自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

amychan784 發表於 17-6-23 14:30
朋友佢兩公婆做有做野 , 冇工人 , 我估有老人家幫手家務
佢地小朋友出世左 3 個月 , 約佢食飯 , 一直出唔到 ...

忙唔忙睇priority啫。

即係有空閒佢想在家休息陪小朋友定出街見朋友囉。你同個小朋友鬥通常係輸,第一個小朋友,見幾多都好似唔夠咁,日日都有不同變化,miss左就係miss左。。。

不過,佢無工人係真忙,好多家務要做,多到你唔信。咁老友,你咪搵日上去幫下手,又老友見到面囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

餵人奶應該忙D, 我女食奶粉
過左滿月成日帶佢同朋友食飯
不過有家長唔鍾意帶咁細出去係可體諒的

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

佢地小朋友出世左 3 個月 , 約佢食飯 , 一直出唔到 ...

係忙到嘔, 我小朋友出世, 等工人黎果頭三個月, 我和老公得返半條命.....我老公好似老左10年咁
兩個人黑眼圈深到好似鬼, 晚晚冇覺好訓......

子爵府

係好忙!忙過返工n倍!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

放咗工仲要返屋企開工,真係好好好忙架,仲好好好攰添,我自從生咗小朋友之後嗰10年真係完全冇同朋友聚過架,而家到佢中學喇,朋友已變得冇咁滯,一年朋友飯聚少於三次。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

湊BB真係忙既,不過又唔會忙到一餐飯都食唔到,我女出左世,除左坐月,我每個月都會同幾個好朋友食一次飯,我朋友生2個,佢都可以出黎食飯,我地都好同意做媽媽間中都要鬆一鬆

子爵府

我覺得初生到小學都好忙,
所以無小朋友既朋友唔明白好正常

男爵府

回覆樓主:

係堅忙

子爵府

尤其時無長老,無工人幫下手既媽咪,
仲忙,

大宅

唔係忙唔忙既問題,係心態,心理問題

我有兩個小朋友,要返工,有工人,但我都勁小出席朋友聚會,自己更加絕對唔會主動約朋友出去,朋友約都唔太想出,出到去會感內疚,成日睇住個CAM, 食完飯係9秒9衝返屋企,我最細小朋友一歲都未夠,我自己生左佢呢一年都無自己單獨同朋友出街,真心覺得唔想出,想陪住兩個小朋友多啲

翡翠宮

回覆樓主

勁忙

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

在職父母,bb 又咁細,就算有時間都情願睇bb 或休息下喇 。
大家好,我是子悠~~

男爵府

回覆樓主

就算放得底個b我都寧願訓下抖下,唔會專登出黎食餐飯

lojo11    發表於 17-6-23 17:18

大宅

好媽媽勳章

amychan784 發表於 17-6-23 16:30

係。

珍珠宮

頭三個月,真係好忙。
個個新任父母都想親自學好照顧自己的孩子。

如果閣下得不到關注而發火,please grow up!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔好話出黎食飯。就連瞓覺都無時間

lojo11    發表於 17-6-23 17:18

伯爵府

係勁忙, 你話你朋友要返工, 返工一份工, 回家湊仔另一份工, 都散晒啦! 體諒下個朋友啦! 當小朋友漸漸大就會好D.

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

係好忙,尤其無工人, 就算小學都好忙, 放工跟功課, 放假陪玩, 只有長假期才會約朋友聚下, 朋友明白的

大宅

梗係忙啦,係忙到喊。
老人家點會幫手做家務? 見佢地年紀大,後生O既都唔好意思叫佢地幫。只是返工時佢地睇住

你知唔知BB係一日喊10幾次 (要奶奶/唔舒服/想找人理)。晚上都喊幾次,而且唔係醒一醒就俾你訓返,餵奶都至少30分鐘(有朋友BABY每次飲個半鐘)。果排真係辛苦到死,我放完產假開工,差點在街上暈左(因睡眠不足)。加上剛生完、身心都未復原....

唔止WOR, 放工仲有要洗衫、掃地/吸塵、消毒、幫BB沖涼、洗奶瓶、換片、買奶粉尿片。佢大大下D衫仔又要換。

我無晒私人時間。有D朋友又係唔明.....其實我當時都好想出街街。

希望你體諒你朋友啦

子爵府

moon1006 發表於 17-6-23 14:50
返工又掛住BB,回到家,日日趕住洗奶樽,BB衫,纱巾,照顧,半夜起身幾次餵奶探熱,訓都唔夠時間,BB一喊, ...

諗返當初都覺得好辛酸,換片餵奶掃風洗奶樽洗沙巾,轉個頭又重複,真係x都唔得閒痾,未有小朋友的真係好難明有幾忙
Hi

首頁
12345...20

尾頁

跳至