夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

你覺得佢可以介紹兩個小朋友俾你認識啫,有無諗過嗰兩個小朋友係咪想認識你,同你一齊相處?在於我立場,我唔覺得你老公咁樣處理有咩問題。你係要覺得自己係受害者都無辦法。

禁止訪問

男爵府

XYN 發表於 17-6-26 19:37
對於失婚男/女要見親生仔女,以及前妻發出既任何攻擊,我都無任何意見,雙方都係想保護/掛念自己骨肉。但 ...

非常認同。
離婚前請停一停,諗一諗。

珍珠宮

XYN 發表於 17-6-26 20:40
咁點解唔公平啲搵個相同背景既女人再婚?你既7分1屬於舊家庭,而另一半既7分1又係屬於舊家庭,咁大家咪無沖 ...

根本,所有事情就無對所有人會都公平可言,只有接受與唔接受。

的確現實中,我抱著呢種諗法,煩惱少好多,唔好諗住對方要點為自己作出改變,亦唔好成日諗住自己有幾咁慘。

子爵府

Thelittleteddy 發表於 17-6-25 18:35
我同前夫分開了,有個小朋友....我自己就一定唔會俾我小朋友見佢現任女友,係唔係第三者都唔可以見...亦唔 ...

認同

子爵府

peggiesag 發表於 17-6-23 11:59
每個星期日佢同啲細路出去,我就要自己食飯,大時大節,如果個女人肯比佢帶啲細路出去,就無我份,好唔開心 ...

我都同老公講:離婚可以見小朋友如果佢想見,但惟一係不接受有其他女人在場。而我最好都唔到場。

大宅

咁點解唔公平啲搵個相同背景既女人再婚?你既7分1屬於舊家庭,而另一半既7分1又係屬於舊家庭,咁大家咪無沖 ...

離婚時當然要諗清楚要諗後果,這個我認同你,但離婚其實是單方面就可以定,唔同結婚要雙方共同決定,有時不是一方可以話事的。

另外再婚時搵返個相對背景既,嗯,當然搵到就最好,但樓主結婚時不是已經知道對方離咗婚有仔女,我諗佢拍拖時其實個男朋友逢星期日就一樣要見對仔女,要見仔女這個模式好正常不會變,樓主自己又不願和老公溝通作出調息,咁冇人幫到佢,爸爸角度也沒錯,我也見過不少可以愛屋及烏或者體諒既case, 也見過體諒唔到到最後分手不結婚,其實好公平

侯爵府

畀面勳章

咁你不如話點解樓主唔搵個未結過婚既男人來結,根本佢地一開始拍拖就知道個男人係離婚同有仔女啦,之前都一直咁安排啦,但後來又接受唔到個男人自己見D小朋友。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

剛剛另外個post見到樓主有左,希望你不會因為自己有b而唔比你C6見自己D小朋友啦。現在好好同你C6傾下啦,安排好見小朋友的時間,取個平衡點。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

XYN 發表於 17-6-26 23:40
同人分個老公,點傾?
你同人分老婆得唔得?

你意思即是佢C6見自己小朋友就是同人分老公??再婚一定要斷六親先得?
其實我都有睇你舊post,知道你男朋友(唔知你地最終有冇結婚啦)因為同前妻有個小朋友同佢阿媽既問題令你覺得唔開心,但其實你既問題一切係源於你男友既軟弱同無能,同樓主這個case唔同,其實見你寫既野都好負面,你同你男友既問題仲未解決嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

XYN 發表於 17-6-26 23:57
點會唔同,咪又係啲男人要兩頭住家但又唔知點做lor.
樓主個case好過我喇,前妻都未落毒。
...

其實樓主老公冇唔清楚點做喎,佢好清楚一向係星期日同大時大節要見小朋友就樓主不可出席,而佢亦冇見過男方小朋友,一向如是,只係樓主以為結左婚後個男人會自動改變姐,之後發現冇改變就越來越唔開心,所以根本同你case唔同。你個男人就真係唔知點做果隻,又或者佢根本冇能力解決,打算拖住等你屈服就算,lee d生活先最痛苦,食之無味 棄之可惜。

侯爵府

畀面勳章

XYN 發表於 17-6-27 00:01
真係有人會睇得咁開自己老公同前家庭總動員包埋老爺奶奶family day都無問題?
都係果句啦,己所不慾就勿施 ...

其實又咁講,大家係女人,知道一定會有D唔開心,但其實又一早已經知道一向安排係咁,而自己又接受開,當然,現在結婚耐左覺得原來自己係接受唔到,咁咪同C6講返自己感受,等佢下次安排得好D囉,咁做已經係最好。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至