十四日,我自己又何來拎到甘多假?

叫佢放 ...

你老細每逢外遊, 就逼你放annual leave, (到你想放假同一家人去旅行已冇晒或得好少annual leave), 你可接受 “被逼放假” ?!
過得人過得自己, 你觉得自己一家外遊時叫工人在香港放假係理直氣壮, 就go ahead, 唔洗上來開post 問

水晶宮

ruby_lam1024 發表於 17-6-23 19:52

叫佢放 ...

你係好人, 咪由得工人同個侄女在香港玩, 唔扣假。不过個侄女都係打工, 未必有假放。唔好講到自己好為工人設想!

大宅

兩年先放十四日假點算多,好多工人家鄉住得偏遠,來回交通已兩日,若返去時間短(如一星期),老板未必送機票(工作兩年才包機票),好多工人唔會返去.

工人喺香港放大假, 若冇親友陪,根本冇意思....

大宅

cuccw 發表於 17-6-23 17:27
有好多時是身不由己,各有原因。之前我叫她去agent度,是絕對覺得她不可靠,不能讓她一個人留在家中。(火 ...
多謝你,簡直係知音人
之前既工人,就係趁我一家去左旅行,帶左自己男友黎屋企...

大宅

birdbird 發表於 17-6-23 20:36
你係好人, 咪由得工人同個侄女在香港玩, 唔扣假。不过個侄女都係打工, 未必有假放。唔好講到自己好為工人 ...
如果我唔係好人,我唔會當佢黎左香港,佢未有正式既假期時,我放左一日假俾佢,係有薪假同佢侄女去聚一聚....佢侄女八月走...所以我都係諗緊好唔好....個侄女都有兩個星期繼續留港....

我好坦白甘講,我唔係完全為晒個工人去設想,我都要顧及我既憂慮
之前有一個工人趁我去旅行帶左佢男人黎我家鬼混,我睇到d相,令我決定唔會再獨留工人在家中好多日

水晶宮

ruby_lam1024 發表於 17-6-23 21:46
如果我唔係好人,我唔會當佢黎左香港,佢未有正式既假期時,我放左一日假俾佢,係有薪假同佢侄女去聚一聚.. ...

你可出機票叫工人返家鄉, 就唔洗獨留工人在家啦。

大宅

birdbird 發表於 17-6-23 21:49
你可出機票叫工人返家鄉, 就唔洗獨留工人在家啦。
都可以呀

不過你地成日又話怕d工人走左去,唔會返黎啦...
一時又話怕個工人返去搞大個肚

其實睇到討論區既野,唔多唔少做每樣野都要諗過度過
出左post問意見,當然有人會明白,有人會唔明白....不過如果你係我,你又會放心?

首頁

尾頁

跳至