嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

Bb現在4個半月,已經鼻塞了一個月,沒有其他病徵,只是每晚都塞醒,而且愈來愈嚴重,之前醒左餵奶可訓返,而家不能,要累到不行才能睡著。清醒的時候可能能用口呼吸所以沒什麼影響。試過熱敷、噴鹽水、棉花通鼻、去風、開空氣清新機、加濕器,吸床等等方法都沒用,看了3個醫都說這麼小的bb只能噴鹽水,放鼻鏡和照ct都要全身麻醉,對腦影響好大,其中一個醫生開了溫和的收鼻水藥和滴鼻劑,用了2星期都沒效果。
今天去覆診發現影響長育了,26天才重了0.3kg⋯⋯

請問有沒有人也有相似的問題呢?完全搞不懂是什麼原因引致鼻那麼塞,每晚睡2-4小時就會塞醒,引致睡眠不足,淺眠的時候頭轉來轉去呼吸不了就醒了。。睡不夠好怕他會生病,而且已經影響長育了,同時媽媽也睡眠不足以致快生病了
求專業醫生指明路我該怎麼辦

大宅

回覆樓主

要搵個鼻塞原因出黎先解決到。我家姐個囡8歲,鼻塞咗好耐,塞到訓唔到,第二日上堂訓覺,做乜都冇精神,以為普通感冒前塞,但有冇發感冒。後來去照,先發覺鼻入面有息肉,要切。如果只係普通感冒,鼻塞,唔會塞咁耐。

大宅

Evacheng36 發表於 17-6-26 01:05
要搵個鼻塞原因出黎先解決到。我家姐個囡8歲,鼻塞咗好耐,塞到訓唔到,第二日上堂訓覺,做乜都冇精神,以 ...

長知識

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇醫生

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇中醫試下

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆樓主

睇下醫生

首頁

尾頁

跳至