自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

大宅

回覆 amychan784 的帖子

我個B 已經一歲半, 呢年半以來, 我幾乎係無同過自己朋友出街食過飯!
(利申: 要番工, 無工人)

本身我係同班朋友經常gathering, 每個朋友生日呀, 聖誕呀, 新年呀都會飯聚

但生完b 真係抽唔到身出席

"忙" 唔足夠形容, 係"困身"

我自己唔係priority 問題, 我都極想同d 朋友飯聚, 不過真係行唔開, 就算帶埋bb 出黎gathering 都只會無癮, 成餐飯要顧住個b, 根本enjoy 唔到同朋友傾計

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

初生緊係忙啦⋯⋯比著我都唔會出。

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 17-6-23 14:30
朋友佢兩公婆做有做野 , 冇工人 , 我估有老人家幫手家務
佢地小朋友出世左 3 個月 , 約佢食飯 , 一直出唔到 ...

如果餵人奶更加累,不如你去探佢lor

珍珠宮

佢地小朋友出世左 3 個月 , 約佢食飯 , 一直出唔到 ...
睇心態和家庭情況啦,我有家人和工人湊女,我要返工的,只要安排得好,一様可以親子,一樣可以同朋友去食飯行街睇戲,仲可以去旅行~~

水晶宮

回覆樓主

我唔係同老人家住,奶奶湊,阿囡3個月時,放工/放假都爆忙,餵奶、泵奶、洗奶樽、掃風、換片,澡涼 ... 仲有自己都要照顧、休息、家務 !
可以嘅話,朋友聚會我唔去,放假返娘家!

子爵府

一來忙,兩來累,三來未修身,四來帶初生出街不方便。體諒下,或者你上他家探BB。

大宅

回覆樓主:

我都好認同睇心態。

湊b一定忙。但身邊有好多唔同類型嘅父母。有d 父母重視家庭樂,重視親子時間,bb大小事都親力親為。有d父母生完個b可以照樣夜生活多姿多彩,放低個b就走咗去happy。什麼人都可以做人父母。咩人都有。最主要睇返你朋友係邊款父母。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

當然忙,我個女出世4磅幾,胃又細食得少又密又慢,兩個鐘餵一次,食足一個鐘,食完掃風換片洗樽,初期我仲要泵奶,然後又下一餐,莫講瞓覺食飯,我屙屎都要等c6放工幫手望一望先有得屙。坐月時我一日一餐食半個飯盒咋。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

不要看得自己太重要
---生命無價,請支持領養---

男爵府

回覆樓主:

bb訓左緊係跟埋休息下, 俾我都唔會出街, 零動力

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人地2公婆要返工,無工人,重要湊new born, 出唔到嚟食飯有乜問題呀
幾時都係屋企人緊要過朋友架啦.....
係朋友既就會體諒到對方, 而唔係抱怨囉

珍珠宮

畀面勳章

唔明無細路的人點解唔理解湊細路係好忙.
講真, 人地無必要呃你忙

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

湊B其實真係好忙的,仲要3個月仲係好細B,加埋冇工人,即係要自己一腳踢 (冇理由叫老人家做晒啲家務卦)

由換片餵奶,掃風暗瞓,之後要洗泵洗樽、仲要洗BB衫晾衫、同BB沖涼等等等等…全部都要做,而呢啲,都只係講緊BB嗰部份。都未講屋企其他家務,仲要初生BB其實食得好密,可以2、3個鐘要食一次。。。

咁忙,瞓都冇時間,仲話要同朋友出去食飯,真係有難度喎

珍珠宮

畀面勳章

回覆 WoodyDot 的帖子

係. 我有兩個, 7 + 4. 比d fd 話我重色輕友. chi sin, 我決定唔要呢d fd

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你生一個出尼就知忙唔忙了..
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

開心吸收勳章

係,係好忙好攰

公爵府

ttcat 發表於 17-6-23 14:34
湊初生 BB 確係忙
如果無工人,仲要洗同消毒奶樽等等
就算有工人,如果自己落手落腳湊B、餵奶又真係忙 ...

同意,超忙!未生過的,點會明吖?正如未請過工人的,也是不會明!

侯爵府

忙到訓都無時間
點會得閒出黎食飯

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我朋友生咗對孖仔,除咗坐月唔出街之外,一坐完月就帶兩個B同朋友聚會了,萬一真係出唔到,就叫朋友上佢屋企聚會,唔會放低兩個BB之餘,仲同朋友保持聯絡。

佢一樣無工人,一樣人奶媽,一樣要返工。

想唔想同朋友聯繋,睇有冇你心。

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

回覆樓主:

3個月又真係細左d,帶b出黎同朋友聚會都傾唔到d咩,唔帶又唔放心。

首頁
34567...20

尾頁

跳至