懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位準媽媽/曾經訂過月子餐的媽媽分享一下!
我唔打算請陪月,會請工人姐姐;自己媽媽+99講明唔會幫手,只會玩b!
我會揀順產+餵人奶。
EDD : 12月30日
心儀兩間月子餐,但好難選擇,請給予意見!

1)蝦X媽媽
好處:
做月子餐算耐,感覺穩陣;
唔多見有壞comment;
Fb都多post &
價錢都經濟
顧慮:
佢12月24日至31日放假;萬一早左出世,咁就麻煩了!
不能提供過往餐單以作參考

2)
花X月子餐
好處:
佢無放假,即係話我個b早左出來都唔怕;
有提供過往餐單以作參考&
價錢相對貴少少,少許而已,但都經濟
顧慮:
唔多人講過呢間月子餐好與壞&
好似剛營運不久

象牙宮

KwongYuki 發表於 17-6-25 19:16
我唔打算請陪月,會請工人姐姐;自己媽媽+99講明唔會幫手, ...

佢12月24日至31日放假;EDD : 12月30日

不吃月子餐, 沒事。 (以前有陪月, 都是食亞媽煮的) 未必是月子餐。

做月, 休息最重要。

自己可炖肉 + 多多姜也行。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

我剛才都諗呢月子餐的問題,出左個同你差不多嘅post ,覺得自己有啲膠膠地 。。。。

我睇左幾間見sample 餐單啲嘢食都好家常,唔知應該點揀好。

我主要考慮係如果我訂餐,只有我自己有飯開,老公就冇嘢食,冇可能叫佢食一個月外賣架,結果都係要煮嘢比佢食。

大宅

回覆樓主

我都係呢兩間2選一,最後揀左蝦子媽媽,預產期係12月12 :) 因為網上評語蝦子真係好食d,花姐好似可以試餐

大宅

333s 發表於 17-6-25 21:10

我擔心到時我掛住湊b
而我3餐又無4大長老照顧,怕到時上唔到奶,咁就大鑊啦!
而工人主要負責清潔/煲下湯咁囉!

大宅

szeue 發表於 17-6-26 06:35
我都係呢兩間2選一,最後揀左蝦子媽媽,預產期係12月12 :) 因為網上評語蝦子真係好食d,花姐好似可以試餐
...

咁你12月12日預產期
我當你個b足月出世
那麼你跟我一樣面對同一個問題喎(蝦媽佢由24號放到31號)!
你都係有幾餐要自己搞掂?

象牙宮

KwongYuki 發表於 17-6-26 22:17
我擔心到時我掛住湊b
而工人主要負責清潔/煲下湯 ...

你还有工人. 你是雇主, 領導工人做事。

預早先在网上看些月子餐, 準備好。 那時間
自己煮。叫工人煮。(未入廚, 擔心過头) hehe.

在外國, 什么都是自己, 難道會死人???
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 17-6-25 21:10

唔好意思,覺得有d搞笑。樓主問邊間月子餐好,你就叫距省返唔好買月子餐,阿媽煮就得。但樓主話距阿媽同奶奶都講明唔幫手。

伯爵府

KwongYuki 發表於 17-6-26 22:17
我擔心到時我掛住湊b
而工人主要負責清潔/煲下湯 ...

我覺得你應該訂花X嗰個,主要因為距無放假。你12/30EDD,應該好容易撞到正距放假。至於你老公,我覺得你吩咐工人求其煮d野俾你老公食都得,距主要都係夜晚一餐,你生之前教定距d蒸排骨,蒸肉餅,番茄/洋蔥豬扒,煎牛仔骨,呢d就ok了。

你坐月就唔同,一來月子餐會有適合既湯水,二來唔驚工人煮衰左,保證自己有得食。

我覺得你阿媽同奶奶都講明唔幫手,搵好月子餐一定穩陣好多。工人你都要教距幫你煲姜水沖涼,煲下炒米茶咁。

男爵府

KwongYuki 發表於 17-6-25 19:16
我唔打算請陪月,會請工人姐姐;自己媽媽+99講明唔會幫手, ...

我都考慮緊呢2間,但網上沒有花姐comment, 不知好唔好食。

大宅

PKMP 發表於 17-7-1 17:23
我都考慮緊呢2間,但網上沒有花姐comment, 不知好唔好食。

花姐可以試餐的!

大宅

KwongYuki 發表於 17-6-26 22:19
咁你12月12日預產期
我當你個b足月出世
那麼你跟我一樣面對同一個問題喎(蝦媽佢由24號放到31號)!

係呀!有一個星期要自己搞掂,但我有爹娘照顧,一星期應該唔大問題 :)

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會訂,硬係覺得大陸人開信唔過,坐月餐就坐月餐,月咩子餐。

樓主你有工人,可以叫工人煮,坐月食既野同平時食既唔會差好遠。

大宅

choco_soup 發表於 17-7-5 20:24
我唔會訂,硬係覺得大陸人開信唔過,坐月餐就坐月餐,月咩子餐。

樓主你有工人,可以叫工人煮,坐月食既野 ...
想問邊間係大陸人開?

首頁

尾頁

跳至